Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 12. 31

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16. §.-a és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997.évi XXXI. törvény (továbbiakban Gyvt.) 157. § (5)-(6) bekezdésébe foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, és azok térítési díjairól az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja, hatálya, az ellátás típusai

1. § A rendelet célja, hogy- meghatározva a gyermekvédelmi alapellátás keretében az önkormányzat által pénzben, vagy természetben, és a személyes gondoskodás által nyújtott gyermekvédelmi alapellátásokat- hozzájáruljon a gyermekek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megszűnéséhez.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bóly Város Önkormányzata illetékességi területén lakóhellyel rendelkező

  • a) magyar állampolgárságú,
  • b) állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,
  • c) magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre,
  • d) a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott jogosultsági körbe tartozó személyekre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,
  • e)[1] az önkormányzat vagy bólyi székhelyű önkormányzati társulás által fenntartott gyermekjóléti feladatot végző intézményekre.

(2) E rendeletet kell alkalmazni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül Bóly város közigazgatási területén tartózkodó, nem magyar állampolgárságú gyermekek esetében is, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével, vagy elháríthatatlan kárral járna.

(3) Az önkormányzat- lakóhelytől függetlenül- rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosít Bóly város közigazgatási területén tartózkodó, arra rászoruló gyermek részére, feltéve, ha ennek hiányában a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné.

3. § Az önkormányzat a gyermekek védelmét pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

  • a) Pénzbeli és természetbeni ellátások:
    • aa)[2] rendszeres gyermekvédelmi támogatás;
    • ab)

    [3]

  • b) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások:
    • ba) gyermekjóléti szolgálat;
    • bb)[4] gyermekek napközbeni ellátása érdekében működtetett bölcsőde és óvoda;
    • bc) családok átmeneti otthona.

2. Pénzbeli és természetbeni ellátások

4. § (1) A képviselő testület az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, az ellátás összegének, formájának megváltoztatására, megszűntetésére, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás, segély megtéríttetésére, és annak méltányosságból történő elengedésére, illetőleg a megtérítendő összeg csökkentésére vonatkozó hatáskörét a szociális és egészségügyi bizottságra ruházza át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntés ellen a jogorvoslati kérelem a képviselő-testülethez nyújtható be.

(3) Ellenérdekű ügyfél hiányában a kérelemnek helyt adó határozat egyszerűsített formában is meghozható.

3. Rendszeres gyermekvédelmi támogatás

5. § [5]

4. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

6. § [6] (1)

(2)

5. Természetben nyújtott ellátások

7. § (1)[7] A rendszeres gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátás- a megállapított támogatás összegének erejéig- a gyermekintézményekhez, illetve a különböző szolgáltatókhoz közvetlenül átutalható.

(3) A természetbeni ellátás formájában történő támogatás különösen a védelembe vett gyermekek esetében állapítható meg.

6. A pénzbeli és természetbeni ellátások eljárási szabályai

8. § (1)[8] Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások iránti kérelmet a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatalánál írásban terjesztheti elő a szülő, vagy más törvényes képviselő az erre rendszeresített nyomtatványon.

(2)[9]

7. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

9. § (1)[12] A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénybe vevő, vagy törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.

(2)[13]

8. Gyermekjóléti szolgáltatás

10. § (1)[14][15] A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a társulásban fenntartott Bólyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatán keresztül biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgálat szolgáltatásait azon települések vehetik igénybe, amelyek az intézmény fenntartását társult tagként biztosítják.

(3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szolgálat a szülő, vagy más törvényes képviselő kérelmére, valamint a jegyző, a gyámhivatal, vagy a jelzőrendszer egyéb tagja, illetve bármely állampolgár- a gyermek veszélyeztetettségére utaló- jelzése alapján végzi. Kérelmet előterjeszteni, illetve jelzéssel élni a gyermekjóléti szolgálat vezetőjénél lehet. Az ellátás biztosítását az intézmény vezetőjének intézkedése alapozza meg.

