Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 12. 31

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény  16.§.-a és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény (továbbiakban Gyvt.) 157.§ (5)-(6) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és azok térítési díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya, az ellátás típusai

1.§


A rendelet célja, hogy- meghatározva a gyermekvédelmi alapellátás keretében az önkormányzat által pénzben, vagy természetben, és a személyes gondoskodás által nyújtott gyermekvédelmi alapellátásokat- hozzájáruljon a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megszűnéséhez.

2.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Bóly Város Önkormányzata illetékességi területén lakóhellyel rendelkező

a) magyar állampolgárságú,

b) állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,

c) magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre,

d) a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosultsági körbe tartozó személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,

e) az önkormányzat vagy bólyi székhelyű önkormányzati társulás által fenntartott gyermekjóléti feladatot végző intézményekre.

 (2)  E rendeletet kell alkalmazni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül Bóly város közigazgatási területén tartózkodó, nem magyar állampolgárságú gyermekek esetében is, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével, vagy elháríthatatlan kárral járna.

(3) Az önkormányzat- lakóhelytől függetlenül- rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosít Bóly város közigazgatási területén tartózkodó, arra rászoruló gyermek részére, feltéve, ha ennek hiányában a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné.

3.§


Az önkormányzat a gyermekek védelmét pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) Pénzbeli és természetbeni ellátások:

aa) rendszeres gyermekvédelmi támogatás;

ab)

b) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások:

ba) gyermekjóléti szolgálat;

bb) gyermekek napközbeni ellátása érdekében működtetett bölcsőde és óvoda;

bc) családok átmeneti otthona.

Pénzbeli és természetbeni ellátások

4.§


(1) A képviselő testület az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, az ellátás összegének, formájának megváltoztatására, megszűntetésére, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás, segély megtéríttetésére, és annak méltányosságból történő elengedésére, illetőleg a megtérítendő összeg csökkentésére vonatkozó hatáskörét a szociális és egészségügyi bizottságra ruházza át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntés ellen a jogorvoslati kérelem a képviselő-testülethez nyújtható be.

(3) Ellenérdekű ügyfél hiányában a kérelemnek helyt adó határozat egyszerűsített formában is meghozható.

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás


5.§


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

6.§


Természetben nyújtott ellátások

7.§


(1) A rendszeres gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátás- a megállapított támogatás összegének erejéig- a gyermekintézményekhez, illetve a különböző szolgáltatókhoz közvetlenül átutalható.

(3) A természetbeni ellátás formájában történő támogatás különösen a védelembe vett gyermekek esetében állapítható meg.

A pénzbeli és természetbeni ellátások eljárási szabályai

8.§


(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalánál írásban terjesztheti elő a szülő, vagy más törvényes képviselő az erre rendszeresített nyomtatványon.

(2)

(3)

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

9.§


(1) A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénybe vevő, vagy törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.

(2)

Gyermekjóléti szolgáltatás

10.§


(1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a társulásban fenntartott Bólyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatán keresztül biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgálat szolgáltatásait azon települések vehetik igénybe, amelyek az intézmény fenntartását társult tagként biztosítják.

(3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szolgálat a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére, valamint a jegyző, a gyámhivatal, vagy a jelzőrendszer egyéb tagja, illetve bármely állampolgár- a gyermek veszélyeztetettségére utaló- jelzése alapján végzi. Kérelmet előterjeszteni, illetve jelzéssel élni a gyermekjóléti szolgálat vezetőjénél lehet. Az ellátás biztosítását az intézmény vezetőjének intézkedése alapozza meg.

Bölcsődei ellátás

11.§


(1) A bölcsődei ellátást az önkormányzat a Bólyi Német Önkormányzaton keresztül az óvoda intézményéhez integrált bölcsődei csoport működtetésével biztosítja.

(2) A bölcsődei ellátás igénybevételéről, megszűntetéséről  a kérelmet szóban vagy írásban az óvodavezetőnél kell előterjeszteni, aki jogosult az ellátás biztosításáról dönteni.

 (3) Az intézményvezető döntése ellen a kérelmező az értesítéstől számított 8 napon belül a fenntartóhoz (Bólyi Német Önkormányzat Képviselő-testületéhez) fordulhat jogorvoslatért.

(4) A bölcsődei ellátás keretében nyújtott szolgáltatások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

Családok átmeneti otthona

12.§


(1) Az önkormányzat a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által a gyermekek átmeneti gondozása keretében- azért, hogy előmozdítsa a gyermekeket átmeneti hajléktalanság, vagy egyéb krízishelyzet miatt ne kelljen kiszakítani családjukból- térségi fenntartásban Családok Átmeneti Otthonát működtet.

