Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a parkolás biztosításának módjáról, parkolóhely-építési kötelezettségről és annak megváltásáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a parkolás biztosításának módjáról, parkolóhely-építési kötelezettségről és annak megváltásáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendelet módosítását a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva- az alábbiak szerint indoklom.
Általános indokolás
Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete a parkolóhelyek létesítéséről és megváltásáról szóló 7/2004.(IV.15.) önkormányzati rendelete szabályozta ezt a kérdéskört korábban. A rendelet számos olyan rendelkezést tartalmazott, mely a jelenlegi viszonyokkal nem volt összhangban, így Bóly Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 2021. május 1. napjával hatályon kívül helyezte.
Önkormányzati rendelet hiányában ezt követően nincs lehetőség parkoló létesítésre közterületen még önkormányzati beruházás esetében sem.. A rendelet hiánya az építési engedélyek kiadását is veszélyezteti, a rendezési terv módosításakor már úgy nyilatkozott az önkormányzat, hogy önkormányzati rendelet alapján lehetséges lesz parkoló kialakítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatálya kerül szabályozásra Bóly település tekintetében a közterületen létesítendő parkolók vonatkozásában.
A 2. §-hoz
A rendezési terv módosítása kapcsán a településtervezővel egyeztetésre került azon esetek köre, melyeknél az önkormányzat engedélyezheti a parkolókat közterületen. A szakmai javaslat alapján ez szűk kör, kizárólag olyan közösségi célú épületekhez kapcsolódóan lehetséges, amelyek elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti, kulturális, hitéleti, sport valamint közösségi rendeltetés valamelyikét tartalmaznak
A 3-4. §-hoz
Az önkormányzati rendelet kétféle lehetséges parkolóhely kialakítási módot alkalmaz:
1. a kérelmező az előzetesen benyújtott és elfogadott tervek alapján alakítja ki a parkolóhelyet saját költségén.
2. a kérelmező megállapodás alapján az önkormányzatnak díjat fizet és ez alapján az önkormányzat alakítja ki.
A szakaszok tartalmazzák a két mód esetén alkalmazandó eljárásrendet valamint a fizetendő díjat is.
A parkolóhely-megváltás áfakötelezettségét a következő szempontok alapján kell megítélni. Ha az építtető a parkolóhely-megváltási díjat azért fizeti meg, hogy az építési engedély kiadásának feltételeit teljesítse, ezzel az ügylettel nem valósul meg szolgáltatás-ellenszolgáltatás viszony a felek között. Az önkormányzat nem nyújt szolgáltatást a fizetett térítési díj ellenében, így az ilyen ügylet áfa hatályán kívül esik.
A parkolóhely-megváltás abban az esetben minősül áfaköteles ellenértéknek, ha az önkormányzat a befizetett térítési díjból megépíti a parkolót, és az kizárólag a megváltást fizető, illetve ügyfelei használatára készül.
Ha ez utóbbi feltétel nem valósul meg, akkor a szolgáltatás-ellenszolgáltatás jogviszony nem értelmezhető a kérdéses ügyletre, ezért áfa hatályán kívüli tételként kell kezelniük a gazdálkodó szervezet által fizetett parkolóhely-megváltási díjat. Az ügyletről áfás számlát nem kell kiállítani, a számviteli törvénynek megfelelő számviteli bizonylat elegendő.