Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 07

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.07.

Vajszló Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) illetve a 24. § (2)-(4) bekezdéseiben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Vajszló Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) és az ellátott kormányzati funkciókra terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervei 2024. évi költségvetését 946.621.376 Ft költségvetési bevétellel, 946.621.376 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

(2) Vajszló Nagyközség Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) 2024. évi pénzforgalmi mérlegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2024.évi

a) helyi adó bevételének összege: 35.632.394 Ft

b) állami támogatás összege: 490.268.548 Ft

c) működési célú átvett pénzeszközök összege: 111.422.246 Ft

d) működési bevételek összege: 30.298.317 Ft.

(4) Az Önkormányzat 2024.évi

a) az Önkormányzat bevételeit a rendelet 2. melléklete tartalmazza

b) az Önkormányzat kiadásait a rendelet 3. melléklete tartalmazza

c) az Önkormányzat finanszírozási kiadásait a rendelet 4. melléklete tartalmazza

d) az Önkormányzat finanszírozási bevételeit a rendelet 5. melléklete tartalmazza

e) az Önkormányzat beruházásokhoz kapcsolódó felhalmozási és tőke jellegű bevételekeit és kiadásait a rendelet 6. melléklete tartalmazza

f) a tartalékok mérlegét a rendelet 7. melléklete tartalmazza

g) a működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását bemutató mérlegét a rendelet 8. melléklete tartalmazza

h) a több éves kihatással járó feladatok előirányzata éves bontásban a rendelet 9. melléklete tartalmazza

i) a 2024. évi felhasználási és likviditási tervet a 10. melléklet szerint határozza meg

(5) A Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal fenntartó képviselő-testületek által elfogadott költségvetését 256.563.843 Ft költségvetési bevétellel, 256.563.843 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

a) 2024. évi költségvetési tervjavaslat pénzforgalmi mérlegét a rendelet 12. melléklete tartalmazza

b) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal bevételi jogcímeit a rendelet 13. melléklete tartalmazza

c) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal kiadásnemeit a rendelet 14. melléklete tartalmazza

d) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal finanszírozási kiadásait a rendelet 15. melléklete tartalmazza

e) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal finanszírozási bevételeit a rendelet 16. melléklete tartalmazza

f) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal felhalmozási és tőke jellegű bevételek és kiadások kimutatásait a rendelet 17. melléklete tartalmazza

g) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal tartalékok kimutatásait a rendelet 18. melléklete tartalmazza

h) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását bemutató mérlegét a rendelet 19. melléklete tartalmazza

i) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal több éves kihatással járó feladatok előirányzata éves bontásban kimutatásait a rendelet 20. melléklete tartalmazza

j) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal felhasználási és likviditási tervét a rendelet 21. melléklete tartalmazza

k) Vajszlói Közös Önkormányzati Hivatal létszámadatait a rendelet 22. melléklete tartalmazza

(6) A Vajszlói Szociális Alapszolgáltatási Központ fenntartó képviselő-testületek által elfogadott költségvetését a Vajszlói Szociális Alapszolgáltatási Központ 2024. évi költségvetését az irányító szerv 48.490.786 Ft költségvetési bevétellel, 48.490.786 Ft költségvetési kiadással állapítja meg.

a) 2024. évi költségvetési tervjavaslat pénzforgalmi mérlege a rendelet 23. melléklete tartalmazza

b) bevételi jogcímeit a rendelet 24. melléklete tartalmazza

c) kiadásnemeit a rendelet 25. melléklete tartalmazza

d) finanszírozási kiadásait a rendelet 26. melléklete tartalmazza

e) finanszírozási bevételeit a rendelet 27. melléklete tartalmazza

f) felhalmozási és tőke jellegű bevételek és kiadások kimutatásait a rendelet 28. melléklete tartalmazza

g) tartalékok kimutatásait a rendelet 29. melléklete tartalmazza

h) működési és fejlesztési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását bemutató mérlegét a rendelet 30. melléklete tartalmazza

i) több éves kihatással járó feladatok előirányzata éves bontásban kimutatásait a rendelet 31. melléklete tartalmazza

j) felhasználási és likviditási tervét a rendelet 32. melléklete tartalmazza

k) létszámadatait a rendelet 33. melléklete tartalmazza

A költségvetés végrehajtásának szabályai

3. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési gazdálkodás eredményessége érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 5 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor az irányító szerv a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(5) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása

4. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

A gazdálkodás szabályai

5. § (1) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(2) Az önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

6. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról, a megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat foglalkoztatott létszám-előirányzatát a rendelet 11. melléklete tartalmazza. A képviselő-testület a következők szerint állapítja meg. Közalkalmazotti létszám 17 fő, köztisztviselői létszám 13 fő, közfoglalkoztatotti létszám 45 fő, Képviselő-testület tagjainak száma 1 fő polgármester, 1 fő alpolgármester, 5 fő képviselő.

Záró és vegyes rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2024. január 1. napjától alkalmazandók.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

8. § Ez a rendelet 2024. március 7-én lép hatályba.