Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és rendjéről

Hatályos: 2017. 08. 10- 2017. 09. 04

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és rendjéről

2017.08.10.

Vajszló Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületé Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § Tárgyi:

(1) Az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületnek ( pl. főút, járda, tér, közpark stb.) nyilvánított belterületi földrészlet.

(2) Belterületi földrészletek, illetőleg építmények közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterületre) egyaránt érvényes.

Személyi:

(3) Vajszló Nagyközség területén valamennyi jogi és természetes személyre kiterjed.

Közterület használati engedély

2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Közterület használat engedélyezhető

a) magasabb szintű jogszabályokban megjelölt célokra,

b) árusító és egyéb fülkék elhelyezésére,

c) tehergépjárművek közterületen való ideiglenes parkolása (max. 24 óra)

d) köztisztasággal kapcsolatos építmények, tárgyak elhelyezésére,

e) kiállítás, vásár céljaira,

f) cirkusz felállítására,

g) egyebek (pl.: idény jellegű termékek árusítása, vendéglátóipari előkert létesítéséhez).

Közterület igénybevétele

3. § (1) Közterület használat engedélyezhető

a) állandó jelleggel — határidő megjelölése nélkül

b) ideiglenes jelleggel — meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig

c) visszavonásig

(2) Meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 5 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

4. § (1) A rendelet 2.§-a (2) bekezdésében felsorolt igénybevétel esetén a közterületet a használat után az igénybe vevő köteles az eredeti állapotában helyreállítani, vagy ha nem lehet, akkor az okozott kárt megtéríteni.

(2) Az ideiglenes használat alatt az igénybe vevő köteles gondoskodni a növényzet megóvásáról, a közterület tisztán tartásáról.

Engedély iránti kérelem

5. § (1) Engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) A közterület használat engedélyezése iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti kérelem kitöltésével a polgármestertől lehet kérni.

Közterület használati díj

6. § (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni, melyet a helyszíni ellenőrzés során a mezőőrnek nyugta ellenében fizet ki, vagy azt a Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába fizeti be a használati engedély megadását követően.

(2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület lényeges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen megszüntetni. Fizetési mentességben részesül 3 napig az, aki a közterületen tűzifát, törmeléket és építőanyagot tárol. Építési munkával kapcsolatos anyagok tárolása új ház építése, bővítése esetén térítésmentes, egyedi elbírálás alapján.

(3) A közterület használati díj mértékét Vajszló Nagyközség képviselő-testülete állapítja meg. (2. melléklet)

Közterület használat megszüntetése, az engedély megvonása

7. § (1) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, közérdekből bármikor, díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, az engedély átruházása, jogosulatlan használata esetén.

(2) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(3) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot — minden kártalanítási igény nélkül — helyreállítani.

Közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

8. § (1) A közterületi rend és tisztaság védelméről Vajszló Önkormányzata mezőőr útján gondoskodik. A mezőőr a jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében rendszeresen hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(2) Közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles a mezőőr felhívására a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani kártalanítási igény nélkül.

(3) Azt, aki a közterületet engedély nélküli használja, vagy az engedélyben foglalt feltételekről eltérő módon használja, az engedély nélküli, vagy az eltérő használat idejére az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(4) A közterületet engedély nélkül, vagy engedélytől eltérő módon használó a közterület használati díj megfizetése esetén kérelmére a polgármester a közterület használatát engedélyezi.

2. melléklet

KÖZTERÜLET HASZNÁLAT DÍJA
Vajszló Nagyközség Önkormányzat tulajdonában lévő közterület használathoz

Közterület

Közterület használati díj összege

PIAC területe

300,-Ft/m2/nap

PIAC asztalok

1000,-Ft/asztal/nap

Egyéb közterület

250,-Ft/m2/nap