(2) A Családok Átmeneti Otthona szolgáltatásait a társult települések, ezek igényének hiányában az ország bármely településén élő családok vehetik igénybe.

(3) A kérelmet az intézmény vezetőjénél  szóban vagy írásban terjesztheti elő a gyermeket gondozó szülő, illetve más törvényes képviselő.

(4) Az ellátás igénybevételéről, megszűntetéséről, illetve a jogosultság meghosszabbításáról az intézményvezető jogosult dönteni. Az intézményvezető a döntésről írásban tájékoztatja a kérelmezőt. Az értesítés kedvező elbírálás esetén tartalmazza a felvétel időpontját és a fizetendő személyi térítési díj összegét.

(5) Az intézményvezető döntése ellen a kérelmező az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül az alapítóhoz (Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás Társulási Tanácsához) fordulhat.

(6) Azonos feltételek fennállása esetén előnyben kell részesíteni azon felvételi kérelmeket, melyek elfogadása esetén a kiskorú nem szakad ki teljesen a megszokott rokoni, iskolai, óvodai környezetéből. 

Térítési díj

13.§


(1) A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások intézményi térítési díjait a fenntartó minden év február 15. napjáig rendeletben szabályozza. Az újonnan megállapított térítési díjakat legkésőbb március 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az intézményi térítési díjak mértékét e rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.

(3) Az ellátást igénybe vevő szülő, vagy más törvényes képviselő, illetve nagykorú gyermek
(továbbiakban: kötelezett) az ellátásért - annak kezdetétől- személyi térítési díjat köteles fizetni, melyet a kötelezett havi jövedelme, valamint az intézményi térítési díj figyelembe vételével a Gyvt. ide vonatkozó 146-150.§-ainak értelemszerű alkalmazásával kell intézményvezetői hatáskörben megállapítani.

(4) Amennyibe a kötelezett a személyi térítési díj  összegét vitatja, annak csökkentését, illetve elengedését kérheti a személyi térítési díjról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartó önkormányzattól.

(5) Ha a személyi térítési díj az elhelyezést követő 30 napon belül nem állapítható meg, az intézményvezető térítési díj előleg fizetését kérheti.

A fenntartó és az intézmények kapcsolata

14.§


(1) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti intézmények vezetői a szakmai munka eredményességének, valamint a fenntartói feladatok maradéktalan teljesítése érdekében kötelesek:

a) a működési engedélyezés alapjául szolgáló körülmények változását 10 napon belül bejelenteni,

b) az intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját minden év március 31.-ig felülvizsgálni és azt jóváhagyásra megküldeni,

c) a tárgyévet követő év március 31. napjáig éves beszámolót készíteni és azt megküldeni a fenntartónak.

(2) A fenntartó évente egy alkalommal május 31.napjáig értékeli a szakmai munka eredményességét.

Záró rendelkezések


15.§


(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit - amennyiben az a kérelmező számára hátrányos helyzetet nem teremt- a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bóly Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2004.(I.30.) számú rendelete.

1. melléklet a 20/2005.(XI.1.) önkormányzati rendelethez[1]

 

A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjai:

 

Bölcsőde és óvoda gyermek:

                        tízórai:                        100,- Ft

                        ebéd:                           245,- Ft

                        uzsonna:                       85,- Ft                       együtt: 430,- Ft

 

Általános iskolai napközi:

                        ebéd:                           310,- Ft

                        uzsonna:                     110,- Ft                       együtt: 410,- Ft

    Menza:                        310,- Ft

                        50%                            155,- Ft

 

Kollégium:     

                        reggeli:                        120,- Ft

                        tízórai:                          30,- Ft

                        ebéd:                           310,- Ft

                        uzsonna:                       25,- Ft

                        vacsora:                      230,- Ft                       együtt: 715,- Ft

                        50%                                                                           355,- Ft

 

 

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, 3, vagy több gyermekesek:

                        menza:            155,- Ft

                        napközi           210,- Ft

 

 

Gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetése: ebéd  310,- Ft

50%                                                   155,- Ft

 

 

Bólyi Családok Átmeneti Otthona intézményi térítési díjai (a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete):

                        szülő:                          7.200,- Ft/hó               240,- Ft/nap

                        gyermek:                     3.600,-Ft/hó                120,- Ft/nap

                        0-1 éves korig:                        ---                                ----

 

A térítési díjak 2018. január 1. napjától érvényesek.