9. Bölcsődei ellátás

11. § (1)[16][17][18] A bölcsődei ellátást az önkormányzat a Bólyi Német Önkormányzaton keresztül az óvoda intézményéhez integrált bölcsődei és mini bölcsődei csoport működtetésével biztosítja.

(2) A bölcsődei ellátás igénybevételéről, megszűntetéséről a kérelmet szóban vagy írásban az óvodavezetőnél kell előterjeszteni, aki jogosult az ellátás biztosításáról dönteni.

(3)[19][20] Az intézményvezető döntése ellen a kérelmező az értesítéstől számított 8 napon belül a fenntartóhoz (Bólyi Német Önkormányzat Képviselő-testületéhez) fordulhat jogorvoslatért.

(4) A bölcsődei ellátás keretében nyújtott szolgáltatások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

10. Családok átmeneti otthona

12. § (1)[21][22] Az önkormányzat a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás által a gyermekek átmeneti gondozása keretében- azért, hogy előmozdítsa a gyermekeket átmeneti hajléktalanság, vagy egyéb krízishelyzet miatt ne kelljen kiszakítani családjukból- térségi fenntartásban Családok Átmeneti Otthonát működtet.

(2)[23] A Családok Átmeneti Otthona szolgáltatásait a társult települések, ezek igényének hiányában az ország bármely településén élő családok vehetik igénybe.

(3) A kérelmet az intézmény vezetőjénél szóban vagy írásban terjesztheti elő a gyermeket gondozó szülő, illetve más törvényes képviselő.

(4)[24] Az ellátás igénybevételéről, megszűntetéséről, illetve a jogosultság meghosszabbításáról az intézményvezető jogosult dönteni. Az intézményvezető a döntésről írásban tájékoztatja a kérelmezőt. Az értesítés kedvező elbírálás esetén tartalmazza a felvétel időpontját és a fizetendő személyi térítési díj összegét.

(5)[25] Az intézményvezető döntése ellen a kérelmező az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül az alapítóhoz (Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás Társulási Tanácsához) fordulhat.

(6) Azonos feltételek fennállása esetén előnyben kell részesíteni azon felvételi kérelmeket, melyek elfogadása esetén a kiskorú nem szakad ki teljesen a megszokott rokoni, iskolai, óvodai környezetéből.

11. Térítési díj

13. § (1)[26] A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások intézményi térítési díjait a fenntartó minden év február 15. napjáig rendeletben szabályozza. Az újonnan megállapított térítési díjakat legkésőbb március 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az intézményi térítési díjak mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az ellátást igénybe vevő szülő, vagy más törvényes képviselő, illetve nagykorú gyermek (továbbiakban: kötelezett) az ellátásért - annak kezdetétől- személyi térítési díjat köteles fizetni, melyet a kötelezett havi jövedelme, valamint az intézményi térítési díj figyelembe vételével a Gyvt. ide vonatkozó 146-150. §-ainak értelemszerű alkalmazásával kell intézményvezetői hatáskörben megállapítani.

(4) Amennyibe a kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, annak csökkentését, illetve elengedését kérheti a személyi térítési díjról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartó önkormányzattól.

(5) Ha a személyi térítési díj az elhelyezést követő 30 napon belül nem állapítható meg, az intézményvezető térítési díj előleg fizetését kérheti.

12. A fenntartó és az intézmények kapcsolata

14. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti intézmények vezetői a szakmai munka eredményességének, valamint a fenntartói feladatok maradéktalan teljesítése érdekében kötelesek:

  • a) a működési engedélyezés alapjául szolgáló körülmények változását 10 napon belül bejelenteni,
  • b) az intézmények szervezeti és működési szabályzatát, szakmai programját minden év március 31.-ig felülvizsgálni és azt jóváhagyásra megküldeni,
  • c) a tárgyévet követő év március 31. napjáig éves beszámolót készíteni és azt megküldeni a fenntartónak.

(2) A fenntartó évente egy alkalommal május 31. napjáig értékeli a szakmai munka eredményességét.

13. Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit - amennyiben az a kérelmező számára hátrányos helyzetet nem teremt- a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bóly Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2/2004.(I.30.) számú rendelete.

