Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, működési rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2024. 03. 08

Vajszló Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piac létesítéséről, működési rendjéről és üzemeltetéséről

2024.03.08.

Vajszló Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott „a kistermelők, őstermelők számára értékesítési lehetőségeinek biztosítása” megnevezésű kötelező önkormányzati feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárló központokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed: Vajszló, 67/1 helyrajzi számon elhelyezkedő, Széchenyi utcában lévő helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) piac fenntartójára,

b) piac üzemeltetőjére,

c) a piac területén kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folytatókra, árusokra,

d) a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra, fogyasztókra.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Vajszló Nagyközség Önkormányzat Képviselő – testülete helyi termelői piacot létesít és tart fenn Termelői Piac elnevezéssel, melynek során üzemeltetési szerződés útján gondoskodik a helyi termelői piac üzemeltetéséről.

(2) A fenntartó meghatározza:

a) piac nyitvatartási rendjét,

b) helypénz és bérleti díj mértékét,

c) árusító helyek kijelölését, felosztását.

(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac épület és a hozzá tartozó parkoló üzemeltetéséről

b) a piac területén lévő épületek, közös helyiségek tisztántartásáról,

c) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

d) a hulladék gyűjtéséről, tárolásáról, elszállításáról,

e) a helyhasználat kijelöléséről,

f) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

g) a piaci felügyelő alkalmazásáról

h) a piac rendjének fenntartásáról, a rendelet rendelkezéseinek folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

i) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról.

3. A piac nyitva tartásának rendje

3. § (1) A piac nyitvatartási rendjét a fenntartó határozza meg a lakossági igényeket is figyelembe véve.

(2) A piac heti két alkalommal csütörtöki és szombati napon tart állandó piacnapot, amelynek nyitvatartási ideje: 6.00-18.00 óráig.

(3) A piac az állandó piacnaptól eltérő napokon is engedélyezhet árusítást.

(4) A piac területén működő üzlettel rendelkező vállalkozó a saját nyitvatartási rendjét – igazodva a piac nyitva tartásához – önállóan állapítja meg, és azt tudomásul vétel végett írásban bejelenti az üzemeltetőnek.

4. Az árusítás feltételei

4. § (1) A piacon az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru- és termékértékesítés, továbbá vendéglátó ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javító ipari tevékenység folytatható.

(2) A piacon egyéni vállalkozó, gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági őstermelő, nyilvántartott kistermelő, népművész, népi iparművész, ipar-művész, képzőművész és fotóművész, valamint adószámmal rendelkező magánszemély árusíthat.

(3) A piacon csak az árusíthat, aki a vonatkozó szabályozásban foglaltak szerint erre jogosult.

(4) A piacon a piac jellegének, típusának megfelelően mindazon termék forgalomba hozható, melynek forgalmazását jogszabály, illetve a piac működésére vonatkozó határozat nem tiltja.

(5) Az őstermelők és kistermelők kötelesek maguknál tartani érvényes őstermelői, kistermelői igazolványukat, permetezési naplót, továbbá rendelkezniük kell felvásárlói jeggyel, illetve számla- vagy nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez szükséges kellékekkel. Az őstermelő a 436/2015.(XII.28.) kormányrendelet rendelkezéseit köteles betartani.

(6) A vállalkozók kötelesek maguknál tartani érvényes vállalkozói igazolványukat, illetve rendelkezniük kell számla- vagy nyugtaadási kötelezettségük teljesítéséhez szükséges kellékekkel.

(7) A mezőgazdasági őstermelő igazolvánnyal rendelkező személy:

a) saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág),

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás,

árusíthat, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

(8) A piaci árusítás során be kell tartani az árusítóhelyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi és növény egészségügyi, köztisztasági előírásokat.

5. Helyhasználat, helypénz

5. § (1) A piacon érvényes helypénzek és bérleti díjak mértékét a fenntartó határozza meg saját hatáskörben jelen rendelet mellékleteként. A hatályos díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A piacon árusítani csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen lehet. A helypénz beszedése az engedély megadásának minősül.

(3) Az üzemeltető állandó elárusító helyre helybiztosítási szerződést köthet az árusokkal a következő sorrend figyelembevételével:

a) helybeliek, a településen lakók,

b) megyebeliek,

c) megyén kívüliek.

(4) Helybiztosítás hiányában a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

(5) A piacon igénybe vehető üzleteket csak külön bérleti szerződés megkötésével lehet igénybe venni árusítás céljából.

(6) A helyfoglalással biztosított hely a termelő (bérlő) részére nyári időszakban 6,30 óráig, téli időszakban 8.00 óráig lehet fenntartani. Ezen időpontokon túl történő érkezés esetén nem tarthat igényt a lefoglalt asztalra.

(7) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető megbízottja felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható.

