Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014. (X.27.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (I.14.) és 3/2013. (II.18.) önkormányzati rendeletekkel módosított 10/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 28- 2014. 10. 28

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§

(1) A Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011. (VIII.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban R.) 8.§ (6) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

„j) a Bóly történelmi városközpont megújulása (DDOP-4.1.1./A-2f-2010-0002) uniós pályázat megvalósítása és öt éves fenntartása”


(2) Az R. 8.§ (7) bekezdés c) pontjában a „Mohács Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága” szövegrész helyébe „Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség” szövegrész lép.


(3) Az R. 8.§ (7) bekezdés f) pontjában a „Mohács Városi Kórház” szövegrész helyébe „Mohácsi Kórház” szövegrész lép.


(4) Az R. 8.§ (7) bekezdés g) pontjában a „Bólyi Szociális Alapszolgáltatási Központ, és a Gondozási Központ” szövegrész helyébe „Bólyi Integrált Szociális Központ” szövegrész lép, valamint a „Bóly Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat” szövegrész helyébe „Bólyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat” szövegrész lép



2.§

Az R. 9.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, bizottságaira, valamint törvényben meghatározottak szerinti társulására ruházhatja át. E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, valamint a hatáskört visszavonhatja. A képviselő-testület átruházott hatásköreit a 8. melléklet tartalmazza.

Az átruházott hatáskör tovább nem ruházható. Hatáskört átruházni csak rendelettel lehet. Az átruházott hatáskörben eljáró a hozott döntésekről a testület soron következő ülésén köteles beszámolni.”



3.§

Az R. 15.§ (3) bekezdésében a „kábeltelevízión keresztül” szövegrész helyébe „az önkormányzati hivatal hirdetőtáblájára kifüggesztve” szöveg lép.




4.§

Az R. 22.§-a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Amennyiben a képviselő az Mötv. 49. §-a szerinti személyes érintettségét nem jelenti be, és a képviselő-testület így nem határoz a döntésből való kizárásáról, és ezt a testületi ülést követő 60 napon belül bárki írásban jelzi, akkor:

a) a döntés hatályban marad, ha azt legalább 3 képviselő megszavazta,

b) a döntést ismételten a testület elé kell terjeszteni megerősítésre, vagy elvetésre, ha az 3 szavazatnál kevesebbel lett elfogadva.”



5.§

Az R. 24.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24.§

(1) A képviselő-testület döntéseit (határozat, rendelet) nyílt szavazással hozza. Titkos szavazást tarthat mindazokban az ügyekben, amelyekben zárt ülést köteles tartani, illetve zárt ülést tarthat. A polgármester nyomatékosan felhívja a figyelmet a tárgyalt ügy bizalmas kezelésére és az azzal kapcsolatos titoktartási kötelezettségre.

(2) A szavazatok összeszámlálásáról a polgármester gondoskodik. Összeférhetetlensége, távolléte, tisztség betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén az alpolgármester, amennyiben az Ő személyével szemben is kizárási ok merült fel, a tisztség betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatása esetén a jelen lévők közötti korelnök. Ha az eredmény megállapításával kapcsolatban kétség merül fel, a szavazást meg kell ismételtetni.

(3) Eredménytelen szavazás esetén az előterjesztő az előterjesztést szükségképpen átdolgozza, kiegészíti és a képviselő-testület a soron következő ülésén azt újból megtárgyalja.

(4) A titkos szavazást a jegyző bonyolítja le.

(5) A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon, urna igénybevételével történik.

(6) A jegyző összeszámolja a szavazatokat és megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok számát, arányát.

(7) A titkos szavazást a zárt ülésről készült jegyzőkönyv tartalmazza, amennyiben nem zárt ülés keretében kerül sor a szavazásra úgy külön jegyzőkönyv készül. A titkos szavazásról az alábbi adatokat szükséges jegyzőkönyvben rögzíteni:

a) a szavazás helyét és napját (amennyiben nem zárt ülés keretében kerül sor a szavazásra),

b) a szavazás során felmerült körülményeket,

c) a szavazás eredményét,

d) a jegyzőkönyvvezető nevét (amennyiben nem zárt ülés keretében kerül sor a szavazásra)

e) a polgármester és a jegyző aláírását.

