Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 21/2005. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatási formákról

Hatályos: 2014. 12. 18

Beremend Nagyközség Képviselőtestülete a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 23. §-ában foglalt felhatalmazása alapján, a lakáshoz jutás helyi támogatási rendszerét az alábbi rendeletben szabályozza:


1. §      (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek mellett Beremend Nagyközség Önkormányzata anyagilag támogatja a szociálisan arra rászoruló beremendi állandó lakosú nagykorú egyedülálló magánszemély illetőleg család településen történő lakáshoz jutását.

(2) E rendelet alkalmazásában

a)   család: egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

b)   közeli hozzátartozók: a házastárs, az élettárs, a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, illetve a 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányokat folytató, valamint korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos vérszerinti, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek.

c)   élettárs: legalább egy éve közös háztartásban és közöd lakcímen élő személyek

d)   jövedelem: az 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában feltűntetett jövedelem.

e) egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy vagy elvált családi állapotú.


2. §      A helyi támogatás vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön (továbbiakban: támogatás) nyújtásával történhet.


3. §      (1) A naptári évben a támogatás felhasználható előirányzatát a képviselő-testület a költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A támogatás költségvetési forrása különösen:

  • a központi költségvetés lakáscélú támogatása;
  • önkormányzati lakások értékesítéséből származó bevétel;
  • az előzőekben nyújtott lakástámogatási kölcsön visszafizetett része.


4. §  (1) A támogatás iránti kérelmet a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjénél lehet benyújtani.

(2) A támogatásról a képviselő-testület dönt a rendelkezésre álló költségvetési előirányzat keretein belül.


5. § (1) Támogatást igényelhetnek azok az egyedülállók vagy családok, akiknek lakhatása a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző két évben Beremenden megoldatlan.

(2) Megoldatlan a lakhatása annak az egyedülállónak vagy családnak, aki(k)nek lakástulajdona, lakáshasználati joga nincs.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően támogatás akkor is igényelhető, ha az egyedülállónak, vagy a család tagjainak együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonukba és a haszonélvező bent lakik.

(4) Házastársak, illetve élettársak kizárólag együtt részesíthetők helyi támogatásban, és csak akkor, ha a támogatással érintett ingatlanon mindketten tulajdoni illetőséget szereznek.

(5) Nem adható támogatás:

  1. annak, aki a kérelem benyújtásakor a lakás megszerzése költségeit teljes egészében kiegyenlítette,
  2. annak, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme – együttköltözők számát is figyelembe véve – meghaladja a mindenkori minimálbér 200 %-át,
  3. lakásvásárlás esetén annak egyedülállónak vagy családnak, akinek az eladó a Ptk. 685. §. b) pontja szerinti közeli hozzátartozója, vagy élettársa,
  4. akinek lakásépítés esetén a bekerülési költsége meghaladja a 20 millió forintot, míg lakásvásárlás esetén a 10 millió forintot,
  5. ha a képviselőtestület által lakástámogatás céljára biztosított éves keretösszeg elfogyott,
  6. ha a lakásszerzésre igénybe vett hitelek havi törlesztő részlete összességében meghaladja az igénylő(k) havi jövedelmének 50 %-át.


6. §      (1) Támogatás iránti kérelmet csak konkrét, megjelölt lakás vagy lakótelek megszerzéséhez lehet benyújtani.

(2) Támogatás nyújtható:

  1. önálló lakás létrehozása céljából lakótelek vásárlására, a használatbavételi engedély kiadásáig;
  2. lakástulajdon vétellel történő megszerzéséhez érvényes adásvételi szerződés alapján a vételár teljes összegének kifizetéséig, illetve a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséig.

(3) Támogatást egy igénylő csak egy alkalommal vehet igénybe. Ha a családban a házastársak illetve élettársak külön válnak, támogatást újabb ingatlan megszerzéséhez nem kérhetnek.


7. §   A támogatás összege a vételár 10 %-át, de maximum: vissza nem térítendő támogatás esetén a 200.000 Ft-ot, kamatmentes kölcsönnel együtt az 500.000 Ft-ot, csak kamatmentes kölcsön esetén az 500.000 Ft-ot nem haladhatja meg.


