Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről

Hatályos: 2015. 02. 19- 2015. 06. 30

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről

2015.02.19.

Vajszló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdés meghatározott eredetei jogalkotói hatáskörében, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CL1X. törvény 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXV. tv. 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a mezei őrszolgálatról szóló 13/2014. (XII. 4.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: „R”) az alábbiak szerint módosítja1:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a község közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre terjed ki, ide nem értve az erdőt, tavakat, a védett természeti területet és értéket.

(2) A személyi hatálya kiterjed a mezei szolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító polgármesterre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület földhasználóira illetve földtulajdonosaira.

(3) Az 1. §-ban meghatározott terület védelmét, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvényben meghatározott mezei őrszolgálati feladatokat Vajszló Nagyközség Önkormányzata mezőőr(ök) alkalmazásával látja el.

(4) A mezőőr(ök) működésének, szolgálati viszonyának,valamint vizsgáztatási rendjének szabályzatát a mezőőrök és hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998.(IV.30.) FM rendelet állapítja meg.

A mezőőri szolgálat feladata

2. § (1) Vajszló Nagyközség közigazgatási területén 1. fő mezőőr látja el a mezei őrszolgálat feladatait.

(2) A mezőőr feladata, hogy Vajszló Nagyközség Polgármesterének utasítása alapján a mezőgazdasági termőföld, mezőgazdasági termények és termékek, gépek, felszerelések és eszközök, mezőgazdasági, valamint geodéziai építmények őrzését biztosítsa, és megakadályozza a hulladék-, építési törmelék illegális lerakását, illetve az egyéb környezetkárosítást.

(3) A mezőőri szolgálat ellátása során a mezőőrnek - a szolgálati utasításban előírtak szerint - az illetékes szervnek jelentenie kell:

a) az őrjárat során tapasztalható minden egyéb a tulajdon veszélyeztetésével, megkárosításával járó rendellenességet;

b) az elemi csapásokat (villám, vihar, belvíz stb.) és egyéb rendkívüli eseményeket (baleset, tűzvész stb.) és a lehetőségek szerint részt venni az elhárításban (lokalizálásban) a terület biztosításában;

c) a vízfolyásokba, csatornákba, használatban, vagy használaton kívüli kutakba, fertőző vagy más idegen anyagok bekerülésének észlelését, továbbá ezzel egyidejűleg - ha arra lehetősége van - meg kell akadályozni a veszély továbbterjedését;

d) a belvíz védelmi védőművek rongálását, árkok betemetését és ezzel egyidejűleg az erre irányuló cselekményt megakadályozni;

e) a települési utak, átereszek, hidak, árkok állapotának rendellenességét, illetve jelentős elhasználódás esetén, azok rendeltetésszerű használatának veszélyét;

f) az engedély nélküli fakivágásokat és ezzel egyidejűleg megakadályozni az erre irányuló cselekvéseket;

g) a szennyvízszállító tartálykocsik tartalmuk leürítésének, kommunális hulladéknak, építési törmeléknek és egyéb ipari anyagoknak, tárgyaknak termőföldre, útra, útszéli árokba stb. történő lerakását és meg kell akadályozni az erre irányuló cselekményeket.

(4) A mezőőr szolgálata során megállapított tényállás alapján köteles az ismert tettest feljelenteni, vagy az ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni.

(5) A mezőőr fokozottan együttműködik a Rendőrkapitánysággal, körzeti megbízottakkal, Polgárőrséggel.

Mezőőri járulék

3. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeinek fedezésére mezőőri járulékot köteles megfizetni az, akinek a tárgyév január 1. napján a termőföld a használatában van, továbbá ha a földhasználó ismeretlen, a tulajdonos.

(2) A mezőőri járulék: 1.500 Ft/ha/év.

(3) A mezőőri járulék megállapítása a földhasználó bevallása, az ingatlan-nyilvántartás, illetőleg a mezőőr helyszíni felmérése alapján történik. Földhasználó bejelentését jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti földhasználati bejelentő lapon teheti meg.

(4) A megállapított mezőőri járulék összegét indokolt esetben a képviselő-testület csökkentheti vagy elengedheti. Indokolt esetnek tekinthető, ha a területet ár-belvíz sújtotta, vagy más típusú elemi kár következtében a termés részben vagy egészben megsemmisült.

(5) A mezőőri járulékot egy összegben minden év április 30.2 napjáig kell megfizetni Vajszló Nagyközség Önkormányzata 50700145-11045971 számlaszámú számlájára készpénz átutalási megbízással, mely az érintettek részére a mezőőri járulék kivetéséről szóló határozattal egyidejűleg kerül megküldésre.

(6) Amennyiben a földhasználó vagy a tulajdonos személyében változás történik, úgy azt a változástól számított 15 napon belül be kell jelenteni a jegyzőhöz.

Záró rendelkezések

4. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Vajszló, 2015. február 18. A rendelet kihirdetve Vajszló, 2015. február 19.