Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017 (I.19.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

Hatályos: 2017. 01. 19

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017 (I.19.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi eljárásról

2017.01.19.

Vajszló Nagyközség Ónkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint az anyakönyvi eljárásról, szóló 2010.évi I. törvény 96A-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja meg:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Vajszló Nagyközség közigazgatási területén megkötendő házasságokra terjed ki.

A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés

2. § A hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben történő házasságkötés létesítése ingyenes.

A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés

3. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés díjköteles, és kérelemre indul.

(2) A házasság megkötésének törvényben előírt módját, méltó körülményeit akkor is biztosítani kell, ha hivatali helyiségen kívül történik.

(3) Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően a szándék bejelentésétől számított 8 napon belül dönt. A hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított és nincs az adott időpontra a hivatali helyiségbe előjegyzett másik ilyen esemény.

(4) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem egyidejű benyújtásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell téríteni.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását a rendelet melléklete állapítja meg.

A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történő egyeztetést követően a szándék bejelentésétől számított 8 napon belül dönt.

(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A díj befizetését a kérelem egyidejű benyújtásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell téríteni.

(3) Hivatali munkaidőn túli házasságkötést pénteken 14 és 19 óra között, szombaton 10 és 19 óra között lehet lebonyolítani.

(4) Vasárnap és ünnepnapokon (munkaszüneti napon) történő házasságkötés nem engedélyezhető.

(5) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjat és az anyakönyvvezető díjazását a rendelet melléklete állapítja meg.

Mentesség

5. § (1) A mellékletben meghatározott díjak megfizetése alól mentességet élvez, ha az egyik házasulandó a házassági szándék bejelentését megelőzően legalább egy éve Vajszlói állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik.

(2) Valamelyik fél közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt, a jegyző előzetes engedélye alapján adható mentesség.

Az anyakönyvvezető díjazása

6. § A hivatali helyiségen kívüli, valamint a munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy része, illetve házasságkötésenként díjazás illeti meg. A díj mértékét e rendelet melléklete állapítja meg. Az anyakönyvvezetőt ruházati költségtérítés is megilleti. A költségtérítés éves mértékét e rendelet melléklete állapítja meg.

Értelmező rendelkezések

7. § Jelen rendelet alkalmazásában

a) hivatali helyiségnek minősül: Balikó Tamás Művelődési Központ (Széchenyi utca 18.), továbbá, ha ez a helyiség az önkormányzat részéről felmerülő okból nem vehető igénybe, a jegyző által kijelölt helyiség,

b) hivatali munkaidőben történő házasságkötés az, amely hétfőtől csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 8-12 óra közötti időszakban kezdődik és fejeződik be.

c) ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 24-26.

Záró rendelkezések

8. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010.évi I. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a az anyakönyvi eljárásról szóló 8/2011.(XI.21.) önkormányzati rendelet, valamint annak módosításáról rendelkező 10/2013.(V.30.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet rendelkezéseit, a hatálybalépést követen bejelentett házassági alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(4) A rendelet kihirdetése a helyben szokásos módon történik. Vajszló, 2017. január 18. A rendelet kihirdetve. 2017. január 19.