Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XII.31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2013. (VI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 31- 2015. 01. 01

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014.( XII.31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2013. (VI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.12.31.

Vajszló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2014.(VI.20.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban „R”) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A „R” 69. §.-a az alábbiak szerint módosul:

69. § Az Egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és sportbizottság tagjainak száma 6 fő, a településfejlesztési, gazdasági és ügyrendi bizottság tagjainak száma 8 fő.

2. § A „R” Vl.fejezete kiegészül az alábbi 11.ponttal és ezzel egyidejűleg a 79-81 .§ számozása 81 -83. §- ra módosul:

VI. Fejezet

Az önkormányzat szervei, azok jogállása, feladatai

11. Együttműködés a civil szervezetekkel és a nemzetiségi önkormányzatokkal

79. § (1) A képviselő-testület a rendelkezésére álló eszközökkel támogatja és együttműködik a lakosság olyan önszerveződő közösségeivel (társulásaival), amelyek céljuk és rendeltetésük szerint a helyi Önkormányzati feladatok, közügyek megoldására törekednek.

(2) Az 5. mellékletben felsorolt önszerveződő közösségeket, civil szervezeteket és egyesületeket - a tevékenységi körük szerinti napirend tárgyalásakor - tanácskozási joggal a képviselő-testületi ülésre meg kell hívni.

80. § (1) A helyi önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatok részére biztosítja - annak székhelyén - az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról az alábbi módon:

a) A helyi önkormányzat a horvát és a roma nemzetiségi önkormányzatok (a továbbiakban: helyi nemzetiségi önkormányzatok) kötelezően megtartandó üléseinek jegyzőkönyvét a Vajszlói Közös önkormányzati Hivatal segítségével írásba foglalja.

b) Az elkészült jegyzőkönyvek aláíratásáról, hitelesítéséről, a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz történő megküldéséről Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatala gondoskodik.

c) Az Önkormányzat a helyi nemzetiségi önkormányzatok működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket, a Széchenyi u. 13. sz. alatti a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal épületén belül a feladatellátáshoz szükséges tárgyi, technikai eszközökkel, ingyenesen biztosítja igény szerint, havonta legalább 16 órában. E helyiség fűtésének, világításának költségeit az Önkormányzat átvállalja.

d) A helyi nemzetiségi önkormányzatok erre vonatkozó igénye esetén, a közcélú rendezvények - közmeghallgatás, lakossági fórum - megtartása érdekében az Önkormányzat a nemzetiségi önkormányzatok rendelkezésére bocsát ingyenesen, egy erre a célra alkalmas helyiséget.

e) A helyi nemzetiségi önkormányzatok egyéb rendezvényei megtartásához az Önkormányzattól, vagy az intézményektől igényelt helyiségekre vonatkozóan az érintett szervezet vezetőjével kell az igénylésre, használatra vonatkozóan egyeztetni, illetve megállapodni.

f) Az Önkormányzat ellátja a helyi nemzetiségi önkormányzatok testületi üléseinek előkészítését, a testületi döntések és a tisztségviselők döntéseinek előkészítését, és az ehhez kapcsolódó nyilvántartási, sokszorosítási, postázási feladatokat és egyéb működéssel, gazdálkodással kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat. Az ezt meghaladó feladatok fedezetét és az egyéb működési költségeket a helyi nemzetiségi önkormányzatok az állatni támogatás és egyéb bevételeiből biztosítja

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njt) meghatározott kezdeményezést, javaslatot, tájékoztatás-kérést a polgármesterhez nyújthatja be. A polgármester az Njtv-ben előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal, illetve a tájékoztatás megadása iránt intézkedni.

(3) A helyi nemzetiségi önkormányzat az Njtv-ben rögzített egyetértési, és vélemény-nyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntést, a kialakított és írásba foglalt véleményt a polgármesternek köteles megküldeni

(4) A helyi nemzetiségi önkormányzati képviselő a közös önkormányzati hivataltól igényelheti a nemzetiségi önkormányzati feladatkörének ellátásához szükséges tájékoztatást, szakmai közreműködést.

3. § A „R” 4. számú melléklete az alábbiak szerint módosul:

4. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetve! Vajszló, 2014. december 31.