Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2009. 03. 25- 2012. 03. 08

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

2009.03.25.

Beremend Önkormányzatának Képviselő-testülete a vonatkozó törvényi felhatalmazások alapján az építés helyi rendjének biztosítása és a település további, rendezett fejlesztése érdekében az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja meg.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Beremend egész közigazgatási területére kiterjed.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, építményt, épületet építeni, felújítani, korszerűsíteni, lebontani, használni és mindezekre hatósági engedélyt adni a magasabb szintű jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megtartása mellett csak e rendelet és a hozzá tartozó, a T.Z. TERVEZŐ Bt. Által jegyzett, 2007-i dátumú szabályozási tervek és a jelen önkormányzati rendelet együttes alkalmazásával szabad.

(3) Az egyes építési övezetekre illetve övezetekre vonatkozó, az építési hatósági eljárásokban alkalmazandó szabályokat az OTÉK (253/1997. (XII.20.) Korm. Rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről) tartalmazza. A jelen önkormányzati rendelet csak az attól eltérő, vagy az azt kiegészítő szabályozási elemeket tartalmazza.

I. Fejezet

A szabályozás elemei

2. § (1) A szabályozás azon elemeit, amelyeket a településszerkezeti terv is tartalmaz, I. rendű szabályozási elemeknek kell tekinteni. Módosításuk csak a településszerkezeti és szabályozási terv együttes módosításával lehetséges.

(2) A szabályozás azon elemei, amelyek a területfelhasználási egységen belül az egyes építési övezetekre, illetve övezetekre, és ezek előírásaira vonatkoznak, II. rendű szabályozási elemeknek tekintendők. Ezek csak a szabályozási terv illetve a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításával változtathatók meg.

(3) Azok a szabályozási elemek, amelyek hatósági eljárásban illetve más önkormányzati rendeletben módosíthatók, pontosíthatók, kiegészíthetők a településrendezési célok megvalósítása érdekében III. rendű szabályozási elemeknek tekinthetők.

(4) Hatósági eljárásban változtathatók illetve pontosíthatók:

a) az illetékes szakhatóság hozzájárulásával a védőtávolságok és védőterületek mértéke,

b) a szabályozási terven jelölt új telekhatárok,

c) a „K” kialakult állapot esetén az illeszkedés szabályai szerint, a megfelelő illeszkedés érdekében az előkert mértéke, a beépítés módja, az utcai homlokzatmagasság, a tetőhajlásszög, az alkalmazott homlokzatképző- és tető héjazati anyagok és színek megválasztása.

(5) Önkormányzati rendeletben módosítható vagy meghatározható:

- a belterületi határ a fejlesztésbe újonnan bevonandó területek ütemezésének függvényében a szabályozási tervben rögzített új belterületi határ keretein belül,

- a sajátos jogintézmények köre,

- építészeti szakvélemény alapján a helyi értékvédelem, melyhez ki kell kérni a megyei főépítész, ennek hiányában az állami főépítész véleményét és tájékoztatni kell a kulturális örökségvédelmi hatóságot.

(6) Az egyes területfelhasználási egységeknél illetve övezeteknél, a beépítés szabályainál, a beépítési módnál alkalmazott rövidítések magyarázata:

SZ – szabadon álló

O – oldalhatáron álló

Z – zártsorú

I – ikrerházas

CS – csoportos

II. Fejezet

Az építési engedélyezés általános szabályai

3. § Az építésügyi hatósági engedélyhez és bejelentéshez kötött, illetve engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységekről szóló munkák körét a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet határozza meg.

4. § (1) Gépkocsi tároló használatának megváltozása akkor engedélyezhető, ha az előírt gépkocsi elhelyezési igény a saját építési telken belül kielégíthető.

(2) A beépítésre szánt területeken a telkeken belül, ill. kívül elhelyezendő parkolóhelyek számát az OTÉK 4. sz. melléklete szerint kell meghatározni. Rendszeres forgalmat lebonyolító közösségi létesítmények parkoló igényének legalább 80 %-át közterületen vagy közforgalom számára megnyitott magánterületen kell elhelyezni.