8. §      (1) Támogatásban részesíthető az az egyedülálló vagy család, amely a 6. § (2) bekezdésében meghatározott módon kívánja lakhatását megoldani, feltéve, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér 200%-át.

(2) A rendelet alkalmazásában jövedelemnek az 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat kell érteni


9. § Vissza nem térítendő támogatásra jogosultak a gyermeke(ke)t nevelő 35 év alatti házastársak, élettársak.


10. §    (1)[1]Az igényléshez a kérelmezőnek be kell csatolni

  • a kérelmező, valamint házastársa/élettársa és a velük együtt költöző, illetőleg lakó keresőképes családtagok jövedelmi viszonyaira vonatkozó egy hónapnál nem régebbi keltű igazolást, vagy nyilatkozatot,
  • házassági anyakönyvi kivonat másolatát,
  • a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,
  • lakásvásárlás esetén előszerződést, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,
  • építés és bővítés esetén jogerős építési engedélyt, szakember által készített költségvetést, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,
  • lakásfelújítás, korszerűsítés esetén kiviteli terveket, szakember által készített költségvetést, 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot,
  • ha az igénylő rendelkezett bérleménnyel, a bérleti jogviszonyról való lemondást igazoló dokumentumot.

(2) Amennyiben a támogatást kérelmező az építkezést nem az ingatlan-nyilvántartási tulajdonában lévő ingatlanon valósítja meg, úgy köteles csatolni az ingatlan tulajdonosának, illetve valamennyi jogosultjának okiratba foglalt azon jognyilatkozatát, hogy a használatbavételi engedélyt követően hozzájárulását adja az építtetőnek az építményre vonatkozó ingatlan-nyilvántartási tulajdonjogi bejegyeztetéséhez, valamint ennek megtörténtéig a tulajdonát képező ingatlanra a támogatás összegének jelzálogjogként történő bejegyeztetéséhez.


11. §    (1) Kamatmentes kölcsönt a kölcsönszerződés aláírásától számított legfeljebb öt év alatt kell visszafizetni a kölcsönszerződésben meghatározott módon.

Amennyiben a támogatás kifizetését követő 5 éven belül a támogatásban részesülő elköltözik Beremendről, a kamatmentes kölcsön hátralévő összegét valamint a vissza nem térítendő támogatást egy összegben ki kell fizetni.

(2) A kölcsönt az (1) bekezdésben meghatározott időtartamon belül, havonta egyenlő részletekben kell törlesztésként befizetni az önkormányzat lakáscélú számlájára. Az első részlet esedékessége a folyósítást követő második hónap 15. napja, valamennyi további törlesztés minden hónap 15. napjáig esedékes.

(3) Bármely esedékes törlesztő részlet befizetési határidejének egyszeri elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal pénzügyi csoportja írásban felszólítja fizetési kötelezettségének teljesítésére. Amennyiben az adós a felhívás kézhezvételétől számított 8 munkanap alatt nem rendezi tartozását, úgy a ezt a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjénél jelezni kell.

(4) A (3) bekezdésben írt esetben a kölcsönszerződést azonnali hatállyal fel kell mondani azzal, hogy a még hátralévő teljes kölcsön és annak kamatai egy összegben történő visszafizetése válik esedékessé.

(5) A (3) bekezdésben körülírt esetben a kölcsönt a mulasztás időpontjától kezdődően, a teljes hátraléki összeg megfizetéséig a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 301. § (1) bekezdés szerinti kamat terheli.


12. §    (1)[2]A képviselőtestület döntésének megfelelően – az e rendeletben foglaltakat érvényesítve – a kölcsön folyósítására a polgármester köt kölcsönszerződést a pályázóval.

(2) A kölcsönszerződésnek tartalmaznia kell:

a)   a kölcsönnyújtó és a kölcsönt igénybevevők megnevezését, címét;

b)   a kölcsön összegét és a kölcsönnyújtás jogcímét;

c)   a havi törlesztő részlet összegét és kezdő időpontját;

d)   a kölcsöntörlesztés elmulasztásának jogkövetkezményét;

e)   a kölcsön folyósításának módját;

f)    a kölcsönt biztosító jelzálogjog bejegyzésére vonatkozó rendelkezéseket.


