Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól

Hatályos: 2024. 04. 01

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1. melléklethez
A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendelet módosítását a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva- az alábbiak szerint indoklom.
1. §-hoz
Bóly Város Önkormányzata rendeletében kerül meghatározásra a Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodása alapján valamennyi a társulásban érintett településre kiterjedően. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és támogató szolgálat esetében a térítési díj nem kerül emelésre, egyrészt a kiadások növekedését kompenzálja az állami finanszírozás emelkedése, másrészt a támogató szolgálat esetében a szolgáltatást igénybe vevők a magasabb díjat nem tudnának megfizetni.
2-4. §-okhoz
A 2-4. §-okban kerültek szabályozásra azon szolgáltatások, melyeket a társulásban érintett valamennyi személy igénybe vehet, de az ellátás csak a bólyi intézményben érhető el.
A házi segítségnyújtás, szociális étkeztetés tekintetében infláció közeli 17%-os emelést tervezünk, míg a bentlakás esetében 8%-os mértékűt. Bízunk benne, hogy a 2024. évben a díjak tarthatóak lesznek. A gyógyászati segédeszközök bérleti díját 2023. évben aktualizáltuk a fenntartási, pótlási költségekhez így ezek tekintetében változtatás, emelés nem irányoz elő a rendelet. A támogató szolgálat esetében a megnövekedett üzemanyagárak miatt kényszerültünk térítési díjat emelni. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás továbbra is térítésmenetesen vehető igénybe.
Az ellátottak önkormányzati kedvezménnyel vehetik igénybe valamennyi ellátást: jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, nappali ellátás, idősek otthona és gyógyászati segédeszközök.
5-6. §-hoz
A szolgáltatási önköltség valamennyi település által egységes, a tervezett költségek és számításba vett ellátások alapján. A Bólyi Szociális és Gyermekjóléti Társulás társulási megállapodása alapján az érintett települések az étkeztetés és a házi segítségnyújtás tekintetében az állami normatíva levonása után számított szolgáltatási önköltség figyelembevételével a térítési díjat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 115. §-a alapján szabadon határozhatják meg. A térítési díj nem lehet magasabb a szolgáltatási önköltségnél.
A szociális étkezés térítési díjait a vásárolt élelmezés díja határozza meg alapvetően, melyben a nyersanyagköltségek mellett nagymértékben meghatározóak a bér jellegű kiadások. A 2023. év elején történt módosítással megegyező térítési díjak jelen rendeletben nem kerültek változtatásra.
A házi segítségnyújtásnál a fizetendő térítési díj három kategória szerint kerül meghatározásra:
személyi gondozás (információnyújtás, tanácsadás és mentális támogatás kivételével fizikai vagy egészségügyi ellátás)
személyi gondozáson belül információnyújtás, tanácsadás és mentális támogatás
szociális segítés
7. §-hoz
Az alapellátásban a díjak és kedvezmények alapján a Bólyi Integrált Szociális Központ vezetője jogosult a meghatározott személyi térítési díj megállapítására. Az idősek otthona térítési díjainál Bóly Város Polgármesterének előzetes egyetértési nyilatkozatát köteles beszereznie. Térítési díj vállalása esetén az intézmény vezetője tájékoztatja az érintetteket.
8-9. §-hoz
A rendelet 2024. április 1. napjával lép hatályba, ezzel együtt a Bólyi Integrált Szociális Központ térítési díjairól szóló 6/2023.(III.17.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.