(2) Új beépítéseket engedélyezni csak a vonatkozó magasabb szintű jogszabály (OTÉK). szerinti parkolóhelyek telken belüli biztosítása, vagy a szükséges parkoló szám közterületi parkolókban való biztosítása esetén lehet. Ez utóbbi esetben az önkormányzattal kötött, vonatkozó megállapodást csatolni kell.

(2) Belterületen a beépítésre szánt területeken építés csak teljes közművesítés esetén, külterületen pedig részleges közművesítés esetén engedélyezhető.

(5) Épületek, építmények megvalósításánál, felújításánál – a külön jogszabályban meghatározott módon – biztosítani kell az elektronikus hírközlési létesítmények valamint postai létesítmények elhelyezésének lehetőségét.

(6) Külön jogszabály alapján kell gondoskodni az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosításáról. A településen a mértékadó tűzszakasz területe nem lehet nagyobb, mint a területen létesítendő tűzoltó vízforrásokból biztosítható oltóvíz intenzitás. A Tűzoltóság vonulása és működése céljára az építményekhez olyan utat illetve területet kell biztosítani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működtetésére.

(7) Építési munkák engedélyezése során szakhatóságként be kell vonni a Pécsi Bányakapitányságot, amennyiben a lakósság, az ingatlan tulajdonosa, a tervező vagy az önkormányzat az altalajjal összefüggő kedvezőtlen jelenségeket észlel.

(8) Terepszint alatti építményeket (pincéket) csak úgy lehet elhelyezni, hogy az a közterületet, idegen telket, meglévő építményeket hatásterületükkel ne veszélyeztessék. Az engedélyezési dokumentációnak tartalmaznia kell az építési terület pince és üregviszonyait. A földalatti tárolótérségek állagmegóvása keretében végzett felújítási munkákat bányászati szakértő közreműködésével szabad csak végezni.

(9) A Bányakapitányságot szakhatóságként be kell vonni a 300 m2-nél nagyobb alapterületű, bányászati módszerekkel kialakított földalatti létesítményekkel kapcsolatos építés hatósági engedélyezési eljárások esetében.

(10) A Pécsi Bányakapitányság szakhatósági állásfoglalása szükséges az Ásványvagyon kitermelésével járó építési, tereprendezési és vízrendezési tevékenységek engedélyezési eljárásaiban, amennyiben a kitermelt ásványi nyersanyag a kitermelés helyéről elszállításra illetve idegen területen deponálásra kerül és ennek során értékesítésre kerül. Az építkezések során felhasználni kívánt ásványi nyersanyagokat érvényes hatósági engedéllyel rendelkező kitermelő helyről kell beszerezni.

5. § (1) Az építési és bejelentési kötelezettség alá tartozó munkák építészeti-műszaki tervdokumentációjához csatolni kell az 1-1 szomszédos épületet is bemutató utcaképi fotómontázst minden esetben, amikor a szabályozás a beépítési módnál vagy a maximális építménymagasságnál „K” jelzést tartalmaz, az utcaképi illeszkedés bemutatására.

(2) Állattartó épületet engedélyezni csak e rendelet övezeti előírásai és az állattartásról szóló önkormányzati rendelet szerint lehet.

(3) Ott ahol a szabályozási terv szabályozási vonalat külön nem jelez, a szabályozási vonal a telkek meglévő utcai határvonala.

(4) Ott, ahol a szabályozási terv építési vonalat külön nem jelez, ott az építési vonal a meglévő épületek kialakult utcai homlokzati síkja által képzett vonal. Azon lakóépületek esetében, ahol a lakóegységek bejárata közvetlenül az előkertből nyílik, max. 4 m2 szélfogó-bővítmény az előkertben elhelyezhető az épület homlokzatához illeszkedő módon.

(5) Építési telket megosztani csak úgy lehet, hogy minden új területrész területe legalább elérje az övezetre előírt legkisebb építési telekméretet és köz vagy magánútról mindegyik területrész közvetlenül megközelíthető legyen.

