Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2007. 02. 01

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I. 24.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

2007.02.01.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktd.) 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díjról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Beremend nagyközség közigazgatási határán belül arra a kibocsátóra terjed ki, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

(2) Kibocsátó: aki (amely) az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe.

Talajterhelési díj

2. § (1) A kibocsátó a talajba juttatott – Ktd.-ben meghatározott – környezetterhelő anyagok minden egysége után talajterhelési díjat köteles fizetni.

(2) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (3) bekezdésben meghatározott alapja, a (4) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.

(3) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.

(4)1 A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 1.200 Ft/m3.

(5) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait e rendelet melléklete határozza meg.

Díjfizetési kötelezettség bevallása, a díj fizetése

3. § A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31-éig, Beremend Nagyközség Önkormányzata 11731087-15331232-03920000 számú adóbeszedési számlájára.

4. § (1) A kibocsátó a negyedévi díjelőleget a negyedév utolsó napjáig fizeti meg a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben. A csatornamű szolgáltató a negyedévi díjelőleget a következő negyedév utolsó napjáig fizeti meg.

(2) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-éig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és az (1) bekezdés alapján befizetett díjelőleg különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja vagy visszaigényli.

(3) Ha a kibocsátó folyamatosan működtet kibocsátást mérő rendszert, a mérések alapján a folyó negyedévre irányadó díjelőleget kell megfizetni.

Kedvezmények, mentességek

5. § (1) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, kloridtartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értékeket.

(2) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

6. § (1) Kedvezményben lehet részesíteni azt a kibocsátót, aki

70. életévét betöltötte és saját illetőleg vele állandóan együtt lakó házastársa, élettársa – kedvezmény igénylését megelőző háromhavi egy főre jutó – jövedelme a mindenkori nyugdíjminimum másfélszeresét, egyedülálló esetében kétszeresét nem haladja meg,
munka képességét 67 %-ban, vagy ennél nagyobb mértékben elvesztette és jövedelme az a) pontban meghatározott mértéket nem haladja meg,
saját háztartásában 3 vagy több kiskorú, illetve nappali tagozaton tanulmányait folytató és önálló jövedelemmel nem rendelkező nagykorú gyermeket tart el és jövedelme az a) pontban meghatározott mértéket nem haladja meg.
(2) A kedvezményt a jegyzőhöz, mint adóhatósághoz benyújtott kérelemmel kell igényelni. A kérelem mellé csatolni kell a jogosultság tényét igazoló iratokat. (Orvosi Bizottság határozatát, gyermekek születési anyakönyvi kivonat másolatát, tanulói jogviszonyról szóló igazolást, jövedelemnyilatkozatot)
(3) Kedvezmény mértéke a megállapított talajterhelési díj 50 %-a.
(4) Az igény megalapozottsága esetén az adóhatóság határozata alapján az igénylő a kérelem benyújtását követő hó 1. napjától jogosult a kedvezményre.

7. § A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására az e rendeletben és a Ktd-ben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

8. § (1) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a 2007. évben 75%-át, 2008. évben 90%-át, a 2009. évtől 100%-át köteles megfizetni.

(2) E rendelet 2007. február 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Beremend Nagyközség Képviselőtestületének talajterhelési díjról szóló 13/2004. (VI. 10.) rendelete, valamint a módosításáról szóló 7/2005. (II. 10.) számú rendelete

(3)2 Ez a rendelet a 2006/129/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet az 1/2007. (I. 24.) önkormányzati rendelethez3

A talajterhelési díj mértéke
A talajterhelési díj mértéke: TTD = E x A x T

ahol

TTD:

a fizetendő éves talajterhelési díj

E:

az egységdíj (1.200 Ft/m3)

A:

a díjfizetési alap (m3)

T:

a területérzékenységi szorzó 1,5

1

Módosította: 5/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2012. 02. 15.

2

Beiktatta: 6/2009. (III. 25.) rendelet 5.§-a. Hatályos: 2009. 03. 25.

3

Módosította: 5/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2012. 02. 15.