Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a parkolás biztosításának módjáról, parkolóhely-építési kötelezettségről és annak megváltásáról

Hatályos: 2022. 07. 01

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a parkolás biztosításának módjáról, parkolóhely-építési kötelezettségről és annak megváltásáról

2022.07.01.

Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki Bóly város közigazgatási területén

a) új épületet, építményt épít, létesít, vagy meglévő építményt bővít;

b) építési engedélyhez kötött, rendeltetési mód változással járó építmény-átalakítást végez;

c) olyan, építési tevékenységgel nem járó rendeltetés-módosítást hajt végre;

d) olyan területhasználatot folytat,

ami új parkolóhelyek létesítését követeli meg.

2. § (1) Új épület építése, vagy meglevő épület új, önálló rendeltetési egységgel való bővítése, vagy épület rendeltetési módjának meg-változtatása esetén az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 42. §-a és 4. melléklete szerint előírt mennyiségű parkoló-férőhelyet elsősorban a telken belül kell biztosítani.

(2) Ha az előírt számú parkoló kialakítása a telken belül – megfelelő nagyságú terület hiánya, műemléki védettség vagy egyéb építészeti, városfejlesztési szempontból, közlekedési, forgalomtechnikai okból nem biztosítható, - az építtető kötelezettségének részben vagy egészben az építés helye szerinti telken kívül is eleget tehet 500 méteren belül létesülő közterületi parkolóhelyen;

a) a 3. §-ban foglalt feltételek mellett, közterületi parkoló megépítésével,

b) a 4. §-ban foglaltak szerint, a parkolóhely-építési kötelezettség pénzbeni megváltása útján.

(3) A (2) bekezdés szerinti kivétel alkalmazása kizárólag olyan közösségi célú épületekhez kapcsolódóan lehetséges, amelyek elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, kulturális, hitéleti, sport valamint közösségi rendeltetés valamelyikét tartalmaznak.

3. § (1) Az építtető parkolóhely-építési kötelezettségét, az Önkormányzattal kötött szerződés alapján és feltételei szerint, közterületi parkoló építésével is teljesítheti. Ilyen esetben a létesítési költségek teljes egészében az építtetőt terhelik. Az építtető által létesített parkolók közhasználatúak, de a létesítési szerződés lehetővé teheti legfeljebb azok egyharmadának kizárólagos használatú megjelölését is.

(2) A közterületi parkoló létesítésére vonatkozó szerződést az Önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az építés helyét, idejét;

b) az épített parkolóhelyek számát, a beépített terület meghatározását;

c) az építési engedély beszerzésére vonatkozó rendelkezést;

d) a kivitelezés módját, minőségét, a felhasznált anyagokra vonatkozó előírásokat;

e) azt, hogy az építtető a parkolókat teljes egészében saját költségén építi meg, és azok ingyenesen az Önkormányzat tulajdonában kerülnek;

f) legalább 1:500 méretarányú helyszínrajzot, 1:50 méretarányú hossz-szelvényt, és keresztszelvényt, a vízelvezetés megoldásának, valamint a pályaszerkezet és a forgalomtechnikai szabályozás leírását

g) a kizárólagos használatra megjelölt parkolóhelyek számát.

4. § (1) Az építés vagy rendeltetés-módosítás helye szerinti telken kívüli parkolóhely létesítési kötelezettségét, az építtető kezdeményezésére, az Önkormányzat átvállalhatja.

(2) A parkoló-létesítési kötelezettség átvállalásáról az Önkormányzat nevében a polgármester szerződést köt az építtetővel. A szerződésnek tartalmaznia kell az Önkormányzat által létesítendő parkoló-férőhelyek számát, azok megvalósításának várható időpontját, valamint a fizetendő megváltási díj összegét és megfizetésének határidejét.

(3) A parkolóhelyek megváltási díja, férőhelyenként: 850.000,- forint

(4) A parkoló-férőhely megváltásaként az építtető által az Önkormányzatnak megfizetett összeget kizárólag parkoló létesítésére, felújítására lehet felhasználni az éves költségvetésben foglaltak szerint.

(5) A megváltási díjból létesített közterületi parkolók közhasználatúak, a befizetett megváltási díj alapján nem keríthetők le és nem jelölhetők meg kizárólagos használatra.

(6) Ha a parkolási igényű létesítmény rendeltetése oly módon változik meg, hogy annak a várakozóhely-szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

5. § Ez a rendelet 2022. július 1. napján lép hatályba.