Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók részére biztosított támogatásról

Hatályos: 2013. 08. 17- 2017. 09. 01

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


  1. (1) Bóly városban letelepedő fiatalok első lakásépítését és vásárlását 40. életévük betöltéséig a Képviselő-testület támogatja, a lakásépítés, illetőleg lakásvásárlás pénzbeli támogatásának mértéke: új ház, lakás építése esetén 200.000,-Ft, meglévő ház, lakás vásárlásánál pedig a vételár 5 %-a, de maximum 200.000,-Ft a támogatás mértéke.
  2. (2) A támogatási igénylésre jogosult a házastárs, élettárs amennyiben egyikük nem töltötte be a 40. életévét.

2.§


A kifizetés feltétele, hogy a támogatott házastársi életközösségben, vagy élettársi kapcsolatban éljen a kérelmezővel, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő legyen, az ingatlanba beköltözzenek, és oda állandó lakcímbejelentő lappal bejelentkezzen.

3.§


A támogatási forma az ingatlanba bejelentkezők létszámától függetlenül, kizárólag egy igénylő részére, egy alkalommal adható, a későbbiekben az igénylő házastársak egyike sem juthat újbóli támogatáshoz új házasságkötésük esetén sem.

4.§


  1. (1) Nem részesíthető lakásépítési, lakásvásárlási, támogatásban az, aki a támogatással megszerezni kívánt lakásingatlannak már korábban résztulajdonosa volt, vagy résztulajdont kíván megszerezni.
  2. (2) Nem részesíthető támogatásban az az igénylő, aki olyan ingatlan vásárlása után kér támogatást, melyre a Képviselő-testület a kérelem beadását megelőző 10 évben már támogatást nyújtott.

(3) Nem részesíthető támogatásban az az igénylő, aki, vagy akinek élettársa, házastársa más lakóingatlanban tulajdoni részesedéssel rendelkezik.

5.§


  1. (1) A támogatás iránti igényt a polgármesterhez kell benyújtani, aki előkészíti a Képviselő-testület döntését, ebben a körben javaslatot terjeszt elő a támogatás megadására, illetve megtagadására.
  2. (2) A támogatási kérelem benyújtására új lakóingatlan építése esetén feltétel, hogy az építés készültségi foka 70 %-ot elérje. Az erről szóló szakvéleményt a közös önkormányzati hivatal hatósági, igazgatási és városüzemeltetési csoportja készíti el. A kérelem benyújtásának határideje a használatbavételi engedély kiadásától számított 6 hónap.
  3. (3) Lakás vásárlása esetén a tulajdonjog megszerzését igazoló födhivatali határozat kiadásától számított 6 hónapon belül van lehetőség a kérelem benyújtására
  4. (4) A támogatási kérelemhez csatolni szükséges:
    1.      a) a házassági anyakönyvi kivonat, vagy hatósági bizonyítványt élettársi kapcsolat igazolásáról;
    2.      b) tulajdonosi viszonyokat igazoló 90 napnál nem régebbi tulajdoni lap;
    3.      c) lakcímkártya;
    4.      d) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés, tulajdonjog bejegyzést igazoló földhivatali határozatot és

 másolatát.

6.§


A beérkezett kérelmeket minden évben június és december hónapokban bírálja el, a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület és dönt határozattal minősített többséggel zárt ülés keretében. A támogatás ki- illetőleg átutalására a polgármester jogosult.

7.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének a fiatal házasok, többgyermekes családok és gyermeküket egyedül nevelő szülők első, önálló közös  lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 6/1994.(X.27.), 10/2000.(VIII.4.), 13/2001.(VII.8.), 16/2005.(XI.1.) és 13/2008.(VII.25.) önkormányzati rendeletekkel módosított 2/1991.(XII.9.) önkormányzati rendelete.