Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelés helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 5/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 20- 2016. 10. 21

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelés helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 5/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2016.10.20.

Vajszló Nagyközség Képviselő-testületé a 2012. évi XXVIII. törvénnyel módosított 2000. évi XLIII tv. ( a továbbiakban: Hgt.) törvényben kapott felhatalmazás alapján és a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R) rendelkezéseire figyelemmel a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelés helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztántartásáról szóló 5/2012.(IV.25.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A „R” 5. FEJEZETE az alábbiak szerint módosul:

V. Fejezet

AZ ELKÜLÖNÍTETTEN GYŰJTÖTT HULLADÉK ELHELYEZÉSE

7. § (1) A településen az elkülönítetten gyűjtött hulladék elhelyezésére szelektív hulladékgyűjtő konténereket tartalmazó hulladékszigetek szolgálnak, melyek helyét a rendelet 2. számú melléklete határozza meg.

2. § A „R” 8.§ (5) bekezdése hatályát veszíti.

3. § A „R” 8.§ (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(5) Az önkormányzati utak (helyi közutak) tisztántartásáról az önkormányzat a Vajszlói Településüzemeltetési Nonprofit Kft. közreműködésével gondoskodik. A hó és síkosság elleni védekezést a 8.§ (9) és (11) bekezdéseiben meghatározottak szerint kell elvégezni.

4. § A „R” 8.§ (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) Az ingatlantulajdonosa az ingatlan kerítésétől (telekhatártól) az úttestig terjedő területnek és járdaszakasznak valamint, a járdaszakaszok melletti nyílt árkoknak és ezek műtárgyainak (kiépített beton vagy egyéb átereszek), a járdához tartozó folyókáknak és víznyelő rácsoknak folyamatos tisztántartásáról - ide értve a hó és síkosság elleni védekezést is - köteles gondoskodni.

5. § A „R” 8.§ (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) Ha a tisztántartási kötelezettség teljesítésének kérdésében a kötelezettek között vita van, a vita eldöntésében a jegyző közreműködik.

6. § A ,,R” 8.§ (12) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(12) A (6) és (7) bekezdésben meghatározott köteles az ingatlan előtti, melletti járdán a felburjánzott zöld növényzetet (gazt) a burkolat rongálása nélkül kiirtani. Köteles az ingatlanáról az úttest vagy gyalogjárda terébe benyúló ágak levágásáról, cserjék és egyéb növényzet (sövény) 1 m-ig történő visszanyeséséről vágásáról gondoskodni. A közterületi fák (bokrok) nyeséséről a közterület tulajdonosa köteles gondoskodni.

7. § A „R” 8.§- a a (14) bekezdéssel egészül ki:

(14) A közterületen fás szárú növényzet ültetésére csak a Képviselő-testület által kiadott engedéllyel van lehetőség.

8. § A „R” 9.§ (6) bekezdése hatályát veszti.

9. § A „R” 11.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A közterületek tisztántartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítését - a jegyző által megbízott személy köteles ellenőrizni, akinek jelzése alapján a jegyző jár el.

10. § A „R” 15.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi rendelkezések ellenőrzését a Baranya Megyei Kormányhivatal Siklósi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya végzi.

11. § A „R” 15.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése a magasabb szintű jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak alapján a közterületen elhagyott hulladék körében az ellenőrzés a jegyző által megbízott személy feladata.

12. § A „R” a 16/A. §-sal egészül ki az alábbiak szerint:

A közösségi együttélés szabályainak megszegése

16/A. § (1) Amennyiben hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának nincs helye, akkor a rendelet szabályainak megszegéséért a közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben 100.000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt indult eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt közigazgatási bírság kiszabására a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva a jegyző jogosult.

(4) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az elkövető személyi és jövedelmi viszonyait, amennyiben azokat az eljáró ügyintéző erre vonatkozó felhívására igazolja.

(5) Közigazgatási bírság kiszabása helyett felhívás is alkalmazható, amennyiben a Két. 94. § -ában meghatározott feltételek fennállnak

(6) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló keresete (jövedelme) vagy vagyona van.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot — az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül - a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Vajszló Nagyközség Önkormányzata 50700145- 11045995 számú pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

13. § A „R” 1. számú melléklete az alábbiak szerint módosul:

14. § A „R” 2. számú melléklete az alábbiak szerint módosul:

15. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Vajszló, 2016. október 19. A rendelet kihirdetve. Vajszló, 2016.október 20.