Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 12. 15- 2016. 09. 12

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

2015.12.15.

Vajszló Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: "R") az alábbiak szerint módosul.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Vajszló Nagyközség Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) - (3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4 - 16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal — igazolásokkal, nyilatkozatokkal - együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § A pénzbeli ellátások kifizetése a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal pénztárából készpénzben történik.

5. § (1) A rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) A természetbeni települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg az érintettet azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

II. Fejezet

PÉNZBELI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

6. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

7. § (1) A pénzbeli települési támogatás formái:

a) eseti települési támogatás:

aa) települési létfenntartási támogatás,

ab) települési gyógyszertámogatás,

ac) települési temetési támogatás;

ad) települési szülési támogatás.

ae)1 társadalmi ünnephez kötődő támogatás

b) rendszeres települési támogatás:

ba) települési gyógyszertámogatás,

bb) települési lakásfenntartási támogatás.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatások iránti kérelmet e rendelet 1. — 5. számú mellékletek szerinti formanyomtatványokon lehet benyújtani.

1. Települési létfenntartási támogatás

8. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén 150%-át nem haladja meg.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

9. § Az eseti települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő- testületének felhatalmazása alapján az Egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális és sportbizottság (továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörben dönt.

10. § (1) A Polgármester - átruházott hatáskörben - az életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából a 10. § túl is települési létfenntartási támogatást állapíthat meg a rendkívüli élethelyzetbe került személynek jövedelmi helyzetére tekintet nélkül, melyről a képviselő-testületet a következő testületi ülésen köteles tájékoztatni.

(2) A z (1) bekezdés alapján adható támogatás összeg max.50.000 Ft

2. Települési gyógyszertámogatás

11. § A települési gyógyszertámogatás nyújtható eseti, vagy rendszeres települési támogatás formájában.

12. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki

- heveny megbetegedéséből adódó egyszeri gyógyszerköltségét saját erőből fedezni nem képes és a gyógyszer(ek) kiváltásának elmaradása életét vágy testi épségét súlyosan veszélyeztetné,

- olyan gyógyászati segédeszköz használatára szorul, amely életminőségét jelentősen javítja, de annak térítési díját nem képes megfizetni és közgyógyellátásra nem jogosult,

- háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200%-át nem haladja meg.

(2) A kérelemhez csatolni kell a gyógyszertámogatás esetén e rendelet 6. számú melléklete szerinti háziorvosi igazolást, gyógyászati segédeszköz vonatkozásában az annak felírására jogosult orvos e rendelet 7. számú melléklete szerinti igazolását.

13. § (1) Az eseti települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül a polgármester, a gyógyászati segédeszközök vonatkozásában a soron következő ülésén a Bizottság dönt.

(2) Az eseti gyógyszertámogatás összege a gyógyszerek vonatkozásában nem haladhatja meg a háziorvosi igazoláson szereplő összeget és nem lehet magasabb 10.000 Ft-nál.

14. § A támogatásban részesített személy az eseti gyógyszertámogatásról köteles 30 napon belül elszámolni a számla bemutatásával.

15. § (1) Rendszeres települési gyógyszertámogatást havi rendszerességgel max.12 hónapra lehet megállapítani.

(2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki

- a krónikus betegségének kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges, az OEP által referenciakészítménynek minősített és 0 %-nál nagyobb mértékben támogatott gyógyszereinek a beteg választott háziorvosa által kiállított, e rendelet 8. számú melléklete szerinti igazolással megállapított térítési díja legalább a nyugdíjminimum 15%-a,

- háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén 200%-át nem haladja meg,

- közgyógyellátásra nem jogosult.

16. § (1) A rendszeres települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő- testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a Bizottság dönt.

(2) A rendszeres gyógyszertámogatás összege megegyezik a fenti igazolással megállapított térítési díjjal, de nem lehet magasabb, mint 6.000 Ft/hó.

(3) A rendszeres település gyógyszertámogatás kifizetése havi egyenlő részletben, minden hónap 5. napjáig történik.

17. § A feltételekben beállott változást a támogatásban részesülő köteles haladéktalanul bejelenteni. Ha a támogatott már nem lenne jogosult, azt a bejelentés szerinti hónap utolsó napján meg kell szüntetni.

