Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek létesítéséről és megváltásáról

Hatályos: 2004. 04. 16- 2021. 04. 30

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2004. (IV. 15.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek létesítéséről és megváltásáról

Bóly Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint a módosított 253/1997. (XII.20.) Korm. rendeletének 42. §. (10) és (11) bekezdésében (a továbbiakban: OTÉK) kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a már beépített területeken létesítendő beruházások elősegítése; az OTÉK illetve a szabályozási terv által az építményekhez előírt parkolóhelyek idegen területen történő megépíthetőségének, valamint más fél által is figyelembe vehető közösségi használatának biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendeletet Bóly Város közigazgatási területén kell alkalmazni olyan esetekben, amikor az OTÉK 42. §. (2) bekezdésében előírt, a beépítésre szánt területen az építmények, önálló rendeltetési egységek és a területek (a továbbiakban: létesítmény) rendeltetésszerű használatához előírt mennyiségű parkolóhely kialakítása a telken nem biztosítható.

3. A parkolóhelyek megváltása

3. § (1) Ha új építmények építése vagy meglévők átalakítása, bővítése, rendeltetés változtatása esetén a rendeltetésszerű használathoz szükséges és az OTÉK előírásainak megfelelő parkolóhelyek kialakítása a telken nem biztosítható, úgy az építtető a hiányként mutatkozó gépjármű-várakozóhelyeket a szabályozási tervben parkolóhelyek kialakítására biztosított területen, a közterületek közlekedésre szánt felületének egy részén az önkormányzat fejlesztési elképzeléseivel összhangban a terület tulajdonosának, kezelőjének hozzájárulásával megépítheti.A szükséges gépkocsi elhelyezési igényt az OTÉK 42. §. (2) bekezdésében foglaltak szerint kell kiszámolni, és közlekedési vizsgálat alapján, a település sajátosságaira figyelemmel az igény 50%-át – a lakásokból keletkező igény kivételével – kell kielégíteni.

(2) Ha parkolóhelyek megépítésére ezen előírások szerint nincs mód, a hiányzó gépjármű várakozóhelyek számát közösségi parkolóban kell kielégíteni. Ez esetben építtető a hiányzó gépjármű várakozóhelyek számának megfelelően megváltási összeget fizet az önkormányzattal megkötendő szerződés alapján, amelyben az önkormányzat vállalja a parkolóhely létesítését. A parkolási igény közösségi hányadának kielégítése alól az építtető a megváltási díj Önkormányzatnak való megfizetésével mentesül.

(3) A rendelet szempontjából közösségi parkolónak csak a közterületen létesülő és bárki által használható parkoló tekinthető.

(4) A már meglévő létesítmények esetén az előírt parkolóhelyek meglétét vélelmezni kell és az (1) és (2) bekezdésben foglaltakat csak akkor kell alkalmazni, ha a meglévő létesítmény átalakítása, bővítése, rendeltetésének megváltozása – az előírások szerint – többlet parkolóhely igénnyel jár. Ebben az esetben a többlet parkolóhely igénynek megfelelő számú parkolóhelyet kell megépíteni, vagy a többletigény szerinti megváltási összeget fizetni. Az építmény tulajdonosának személyében bekövetkező változás a megváltást nem érinti.

(5) Nem kell megváltást fizetni az (1) bekezdésben hivatkozott parkolóhely létesítési előírások alapján tömbteleken, ha a parkolás az önkormányzat hozzájárulásával biztosítottnak tekinthető.

(6) A megváltás illetve a használat útján befolyt összeget elkülönítetten kell kezelni és csak parkolóhely létesítésével összefüggő feladatok ellátásához lehet felhasználni.

(7) A (2) bekezdésben megjelölt megváltás összegét e rendelet mellékleteként a Képviselő-testület határozza meg a parkolóhely egy férőhelyre eső tényleges vagy tervezett átlagos költsége alapján. (1. számú melléklet). A megváltási összeg fizetésére legfeljebb 2 évi részletfizetési kedvezmény adható, a Ptk.-ban meghatározott kamat kikötése mellett.

(8) Az Önkormányzat a rendelet területi hatályán belül, a többszörös kihasználás figyelembe vételével, legkésőbb a megváltási díj befizetését követő 1 éven belül biztosítja a közösségi parkolás iránti igények kielégítését.

4. Gépkocsi tárolók megváltása

4. § (1) Amennyiben már meglévő gépkocsi tároló (garázsépület) funkcióját a tulajdonos vagy a tulajdonos hozzájárulásával a bérlő meg kívánja változtatni és így e rendelet szerinti gépkocsi tároló mennyiség egyéb módon nem biztosított, a megszüntetett gépkocsi tárolók helyett a rendelet 3. §. szerint jár el építtető.

(2) A gépkocsi tárolók megváltására a rendelet parkolóhelyek megépítésére, megváltására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

5. Eljárási szabályok

5. § (1) Az építmény engedélyezési tervének az építésügyi hatósághoz történő benyújtásával egyidejűleg kell az Önkormányzattal kötött szerződést csatolni.

(2) A megváltási összeg vagy az első évi részlet befizetését igazoló szelvényt az építési engedély kérelem mellékletének kell tekinteni.

(3) Amennyiben az építési hatóság engedélye egyéb okból nem emelkedik jogerőre, a befizetett összeget az Önkormányzat a számlán jóváírt kamattal együtt visszafizeti.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2004. április hó 15. napján lép hatályba. Rendelkezéseiket a hatálybalépés napjától keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet

Parkolóhelyek megváltási díja Bóly város rendelet szerinti területén

100.000.- Ft / parkolóhely.

Megjegyzés

1. Városközpont parkoló építése 2004. évi bruttó áron 7.200.- Ft/m2

2. Takarékszövetkezet beruházásának parkoló igénye:

  • a) főhelyiségek 10 m2-re után 1 db
  • b) földszint 107 m2 + tetőtér 143 m2 után: 11 + 15, azaz 26 db;
  • c) ezen rendelet szerint: 13 db (az épület nyugati homlokzata előtt megépíthető)

3. Sportcsarnok: 750 fő után 5 fő/db, azaz 150 db; rendelet szerint 75 db (30 darabot építeni kell az István utcában, 45 db meglévő)