Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 01- 2017. 11. 01

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2017.11.01.

Vajszló Nagyközség Önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II.27) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: „R.”) az alábbiak szerint módosítja:

1. § A „R” 7.§ (1) bekezdés b) pontjának bb) alpontja hatályon kívül helyezve!

2. § A „R” II. fejezet 5. alcíme és annak 22-24. §-a hatályon kívül helyezve!

3. § A „R” III. fejezete 2. alcímmel és 26/A-C. §-szal egészül ki az alábbiak szerint:

2. Települési lakásfenntartási támogatás

26/A. § (1) A települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(2) A támogatás 2017. november 1. napjától benyújtott kérelmek esetében kizárólag természetben nyújtható, mely a kérelmező által meghatározott közmű-szolgáltató felé, fogyasztásához anyagi hozzájárulásként kerül átutalásra. Azon támogatottak részére, akik önkormányzati bérlakásban élnek a támogatás havi összege lakbérszámlájukon kerül jóváírásra.

(3) Azon kérelmező részére, aki önkormányzati bérlakásban él, a támogatás havi összege a lakbérszámláján kerül jóváírásra

(4) A települési lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (2) bekezdés a)- c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét - az energiaárak várható alakulására figyelemmel – évente a képviselő-testület határozza meg. A 2015.évben: 450 Ft.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (6) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:

null
ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(11) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet 21 napon belül kell elbírálni.
(12) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.
(13) Amennyiben a kérelmet a jegyző a (9) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet.

26/B. § (1) A települési lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit

26/C. § (1) A Képviselő-testület a települési lakásfenntartási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozóan az alábbi együttes feltételeket határozza meg:

a) az ingatlan állagmegóvásáról és a rendeltetésszerű használhatóság fenntartásáról a jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodni, valamint speciális szakértelmet és munkaeszközöket nem igénylő munkálatokat maga elvégezni,

b) a lakóhelyiségek rendszeres takarítására, higiéniájának biztosítására,

c) a háztartási hulladékának rendszeresen az arra rendszeresített hulladékgyűjtő edényben történő elhelyezésére,

d) a kerítéssel határos, azon kívül eső terület, járda tisztántartására, téli síkosság mentesítésére,a ház előtt, mögött, vagy oldalhatáron levő árkok, átereszek tisztántartására, lehetőség szerinti gondozására, gyommentesítésére,

e) a házhoz tartozó udvar, és/vagy kert vonatkozásában annak gondozásáról, a szükséges növényvédelmi védekezési feladatok időben történő elvégzéséről, gyom- és parlagfű-mentesítéséről gondoskodni,

f) a háziállat, haszon és kedvtelésből tartott állat tartása esetén olyan helyet, eszközt biztosítani, hogy megakadályozza az állatok elkóborlását, és köteles az állat tartására kijelölt helyet tisztán tartani.

(2) A települési létfenntartási támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján a jegyző átruházott hatáskörben dönt.

(3) A jegyző a kérelem benyújtását, valamint a felülvizsgálati eljárás megindítását követő 15 napon belül, szükség esetén helyszíni környezettanulmány során győződik meg a lakókörnyezet rendezettségéről.

(4) Ha a kérelmező vagy az ellátás jogosultjának lakókörnyezete az (1) bekezdésben foglalt bármelyik feltételnek vagy feltételeknek nem felel meg, a jegyző 5 napos határidő kitűzésével felhívja a kifogasolt hiányosság(ok) felszámolására, amelynek teljesítéséről helyszíni szemlén győződik meg.

(5) Amennyiben a kérelmező vagy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettséget a kitűzött határidőig nem biztosítja, részére települési lakásfenntartási támogatás nem állapítható meg illetve a már megállapított és folyósított ellátását meg kell szüntetni.

4. § A „R” 4. melléklete az alábbiak szerint módosul:

5. § A rendelet 2017.november 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetve Vajszló, 2017.szeptember 20.