1. melléklet [28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][27]

A személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások intézményi térítési díjai:

Bölcsőde, mini bölcsőde gyermek:

reggeli: 140,- Ft

tízórai: 80,- Ft

ebéd: 325,- Ft

uzsonna: 80,- Ft együtt: 625,- Ft

Óvoda gyermek:

tízórai: 140,- Ft

ebéd: 345,- Ft

uzsonna: 115,- Ft együtt: 600,- Ft

Általános iskolai napközi:

ebéd: 440,- Ft

uzsonna: 150,- Ft együtt: 590,

Menza: ebéd 440,- Ft

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, 3, vagy több gyermekesek:

menza: 190,- Ft

napközi 255,- Ft

Gyermekek intézményen kívüli szünidei étkeztetése: ebéd 440,- Ft

50% 220,- Ft

Bólyi Családok Átmeneti Otthona intézményi térítési díjai (a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete):

szülő: 7.200,- Ft/hó 240,- Ft/nap

gyermek: 3.600,-Ft/hó 120,- Ft/nap

0-1 éves korig: --- ----

A térítési díjak 2021. január 1. napjától érvényesek.


[1] Módosította a 18/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet 1. § -a, hatályos 2013. november 5. napjától
[2] Hatályon kívül helyezte a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, nem hatályos 2011. február 18. napjától
[3] Hatályon kívül helyezte a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése, nem hatályos 2014. január 1. napjától
[4] Módosította a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése, hatályos 2014. január 1. napjától
[5] Hatályon kívül helyezte a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, nem hatályos 2011. február 18. napjától
[6] Hatályon kívül helyezte a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a, nem hatályos 2014. január 1. napjától
[7] Módosította a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2014. január 1. napjától
[8] Módosította a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bekezdése, hatályos 2014. január 1. napjától
[9] Hatályon kívül helyezte a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, nem hatályos 2011. február 18. napjától
[10] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[11] Hatályon kívül helyezte a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése, nem hatályos 2014. január 1. napjától
[12] Módosította a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 5.§ (1) bekezdése, hatályos 2014. január 1. napjától
[13] Hatályon kívül helyezte a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 5.§ (2) bekezdése, nem hatályos 2014. január 1. napjától
[14] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[15] Módosította a 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet 1.§ -a, hatályos 2016. január 1. napjától
[16] Módosította a 18/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet 2. § -a, hatályos 2013. november 5. napjától
[17] Módosította a 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet 2.§ -a, hatályos 2016. január 1. napjától
[18] Módosította a 14/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. január 1. napjától
[19] Módosította a 18/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet 3. § -a, hatályos 2013. november 5. napjától
[20] Módosította a 17/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet 3.§ -a, hatályos 2016. január 1. napjától
[21] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[22] Módosította a 18/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet 4. § -a, hatályos 2013. november 5. napjától
[23] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[24] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[25] Módosította a 18/2013. (XI.4.) önkormányzati rendelet 5. § -a, hatályos 2013. november 5. napjától
[26] Módosította a 2/2011.(II.17.) önkormányzati rendelet, hatályos 2011. február 18. napjától
[27] Módosította a 14/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2021. január 1. napjától
[28] Módosította a 20/2011.(XII.16.) önkormányzati rendelet, hatályos 2012. január 1. napjától
[29] Módosította a 17/2012.(XII.14.) önkormányzati rendelet, hatályos 2013. január 1. napjától
[30] Módosította a 18/2013.(XI.4.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2013. november 5. napjától
[31] Módosította a 21/2013.(XI.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2014.január 1. napjától
[32] Módosította a 15/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2015.január 1. napjától
[33] Módosította a 17/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2016.január 1. napjától
[34] Módosította a 13/2016. (XI.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2017. január 1. napjától
[35] Módosította a 15/2016. (XII.15.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2017. január 1. napjától
[36] Módosította a 16/2017. (XII.1.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2018. január 1. napjától
[37] Módosította a 16/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2019. január 1. napjától
[38] Módosította a 14/2019. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete, hatályos 2020. január 1. napjától