Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő testületének 3/2015 (I.22.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 01. 22- 2015. 03. 30

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő testületének 3/2015 (I.22.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2015.01.22.

Vajszló Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi 111. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján 25. § (3) bekezdés B) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében és a 47. §(1) bekezdés c) pontjában, és (3) bekezdése alapján, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011, évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelete alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzi fa vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosíthat Vajszló önkormányzat számára.

(2) E rendelet célja, hogy Vajszló településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra, meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatást ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét, amennyiben az (1) bekezdés szerinti támogatást az Önkormányzat elnyeri.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Vajszló Nagyközség közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, nevezetesen tűzifát biztosít annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 270 %-át.

(2) A támogatás megállapításakor az (1) bekezdés szerinti jogosultak közül előnyben kell részesíteni:

- rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőt,

- a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, illetve lakásfenntartási támogatásra jogosult személyt (tekintet nélkül annak természetben vagy pénzbeli formában történő nyújtására)

- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, kivéve az egy házszám alatt lévő többlakásos ingatlanokat. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(4) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - függetlenül az (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesülésétől — az a személy, aki nem tesz eleget azon nyilatkozattételi kötelezettségének, mely szerint az általa lakott lakóingatlan , fával fűthető és rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel.

(5) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

A támogatás menete

3. § (1) A támogatásra jogosultak körét a rendeletben meghatározott feltételek alapján a polgármester állapítja meg.

(2) A döntést követően - legkésőbb február 15. napjáig - kerül sor a tűzifa kiszállítására.

(3) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 1. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(4) Aki a részére megállapított és kiszállított szociális tűzifát elidegeníti, erre irányuló kérelmet 3 évig nem nyújthat be.

(4) Az önkormányzat a szociális tűzifa juttatás fedezetét képező, a 46/ 014. (IX. 25.) BM rendelet szerinti támogatás igénybevételéhez szükséges önrészt a 2015. évi költségvetési rendeletébe beépíti.

Záró rendelkezések

4. § Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és 2015. március 31. napján hatályát veszti. Vajszló, 2015. január 21. A rendelet kihirdetve. Vajszló, 2015. január 22.