(6) Olyan területet, amelyen már áll épület csak úgy lehet megosztani, hogy a megosztás után a beépített területrész legalább elérje vagy meghaladja a beépíthetőség feltételeként az övezetre meghatározott legkisebb területnagyságot.

(7) A beépítésre szánt területen épület csak építési telken helyezhető el.

(8) A tető formáját a szomszédos épületek tetőformáinak figyelembevételével, az utcaképi érdekeknek megfelelően kell meghatározni.

(9) A „K” – kialakult állapotot az építési engedélyezési eljárás során az alábbiak szerint kell értelmezni:

a) Építménymagasságnál az eljárás tárgyát képező épület nem lehet magasabb az egyik szomszédos épület építménymagasságánál, utcai homlokzatmagassága a szomszédos 1-1 épület utcai homlokzatmagasságánál, semmiképpen nem haladhatja meg az építménymagasságra a jelen rendeletben előírt maximális értéket, illetve ennek hiányában az OTÉK szerinti maximális építménymagasságot.

b) A minimális telekméret és a beépíthetőség tekintetében lakóterületen a kialakult és beépített telkek építési telkeknek tekinthetők azok méretétől függetlenül. A rajtuk lévő épület bontása után a lebontott épület alapterületének nagyságáig rajtuk új épület építése is engedélyezhető. A túl kis telkek egyesítése esetén is ugyanezen szabály szerint kell eljárni, amíg a telekösszevonás után kialakult új telek nagysága nem éri el az HÉSZ szerinti minimális teleknagyságot.

c) A minimális zöldfelület esetében a „K”.-nak a meglévő zöldfelület nagyságát kell tekinteni.

III. Fejezet

Területfelhasználások

6. § (1) Beremend igazgatási területe

közigazgatási szempontból

- belterületre és

- külterületre osztott

építésügyi szempontból

- beépítésre szánt és

- beépítésre nem szánt területre osztott.

(2) Beremend nagyközség igazgatási területének beépítésre szánt területei az alábbiak szerint osztódnak.

2.1. Lakó - L

2.1.1. kisvárosias lakó - Lk

2.1.2. kertvárosis lakó - Lke

2.1.3. falusias lakó - Lf

2.2. Vegyes - V

2.2.1. településközpont vegyes - Vt

2.3. Gazdasági területek - G

3.3.1. kereskedelmi, szolgáltató terület - Gksz

3.3.2. ipari terület - Gip

2.4.. Különleges területek - K

3.5.1.-n-ig, a különleges területhasználat feltüntetésével

(3) Beremend nagyközség igazgatási területének beépítésre nem szánt területei:

3.1. Közlekedési terület - KÖ

4.1.1. közuti - KÖu

3.2. Zöldterületek (közparkok, belterületi ligetek) - Z

3.3. Erdőterület - E

4.3.1. védelmi erdő - Ev

4.3.2. gazdasági erdő - Eg

3.4. Mezőgazdasági terület - M

4.4.1. kertes - Mk

4.4.2. általános - Má

3.5. Vízgazdálkodási terület - V

IV. Fejezet

A területfelhasználások, építési övezetek, övezetek előírásai

7. § Az egyes területfelhasználások építési övezet, övezeti tagolódását a szabályozási terv határolja le.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

8. §

Lakóterületek

(1) Kisvárosias lakó terület (Lk)
A kisvárosias lakóterületbe a városiasodó nagyközség városi jelegű beépítése tartoznak, az alábbi övezeti megosztásban:
(1)/a. Lk1 építési övezet, amelybe a paneles többemeletes lakóépületek tartoznak, jellemzően tömbtelken történő úszótelkes kialakításban. Igény esetén a terület egésze egységesesen telkesíthető, településrendező tervező irányításával készített telekalakítási terv szerint.
a/1. A tömbtelken új épület nem építhető.
a/2. A meglévő többszintes épületek felújításakor, korszerűsítésükkor alapterületük max. 5%- al bővíthető,
a/3. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K – telekalakítási terv szerint