18. § (1) A támogatásban részesített személy a háziorvos által kiállított, e rendelet 9. számú melléklete szerinti igazolással köteles évente egy alkalommal igazolni, hogy az orvos által szükségesnek tartott gyógyszereit kiváltotta. Aki az igazolást nem mutatja be, vagy azon az orvos nem igazolja a gyógyszerek kiváltását, ismételt rendszeres települési gyógyszertámogatásban 2 évig nem részesíthető, illetve a Bizottság dönt a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatás visszatérítéséről.

3. Települési temetési támogatás

19. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult jövedelmi helyzetére tekintet nélkül az, aki Vajszló nagyközségben állandó lakcímmel rendelkező személy eltemettetéséről gondoskodik függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2) A támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 30 %-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés összegét e rendelet 10. számú melléklete tartalmazza.

(3) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a nevére kiállított számla, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(4) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

4. Települési szülési támogatás

20. § (1) Az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester települési szülési támogatásban részesíti azt a személyt, aki a gyermek születésének időpontjában Vajszló Nagyközségben állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen a településen tartózkodik, feltéve, hogy az újszülött lakcímet igazoló hatósági igazolványán is vajszlói állandó lakóhely szerepel.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatalban írásban lehet benyújtani a születési anyakönyvi kivonat egyidejű bemutatásával a születéstől számított 30 napon belül.

(3) A támogatás mértéke gyermekenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

(4) A szülési segélyek összegszerű kifizetéséről a polgármester a soron következő képviselő- testületi ülésen tájékoztatást ad.

5. Települési lakásfenntartási támogatás

22. § (1) A települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A támogatásra nem jogosult, akinek részére az Szt. korábbi szabályozása alapján még lakásfenntartási támogatást folyósítanak.

(3) A települési lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arány száma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a) - c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét - az energiaárak várható alakulására figyelemmel - évente a képviselő-testület határozza meg. A 2015. évben: 450 Ft.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegéi 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (6) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

null

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet 21 napon belül kell elbírálni.

(11) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(12) Amennyiben a kérelmet a jegyző a (9) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan

a) a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet, valamint

b) a döntés jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül benyújtott kérelem esetén a települési lakásfenntartási támogatás kizárólag természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható.

23. § (1) A települési lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit

24. § (1) A Képviselő-testület a települési lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan az alábbi együttes feltételeket határozza meg:

a) az ingatlan állagmegóvásáról és a rendeltetésszerű használhatóság fenntartásáról a jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodni, valamint speciális szakértelmet és munkaeszközöket nem igénylő munkálatokat maga elvégezni,

b) a lakóhelyiségek rendszeres takarítására, higiéniájának biztosítására,

c) a háztartási hulladékának rendszeresen az arra rendszeresített hulladékgyűjtő edényben történő elhelyezésére,

d) a kerítéssel határos, azon kívül eső terület, járda tisztántartására, téli síkosság mentesítésére, a ház előtt, mögött, vagy oldalhatáron levő árkok, átereszek tisztántartására, lehetőség szerinti gondozására, gyommentesítésére,

e) a házhoz tartozó udvar, és/vagy kert vonatkozásában annak gondozásáról, a szükséges növényvédelmi védekezési feladatok időben történő elvégzéséről, gyom- és parlagfű mentesítéséről gondoskodni,

f) a háziállat, haszon és kedvtelésből tartott állat tartása esetén olyan helyet, eszközt biztosítani, hogy megakadályozza az állatok elkóborlását, és köteles az állat tartására kijelölt helyet tisztán tartani.

(2) A települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján a jegyző átruházott hatáskörben dönt.

(3) A jegyző a kérelem benyújtását, valamint a felülvizsgálati eljárás megindítását követő 15 napon belül, szükség esetén helyszíni környezettanulmány során győződik meg a lakókörnyezet rendezettségéről.

(4) Ha a kérelmező vagy az ellátás jogosultjának lakókörnyezete az (1) bekezdésben foglalt bármelyik feltételnek vagy feltételeknek nem felel meg, a jegyző 5 napos határidő kitűzésével felhívja a kifogásolt hiányosság(ok) felszámolására, amelynek teljesítéséről helyszíni szemlén győződik meg.

(5) Amennyiben a kérelmező vagy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettséget a kitűzött határidőig nem biztosítja, részére települési lakásfenntartási támogatás nem állapítható meg illetve a már megállapított és folyósított ellátását meg kell szüntetni.