13. §    (1) A kölcsönszerződés aláírásához a pályázónak be kell csatolnia:

a)   vásárlás esetén a lakás tulajdonjogának adás-vétellel történő megszerzésére irányuló – eredeti aláírásokkal ellátott – szerződést, melyet a Földhivatalnak benyújtottak és ennek ténye igazolt;

b)   azt a valamennyi érintett által, eredeti aláírással ellátott nyilatkozatot, melyben hozzájárultak ahhoz, hogy a kölcsön visszafizetésének idejéig az ingatlanra Beremend Nagyközség Önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba a jelzálogjog és annak biztosítására az elidegenítési tilalom bejegyzésre kerüljön.

(2)[3]A jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetéséről, illetve törléséről, valamint a kölcsönszerződés ügyvéd általi ellenjegyzésről a polgármester gondoskodik, költségeit a támogatásban részesült személyek viselik.


14. §    (1) A kölcsönadós a szerződés megkötését követően a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjénél igazolni köteles:

a)   vásárlás esetén a kölcsönszerződés megkötését követő 30 napon belül ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap másolattal, hogy a tulajdonjogot megszerezte;

b)   építés esetén a kölcsönszerződés megkötését követő két éven belül a használatbavételi engedély jogerős megszerzését.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott határidők elmulasztása esetén a kölcsönszerződést azonnali hatállyal fel kell mondani, ez esetben a hátralévő kölcsön visszafizetésére a 11. § (4) bekezdésében foglaltak irányadók.


15. §    (1)[4]A képviselőtestület – a kölcsönadós kérelmére – a kölcsön összegéből annak hátralévő legfeljebb 20 %-os összegének visszafizetését elengedhet abban az esetben, ha a kölcsönadós ezt megelőzően valamennyi kötelezettségét pontosan, szerződésszerűen teljesítette és a kölcsönadósnak a szerződés megkötését követően a szociális körülményei hátrányosan változtak meg.


(2) A képviselőtestület az (1) bekezdésben meghatározott jogkörét csak a kölcsönösszeg 80 %-ának visszafizetését követően gyakorolhatja.


16. § (1)[5]A képviselőtestület döntésének megfelelően – az e rendeletben foglaltakat érvényesítve – vissza nem térítendő támogatás folyósítására a polgármester köt támogatásszerződést a pályázóval.

(2) A támogatásszerződésnek tartalmaznia kell:

  1. a támogatásnyújtó és a támogatást igénybevevők megnevezését, címét;
  2. a támogatás összegét és a támogatásnyújtás jogcímét;
  3. a támogatás folyósításának módját;
  4. a támogatást biztosító 5 év elidegenítési tilalom bejegyzésére vonatkozó rendelkezéseket.

(3) Vissza nem térítendő támogatási szerződés aláírására, valamint az azt követő eljárásra a rendelet 13-14 §-ban foglaltak az irányadók.


17. § (1) A képviselő-testület hozzájárulhat ahhoz, hogy a kölcsönadós a lakáskörülményei megváltozása esetén a hátralévő kölcsöntartozását, vissza nem térítendő támogatásban részesülő az elidegenítési tilalomra vonatkozó bejegyzést – szerződés módosításával – másik, a tulajdonában kerülő beremendi lakásra vigye át. Ebben az esetben az eredeti szerződés más feltételei változatlanok maradnak. A hozzájárulás feltétele a szerződéses kötelezettségek ezt megelőző pontos teljesítése.

(2) Házassági vagyonközösség megszűnése során a kölcsöntartozás megtérítését - a képviselőtestület hozzájárulás esetén - a lakásban maradó házastárs átvállalhatja.


18. §    (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az 5/2005. (II. 10.) számú önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Szervezeti Működési szabályzatban meghatározott módon az önkormányzat jegyzője gondoskodik.







                    Theisz Ferenc                                                                         Zátrok Anna

                    polgármester                                                                               jegyző