Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (X.3.) önkormányzati rendelete

a műemléki és helyi védelem alatt álló építészeti értékek felújításának anyagi támogatásáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2018. 06. 29

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 57.§ (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet területi hatálya Bóly város közigazgatási területén belül azokra az építményekre, épületegyüttesekre, köztéri alkotásokra terjed ki, amelyek rendelet alapján

a) műemléki védelem alatt (1. melléklet)

b) helyi építészeti védelem alatt (2. melléklet)

állnak.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben maghatározott épületek, köztéri alkotások tulajdonosaira, kezelőire, használóira terjed ki.

2. Támogatandó célok


2. §


Azon fenntartási, felújítási munkákat lehet támogatásban részesíteni, melyek elvégzése:

a) a város sajátos jellegének megőrzésében jelentőséggel bíró építészeti érték fenntartását célozza, az építészeti karakter és az építészeti értékek megvédésére, megtartására, vagy helyreállítására irányul.

b) az épületek közterületről látható homlokzatainak, tetőzetének felújításárára, nyílászáróinak cseréjére irányul, így az épület megújításán túl a városképet is javítja.

3. A pályázaton való részvétel feltételei


3. §


(1) Támogatás még el nem végzett munkákra adható.

(2) Támogatásra való jogosultságot hiteles tulajdoni lappal kell igazolni. Használók esetében a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell.

(3) A pályázónak az önkormányzat illetve az önkormányzati tulajdonú közmű szolgáltatók felé tartozása nem lehet. Erről igazolást kell benyújtani.

(4) A pályázathoz csatolandó dokumentumok:

a) jogerős építési engedély jogszabály alapján építési engedélyhez kötött felújítási munka esetén

b) a helyi védelem alatt álló épületek nem építési engedélyhez kötött felújítási munkái esetében az építésügyi hatóság igazolása.

(5) A felújítási munkákról jogosult szakember által készített költségvetést kell készíttetni. A költségvetésben csak a támogatással összefüggő munkanemek szerepelhetnek.

(6) A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a költségvetésben szereplő összeg igényelt támogatáson felüli részével. Társasházak esetében az erre elkülönített összegről fedezeti igazolás szükséges. A pályázati támogatás minden esetben a saját források kiegészítésére szolgál.

4. §


(1) Ugyanazon építmény vagy épületegyüttes ugyanazon munkanemére, amely a tárgyévet megelőző két évben támogatásban részesült, pályázatot benyújtani nem lehet.

(2) Az a pályázó, aki az elnyert támogatást egyáltalán nem használja fel, a felújítást nem végzi el, a pályázatot követő három évben támogatást nem kaphat.

(3) Az a pályázó, aki az elnyert támogatást legalább 50 %-ban, önhibájából nem használja fel, a felújítást nem teljes körűen végzi el, a pályázatot követő két évben támogatást nem kaphat.

(4) A pályázatnak – fentieken kívül - tartalmaznia kell:

a) a támogatást igénylő személy vagy jogi személy megnevezését;

b) több tulajdonos esetén valamennyi tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát a pályázat benyújtására, ill. az építési munkálatokra vonatkozóan;

c) a tulajdonjog, ill. a helyi védettség meglétének igazolását (3 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolattal, amely tartalmazza a védettségre vonatkozó bejegyzést is);

d) a helyi védett épület megóvása érdekében elvégzendő munka leírását és indoklását;

e) építési engedély köteles munka esetén a jogerős építési engedély másolatát;

f) jogszabály szerint kiviteli terv készítésére kötelezett munkálatokhoz a kiviteli tervdokumentáció egy példányát;

g) a kivitelezési munkálatokra megkért kivitelezői árajánlatot vagy tervezői költségvetést;

h) a tervezett munkálatok várható kezdési és befejezési időpontját;

i) az igényelt támogatás összegét;

j) a más pályázatokon ugyanezen munkákra igényelt, illetve elnyert támogatások mértékét;

k) az önrész meglétéről szóló banki igazolást;

l) nemleges igazolást az önkormányzati adó és egyéb tartozásról.

4. A pályázati kiírással kapcsolatos előírások


5. §


(1) Az évente meghatározott keretösszeg felosztása pályázat alapján történik.

(2) A költségvetési rendelet elfogadását követően 30 napon belül a rendeletben foglalt feltételek alapján részletes pályázati felhívást kell közzétenni a támogatás elnyerésére. A pályázat kiírója Bóly Város Önkormányzata, lebonyolítója a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatala Hatósági, Igazgatási és Városüzemeltetési Csoportja.

(3) A pályázatkiírásban a polgármester - mind a felújítási munkák jellegét, mind a helyi védettségű épületek pontos körét tekintve - egyéb feltételeket, célterületeket is meghatározhat; azt céltámogatásként is megnevezheti.

(4) A pályázati felhívásnak a 3-4.§-ban foglaltakon túl a következőket kell tartalmaznia:

a) a támogatás formája, mértéke

b) az elnyert támogatás kifizetésének módja, az elszámolás határideje

c) az elbírálás szempontjai

d) a beadás határideje

e) az elbírálás határideje

f) pályázati adatlap.