6. Aktív korúak ellátása

25. § (1) Az Szt. 33. § (7) bekezdése alapján a képviselő-testület az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan a települési lakásfenntartási támogatás nyújtásának 21. §-ban meghatározott feltételekkel megegyező feltételeket ír elő.

(2) . § A jegyző az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítésére az érintettet a települési lakásfenntartási támogatásra vonatkozó - a 24. § (4) bekezdésében meghatározott - határidő kitűzésével szólítja fel.

7. Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatás

25/A. §2 (1) A képviselő-testület az ellátás biztosításával - elsősorban az év végi ünnepekhez kötődően - a családok életminőségén kíván javítani.

(2) A támogatás évente egy alkalommal állapítható meg.

(3) A támogatás feltétele, hogy a támogatott a megállapításkor Vajszló nagyközségben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezzen.

(4) Társadalmi ünnepekhez kötődő támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.

(5) A jövedelmi helyzet vizsgálata nélkül állapítható meg a támogatás, ha az Vajszló nagyközségben bejelentett állandó lakcímmel rendelkező lakosok teljes körére kiterjed.

(6) A támogatás hivatalból állapítható meg, a megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(7) A támogatás fedezete a szociális feladatok éves előirányzatának tárgyév december 15. napján fennálló maradványa.

(8) A támogatás állandó lakosként számított legkisebb összege 1.000 Ft, legnagyobb összeg 20.000 Ft.

(9) A támogatás pénzbeni vagy - részben vagy egészben - természetbeni formában is nyújtható.

III. Fejezet

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

10. Köztemetés

26. § (1) Az Önkormányzat gondoskodik Vajszló nagyközségben elhunyt vagyon tálán személyek közköltségen történő eltemettetéséről, ha

a) nincs vágy nem lelhető fel az eltemetésre köteles személy,

b) az eltemetésre köteles személy az eltemetésről nem gondoskodik.

(2) Az elhunyt, nem vajszlói lakóhellyel rendelkező személy közköltségen történő temetési költség megtérítését a köztemetés elrendelésétől számított 60 napon belül kérni kell a lakóhely szerinti illetékes önkormányzattól.

(3) Az önkormányzat az elhunyt vajszlói lakos köztemetési költségét

a) hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti,

b) az eltemetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

(4) A köztemetés engedélyezése a polgármester hatáskörébe tartozik.

(5) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesül:

- ha az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 100 %- át nem haladja meg, egyedülálló esetén havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg,

- vagyonnal nem rendelkezik és a

- a hagyaték csak hagyatéki teherből áll.

IV. Fejezet

SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁSOK

27. § (1) A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) a családsegítéshez való hozzáférést

Az ellátások igénybevétele

28. § (1) E rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az ellátást biztosító intézménybe történő felvétel, valamint az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatalban a gondozást vezetőhöz kell benyújtani a 9/1999.(XI.24.)SzCsM. rendelet 1. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(2) A jogviszony keletkezéséről és az ellátás iránti kérelemről önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a Bizottság dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és jövedelemigazolásokat ebben az esetben is mellékelni kell.

11. Étkeztetés

29. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani és

a) nyugdíjasok, nyugdíjszerű ellátásban időskorúak ellátásában részesülnek,

b) akik krónikus, vagy akut megbetegedésük, fogyatékosságuk miatt önmaguk ellátásáról - részbe vagy teljesen - gondoskodni nem tudnak,

c) pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek, azonban fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, önmaguk ellátására részben képesek,

d) hajléktalanok, akik bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek és az étkezés hiánya az életüket, testi épségüket veszélyezteti.

(2) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában szabályozott esetekben az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi, vagy szakorvosi véleménnyel kell igazolni, a d) pontjában szabályozott esetben a lakcímkártyán igazolt Vajszló település szintű lakóhellyel kell rendelkezni.

12. Házi segítségnyújtás

30. § (1) A házi segítségnyújtás a jogosult lakásán, lakókörnyezetében biztosítja életvitelének fenntartását meleg étel, bevásárlás biztosításával, a testi, személyi higiénia, az öltöztetés segítésével, orvoshoz kíséréssel, gyógyszerkiváltással, a hivatalos ügyek intézésével.

(2) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,

c) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak.

(3) Házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően - az Szt. 68/A. § (4) bekezdése, valamint a (8) bekezdés szerinti kivétellel - vizsgálni kell a gondozási szükségletet. Az szolgáltatás iránti kérelem alapján a jegyző kezdeményezi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.