(8) A helypénz beszedéséről az üzemeltető gondoskodik. A beszedett díj összegéről az időpontot is feltüntető, sorszámmal ellátott nyugtát vagy számlát köteles adni. Az az árus, aki az ellenőrzésekor érvényes jegyet nem tud felmutatni, köteles azt megváltani.

(9) A napi helyhasználatra a piac nyitásától zárásáig a helypénz megváltásáról szóló nyugta jogosít.

(10) A helyhasználat lehet napi és folyamatos.

(11) A helypénz összege az elfoglal terület nagysága és a 1. mellékletben foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít.

(12) A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre. A helypénzt az üzemeltető megbízottja (piacfelügyelő) helyben kiállított nyugta (számla) alapján szedi be.

6. Az árusítás rendje

6. § (1) A piacok területére árusító eszközt elhelyezni csak a piacfelügyelő engedélyével lehet.

(2) Az el nem adott árut és az árusítási eszközöket az árusítási idő befejezésével a piac területéről - ettől eltérő engedély hiányában - el kell szállítani. A piac területén hagyott árukért, eszközökért az üzemeltető nem felel.

(3) Az árusítóhelyen csak érvényes hitelesítésű mérleg, súly és egyéb mérőeszköz használható.

(4) A piac rendjét, a rendelkezéseket megszegőkkel szemben az üzemeltetőnek pótdíjat kell kiszabnia alábbiak szerint:

a) aki szennyezi a piac területét, az árusítás végén elmulasztja a takarítást 1.000,- Ft pótdíjat köteles fizetni,

b) aki a piacon ismételten az üzemeltető helyhasználati engedélye nélkül, illetve nem az engedélyben meghatározott nagyságú területen árusít, annak 5.000,- Ft pótdíjat kell fizetni,

(5) Az üzemeltető a piaci tevékenységet folytató olyan árusokat, akik az árusításra vonatkozó szabályokat, vagy a piac rendjét ismételten megszegik, legfeljebb három hónapra a piac területéről kitilthatja.

7. A piacfelügyelő

7. § (1) Az üzemeltető a helyi termelői piac működési rendjének biztosítására és fenntartására az általa kijelölt személy (piacfelügyelő) útján gondoskodik.

(2) A piacfelügyelő jogosult és köteles: rendszeresen ellenőrizni az e rendeletben foglalt előírások megtartását, és hiányosság észlelése esetén saját hatáskörben intézkedni, a helyfoglalási díj, illetve bérleti díj beszedésére, a helyhasználat megvonására attól, aki a piac rendjét ismételten, figyelmeztetés ellenére megzavarja, a piacon helyszíni bejárást végezni.

8. A piac rendfenntartási előírásai

8. § (1) A piac területén lévő tárgyakat, eszközöket rongálni tilos.

(2) Az árusító asztalokat és az árukat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák.

(3) Az el nem adott árut, valamint az árusításhoz szükséges kellékeket az árusítási idő befejeztével a piac területéről el kell szállítani.

(4) A piac területén lármázni, durva, sértő szavakat használni, botrányt okozni tilos.

(5) A piacon elhelyezett áruk megőrzése a helyhasználó feladata.

(6) A piac területén göngyöleget, csomagoló papírt, egyéb hulladékot kirakni, ott tárolni tilos.

(7) Az árusító helyeket, és a közlekedő felületeket a piaci tevékenységet nem szolgáló eszközökkel elfoglalni nem szabad.

(8) Az árusítás során keletkezett hulladékot, szemetet az árus köteles a helyszínen arra szolgáló tárolóba helyezni, az igénybe vett területet tisztán rendezetten hagyni.

9. A piac egészségügyi rendelkezései

9. § (1) Az üzemeltetőnek, és az árusítást végzőnek piaci árusítás során mindenkor meg kell tartani az erre vonatkozó központi jogszabályokban meghatározott közegészségügyi előírásokat.

(2) A piac területének tisztán tartásáról, fűnyírásról, fertőtlenítésről, ivóvíz, és WC biztosításáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

10. A piac tűzvédelmi előírásai

10. § (1) A tűzrendészeti követelmények betartása a piac, területén tartózkodó személyekre kötelező.

(2) A piac területén tüzet rakni tilos.

(3) A sütés, főzés céljára gázkészülék, illetve a szabványnak megfelelő elektromos berendezések a vonatkozó tűzrendészeti szabványok megtartásával használhatók.

11. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

12. § Ez a rendelet 2024. március 8-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelethez

Közterület

Közterület használati díj összege

Közterület használati díj összege
( vajszlói lakos esetén)

PIAC területe

300,-Ft/m2/nap

150,-Ft/m2/nap

PIAC asztalok

1000,-Ft/asztal/nap

500,-Ft/asztal/nap