Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről valamint az ehhez kapcsolódó településképi bejelentési eljárás szabályairól

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 06. 29

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 2. pontjában, 23.§ (5) bekezdés 5. pontjában és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16. §. (2) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések


1.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. Egyedi tájékoztató tábla: olyan – rögzített, egyedi méretű, állandó tartalmú – hirdető berendezés, mely gazdasági-, kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó tevékenységet végzők helyéről, irányáról, megnevezéséről, tevékenységéről, telephelyéről, nyitvatartásiról, megközelítéséről, ill. a település szolgáltató épületeiről utcáiról ad információt;
  2. Önkormányzati információs tábla: olyan rögzített, egyedi méretű hirdető-berendezés, mely a helyi lakosok számára nyújt, rendszeresen változó tartalommal, közérdekű információkat.

2. Reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények


2. §


Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tvtv.), továbbá a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

3. §


(1) Helyi népszavazás, települési rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények - molinó, plakát, egyéb hirdetés – helyezhetők el.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt időszak összesen egy naptári évre, maximum 12 naptári hét időszakra terjedhet ki.

4. §


(1) Önkormányzati információs tábla és egyedi tájékoztató tábla közterületen csak a gyalogos közlekedést nem zavaró módon helyezhető el.

(2) Reklámhordozó utcabútorok egymástól 50 m-en belül nem helyezhetők el.

(3) Reklámberendezés nem létesíthető káprázást okozó megoldással.

(4) Építési reklámháló az építési tevékenység időszakára, de legfeljebb 6 hónapra, mely indokolt esetben, egy ízben 3 hónappal meghosszabbítható, településképi bejelentési eljárás lefolytatása alapján kihelyezhető.

(5) Helyi népszavazás, városi rendezvény, vagy a város szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében meghatározott időszakra hirdetmény településképi bejelentési eljárás lefolytatása alapján kihelyezhető.

3. A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre


5. §


(1) Településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló Korm. rendeletben meghatározott építésügyi hatósági engedélyezési eljáráshoz nem kötött

a) reklámelhelyezések

b) építési reklámháló,

c) a város szempontjából jelentős rendezvényről való meghatározott időszakra elhelyezendő hirdetmény kihelyezése

d) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva elhelyezése

esetén.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység közül a közterületek használatáról szóló helyi rendelet hatálya alá tartozó esetekben a közterület-használati engedélyező határozat a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvétele esetén, a kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

4. A településképi bejelentési eljárás szabályai


6. §


A településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) kormányrendeletben szereplő általános településképi követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni.

5. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályai


7. §


A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, melyhez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően.

8. §


(1) A (2) szerinti tevékenység a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó döntés közlését követő napon – az esetlegesen előírt kikötések betartásával – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(2) A polgármester a tervezett tevékenységet – kikötéssel vagy a nélkül – tudomásul veszi, ha

a) a benyújtott dokumentáció és melléklete megfelel az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről és a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló Korm. rendeletekben foglaltaknak,

b) az megfelel a helyi építési szabályzatban előírt követelményeknek,

c) a tervezett reklámelhelyezés illeszkedik a településképbe,

d) a tervezett reklámelhelyezés megfelel az építészeti minőség, szakmai igényesség és esztétikus megjelenés követelményeinek,

e) a tervezett reklámelhelyezés nem sérti az elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról rendelkező jogszabályokban foglaltakat.

(3) A polgármester hatósági határozatban megtiltja a bejelentett tevékenység megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a (2) bekezdésben előírtak nem teljesülnek.

9. §


(1) A településképi bejelentés tudomásulvételéről, vagy a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés megtiltásáról a polgármester a bejelentés kézhezvételétől számított 15 napon belül dönt.

(2) A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított 4 hónap.

(3) A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a Polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági határozatának birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(4) A reklámelhelyezés tiltásáról szóló döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a polgármesterhez benyújtott, Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő – de legalább 8 nappal később tartandó – ülésén dönt.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését, a bejelentett tevékenység folytatását, a településképi bejelentés tudomásulvételéről vagy a bejelentett tevékenység megtiltásáról szóló döntésben foglaltak betartását. Ha a reklámelhelyezés esetén a bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta, vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal, 15 napon belül értesíti a Baranya Megyei Kormányhivatalt.

(6) A településképi bejelentési eljárás megindításához a 1. függelék szerinti kérelem használható.

6. Záró rendelkezések


10. §


(1) E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. függelék a 17/2017. (XII.15.) önkormányzati rendelethez



KÉRELEM
reklámok, reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó településképi bejelentési eljáráshoz



A bejelentő


neve



címe



telefonja



e-mail-címe






A tevékenységgel érintett ingatlan


címe



helyrajzi száma






A tervezett tevékenység tárgya, megnevezése






Ideiglenes tevékenység esetén


a tevékenység kezdete



a tevékenység vége






A kérelem kötelező mellékleteinek felsorolása


rövid leírás (műszaki leírás)

oldal


fotó a tevékenységgel érintett terület, épület, épületrész jelenlegi állapotáról

db





A kérelem elbírálásához szükséges tartalmú dokumentáció mellékleteinek felsorolása



igen (db)/nem


helyszínrajz



utcaképi vázlat



színterv



látványterv



homlokzat



alaprajz



egyéb:





Dátum:







.....................................................................

aláírás