(4) A gondozási szükséglet vizsgálatát külön jogszabályban megjelölt szakértői bizottság végzi, mely kötelező erejű szakvéleményt ad a napi gondozási szükséglet mértékéről.

(5) A házi segítségnyújtás a szakvéleményben meghatározott napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb 4 órában kell nyújtani. Ha a gondozási szükséglet a napi 4 órát meghaladja, a szolgáltatást igénylőt a vezető gondozó tájékoztatja a bentlakásos intézményi ellátás igénybevételének lehetőségéről.

(6) Ha a szolgáltatást igénylő személy egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, a házi segítségnyújtás a bizottság döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható

(7) A település Önkormányzata a megállapított gondozási szükséglettel rendelkező, házi segítségnyújtást igénylő személy ellátásáról köteles gondoskodni.

(8) Az ellátás iránti kérelmet a Hivatalban a vezető gondozóhoz lehet benyújtani.

(9) Az ellátás iránti kérelemről a Bizottság dönt.

(10) Gondozói tevékenységet a jogszabályban előírt képesítéssel rendelkező hivatásos munkatárs végezhet (teljes, vagy részmunkaidőben ) és ezen munkatárs irányítja a gondozói tevékenységet végző közhasznú, közcélú munkásokat ( a faladatok részletes meghatározásával).

(11) A házi segítségnyújtás irányítója (vezető gondozó) gondozói körzeteket alakít ki úgy, hogy azok Vajszló teljes közigazgatási területét lefedjék. A gondozottakról, gondozási tervet készít, melyet a következő szempontok figyelembe vételével kell összeállítani: a gondozott

- kora,

- egészségi állapota

- hozzátartozók lakhelye

- háztartásának gépesítése (mosás, vasalás)

- lakókörnyezetének állapota

- háziorvosának előírásai

(12) A házi segítségnyújtás keretében biztosított ellátás térítésmentes.

(13) A házi segítségnyújtás iránti kérelmet a Hivatalban a vezető gondozóhoz kell benyújtani, melyhez csatolni kell jövedelmét igazoló iratokat, az egészségi állapotáról kiállított háziorvosi szakvéleményét, esetleges előírásával.

(14) Nem részesülhet étkeztetésben és házi segítségnyújtásban az a személy, akinek gondozását tartási vagy öröklési szerződésben vállalták, továbbá, akire tekintettel hozzátartozója ápolási díjban részesül.

(15) Akinek ellátását tartási vagy öröklési szerződésben vállalták — kivételes méltányosságból, ideiglenes jelleggel, 30 napra — helyzetének rendezéséig lehet ellátásban részesíteni.

(16) Azonnali intézkedést igénylő esetben a polgármester külön eljárás nélkül nyújthat ellátást a rászorulónak, ha a késedelem annak életét, testi épségét veszélyeztetné.

13. Gyermekvédelmi alapellátások

31. § Az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 94. §-ában meghatározott személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokat a Sellyéi Kistérségi Többcélú Társulás (SKTT) Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata (7960 Sellye, Zrínyi u. 13.) valamint a SKTT Vajszlói Aprófalva Óvoda (7838 Vajszló, Iskola u. 3.) útján a társulási megállapodásban foglaltak szerint látja el.

14. Szociális Földprogram

32. § (1) A Szociális Földprogram keretében az Önkormányzat támogatja a mezőgazdasági tevékenységet.

(2) A támogatás az alábbi területekre terjed ki:

a) növénytermesztés feltételeinek kedvezményes biztosítása,

b) háztáji állattenyésztés támogatása haszonállatok kihelyezésével

(3) Az Önkormányzat minden évben meghatározza azokat a területeket, melyeket a Szociális Földprogram keretén belül támogat.

(4) A Szociális Földprogramban támogatott termelési módokra a településen állandó lakcímmel rendelkezők jelentkezhetnek.

(5) A jelentkezők közül a kedvezményezetteket a képviselő-testület választja ki, akikkel - a programban való részvétel részletes feltételeit tartalmazó - szerződést köt.

(6) A programban részt vevő családok a támogatást természetben kapják.

(7) A Program pénzügyi lebonyolítását a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

33. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális igazgatásról és szociális ellátások rendszeréről szóló 1/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szt. valamint a végrehajtására kiadott jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(4) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1

módosította a 18/2015 rendelet hatályos 2015.XII.15-től

2

módosította a 18/2015 rendelet 2015.XII.15-től