(8) A szavazás eredményét a szavazatok összeszámláló személy ismerteti a képviselő-testülettel.”



6.§

Az R. 30.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendeleteket az önkormányzat honlapján megjelenítve ki kell hirdetni.”



7.§

Az R. 35.§ (3) bekezdése hatályát veszti.


8.§

Az R. 38.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre (tagjai névsorát és a bizottság feladatait a 3. melléklete tartalmazza):

a) Pénzügyi Bizottság,

b) Szociális Bizottság.”



9.§

Az R. 40.§-a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A bizottsági jegyzőkönyveket az elnök és egy tagja írja alá.”



10.§

(1) Az R. 21. A polgármester alcíme a következő 44/A. §-sal egészül ki:

„44/A. §


(1) A polgármester az Mötv. 68. § (2) bekezdése alapján a képviselő-testület határozatképtelensége vagy a határozathozatal hiánya miatt döntést hozhat az Mötv. 42. §-ába nem tartozó minden ügyben, ha azt törvény nem tiltja.

(2) A polgármester az Mötv. 68. § (3) bekezdése alapján két testületi ülés közötti időszakban döntést hozhat az Mötv. 42. §-ába nem tartozó halaszthatatlan önkormányzati ügyekben, ha azt törvény nem tiltja.

(3) A polgármester a költségvetési források felhasználásáról az önkormányzati vagyonrendeletben foglaltak szerint dönthet.

(4) A polgármester lemondását alpolgármester hiányában a képviselő-testület összehívására, vezetésére kijelölt Pénzügyi Bizottság elnöki feladatokat ellátó képviselőnek adja át, részére juttatja el.

(5) A polgármester tisztségének megszűnése esetén munkakörét az új polgármesternek, alpolgármesternek, ezek hiányában a Pénzügyi Bizottság elnöki feladatokat ellátó képviselőnek adja át.”



11.§

Az R. 45.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület – saját tagjai közül a polgármester javaslatára, titkos szavazással – a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére 1 fő alpolgármestert választ. A képviselő-testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg. Az alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el a tisztséget, a képviselő-testület által a törvény keretei között meghatározott tiszteletdíjban részesül.

Az alpolgármester megbízatása megszűnik:

a) az új polgármester megválasztásával, ha nem választották meg önkormányzati képviselőnek vagy

b) amennyiben önkormányzati képviselőnek megválasztották, akkor a képviselő-testület alakuló ülésének napján,

c) valamint ha a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel megbízását visszavonja.”




12.§

(1) Az R. 46.§ (3) bekezdése a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) Hatósági Igazgatási és Városüzemeltetési Csoport

(2) Az R. 46.§ (3) bekezdés d) pontja hatályát veszti.



13.§

(1) Az R. 47.§ (1) bekezdése nyitó mondatában a „képviselő-testület” szövegrész helyébe „polgármester” szövegrész lép.

(2) Az R. 47.§ (5) bekezdésében a „titkársági csoportvezető” szövegrész helyébe „borjádi kirendeltség-vezető” szövegrész lép



14.§

(1) Az R. 55.§-a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-ban meghatározottak szerint a Bólyi Német Önkormányzat tevékenysége ellátásához rendelkezésre bocsát a 7754 Bóly, Széchenyi tér 10. szám alatti magtár épületben egy helyiséget.”



15.§

(1) Az R. 2. melléklete helyébe ezen rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az R. 3. melléklete helyébe ezen rendelet 2. melléklete lép.

(3) Az R. 4. és 5. melléklete hatályát veszti.

(4) Az R. 6. melléklete helyébe ezen rendelet 3. melléklete lép.

(5) Az R. 7. melléklete helyébe ezen rendelet 4. melléklete lép.

(6) Az R. 8. melléklettel egészül ki ezen rendelet 5. melléklete szerint.



16.§

(1)  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)  Ez a rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

Mellékletek