(5) A támogatás iránti kérelmet a pályázati felhívásban rögzített feltételeknek megfelelően minden év május 15-ig kell benyújtani.

5. A támogatás mértéke, elszámolás


6. §


(1) A támogatás pályázat útján elnyerhető vissza nem térítendő támogatás. Az önkormányzat jogosult a pályázat csökkentett összegű vagy részbeni támogatásáról dönteni.

(2) Az évente felosztható keretösszeget a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A megítélhető támogatás maximális összege a fenntartási vagy felújítási munka indokolt és elfogadott költségvetési összegének 50 %-a, de legfeljebb 1.000.000 Ft.

(4) A támogatás kifizetésre a benyújtott és elfogadott számlák alapján, utólagos elszámolással kerül sor. Amennyiben a számlák végösszege kisebb a támogatás alapját képező költségvetési összegnél, kifizetésre csak a számla szerinti összeg 50 %-a kerül. Kivételt ez alól a 2.000.000 Ft feletti összegű elszámolás jelent, mivel ez esetben a számlák fedezik a maximálisan adható 1.000.000 Ft támogatási összeget.

(5) Az elszámolás határideje a tárgyév november 30. napja. Kifizetésre szakmai igazolás után kerül sor.

(6) Amennyiben a pályázó november 30. napjáig nem tudja a kivitelezést befejezni, kérheti a támogatás átütemezését a következő évre. Erre csak kifejezetten indokolt esetben, a polgármester hozzájárulásával kerülhet sor. Az átütemezett támogatási összeg a következő évi keretet terheli.

6. A pályázatok elbírálása és szempontjai


7. §


(1) A benyújtott pályázatokat az önkormányzat pénzügyi bizottsága véleményezi. A támogatás odaítéléséről a bizottság véleménye alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A pályázók értesítéséről a döntéshozó gondoskodik.

8. §


(1) A pályázatok elbírálásánál, a támogatás összegének és mértékének mérlegelésénél az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a) a pályázat megfelel-e a pályázati felhívásban előírt szempontoknak, tartalmi követelményeknek,

b) a pályázó rendelkezik-e a pályázatban meghatározott költségek támogatáson felüli részével

c) a támogatás megítélésénél azon munkanemek nem vehetők figyelembe, amelyek a védettséggel nincsenek összefüggésben.

d) támogatás mértékét úgy kell meghatározni, hogy az összhangban legyen az építészeti értékkel, a műszaki állapottal és a keretgazdálkodás követelményeivel

e) a felújítás várható hatása a városképre, az épület frekventált fekvése

f) a pályázó korábban kapott-e támogatást ugyanazon épület felújítására

g) a Hatósági, Igazgatási és Városüzemeltetési Csoport által a pályázatokról készített építészeti szakvéleményt a bírálat során figyelembe kell venni.

(2) A Hatósági, Igazgatási és Városüzemeltetési Csoport a szakvéleményében a támogatás feltételeként előírhatja korábbi szakszerűtlen felújítások, átalakítások megszüntetését.

(3) Kiemelt támogatás csak a pénzügyi bizottság javaslata alapján a képviselő-testület minősített döntése alapján adható.

(4) A védelem alá nem tartozó épületrészek felújítására a támogatás nem vehető igénybe.

7. Támogatási szerződés és a kifizetés feltételei


9. §


(1) A pályázaton nyertes tulajdonosokkal az önkormányzat támogatási szerződést köt.

(2) A támogatási szerződésben rögzíteni kell:

a) a támogatott munka műszaki tartalmát,

b) a saját erő és a támogatás összegét,

c) az elszámolás határidejét

d) a kivitelezésnek a pályázat bonyolítója által történő ellenőrzésének idejét, módját és az ellenőrzésre jogosult(ak)at,

e) a támogatás egyéb lényeges feltételeit

10.§


(1) A támogatás összege az odaítélését követően november 30. napjáig használható fel, a támogatás finanszírozásának módja: utólag. A képviselő-testület külön elbírálás esetén a támogatási összeg egészét vagy bizonyos részét előfinanszírozás keretében is biztosíthatja különös méltánylást érdemlő esetekben.

(2) A támogatási összeg kifizetéséhez a támogatott munka elvégzését támogatottnak az alábbi dokumentumok benyújtásával kell igazolnia:

a) a kijelölt önkormányzati építési hatósági ügyintéző igazolása a munka elkészültéről;

b) használatbavételi engedély köteles munkák esetén a jogerős használatbavételi engedély másolata;

c) felelős műszaki vezető nyilatkozata az elkészült munkákról;

d) számlák a munkálatok költségeiről, ill. igazolás azok kifizetéséről.

(3) A támogatások jogszerű felhasználásának ellenőrzésére az önkormányzat jogosult, a Bólyi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági, Igazgatási és Városüzemeltetési Csoportjának, vagy független szakember bevonásával.

(4) A megítélt támogatást a döntést követően a tárgyév november 30. napjáig fel kell használni, ellenkező esetben a pályázat nyertese a támogatásra nem tarthat igényt.

8. Záró rendelkezés


11.§


Ezen rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

Mellékletek