Beépíthetőség

K, max. 60 %

Minimális zöldfelület

K, min. 20 %

Maximális építménymagasság

K

(1) /b. Lk2 építési övezet, amelybe a kisvárosias jellegű, telkesített beépítések tartoznak.
- b/1. Az övezetben lévő garázsok fenntarthatók, felújíthatók de nem bővíthetők és hasonló új épület nem engedélyezhető.
- b/2. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K, (SZ, I, CS)

Minimális telekméret

K,

Beépíthetőség

K max. 60 %

Minimális zöldfelület

20 %

Maximális építménymagasság

K, max 6,5 m

(1) /c. Lk3 építési övezet, amelybe a főutca részben már ma is városias és várhatóan a továbbiakban tovább városiasodó Kossuth és Bajcsy Zsilinszky utcai beépítés tartozik.
c/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K- az új beépítés zártsorú

Minimális telekméret

K, min 300 m2

Beépíthetőség

60 %

Minimális zöldfelület

20 %

Maximális építménymagasság

K, max 6,5 m

- c/2. A Kossuth és Rákóczi u közötti tömbbelsőben tervezett új beépítés csak a szükségletek szerinti ütemekre bontott területeken, de a közterületek kialakítása után a beépítést tisztázó elvi építési engedély alapján építhető be a jelen szabályozási terv szerint.
- c/3. A feltárandó területhez kapcsolódó meglévő, az utcafronton már beépített telkek a szabályozási terv szerinti hátsó telekhatárukon új lakóépületet építhetnek a minimális telekméret megléte esetén.
- c/4. A tömb feltárásáig a meglévő lakótelkek az utcai homlokvonaltól számított 60 m-es sávban építhetők csak be, max. 30 % mértékig.
1/d. Lk4 építési övezet, amelybe a Gyár utcai beépítés tartozik.
- d/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

max 75 %

Minimális zöldfelület

10 %

Maximális építménymagasság

4 m

- d/2. A lakásokhoz biztosított kiskerteken max. 20 m2 területű melléképület helyezhető el
(1)/e. Lk5 építési övezet, amelybe a Vécsey utcai lakóterület tartozik.
- e/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K, O

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

60 %

Minimális zöldfelület

20 %

Maximális építménymagasság

K max.4,0 m

- e/2. A meglévő épületek szélessége nem növelhető. Bővítésüket a már beépített oldalhatár mentén és a hátsó telekhatáron lehet engedélyezni.
(2) Kertvárosias lakó (Lke)
A kisvárosiasnál lazább beépítésű lakóterületek tartoznak ebbe a területfelhasználási kategóriába, az alábbi, a beépítés jellegében és módjában egymástól különböző övezeti bontásban:
(2)/a Lke1 építési övezet, amelybe a hagyományosan beépített, nagy telkes beépítések tartoznak.
- a/1. A beépítés szabályai:

beépítési mód

K - SZ, O, I

Minimális telekméret

K- 1200 m2

Beépíthetőség

K, max. 30 %

Minimális zöldfelület

K, min. 50 %

Maximális építménymagasság

4,5 m2

2/b Lke2 építési övezet, amelybe az Ady Endre utcai gyártelep lakóterülete tartozik.
b/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

30 %

Minimális zöldfelület

50 %

Maximális építménymagasság

K

- b/2. A meglévő tömegforma és karakteres téglabetétes architektúra az épületek felújításakor, bővítésekor megtartandók
(2)/c Lke3 építési övezet, amelybe az új beépítésű kertvárosi karakterű beépítésű területek tartoznak.
- c/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

O, SZ

Minimális telekméret

1200 m2

Beépíthetőség

30 %

Minimális zöldfelület

50 %

Maximális építménymagasság

4,5 m

- c/2. Az oldalhatáron álló építési helyen belűl az új épület szabadon állóan is elhelyezhető a szabadon álló beépítés szabályai szerint.
- c/3. Újonnan feltárt lakóterületnél az épületek 5 m-es előkerttel helyezhetők el.
- c/4. Az építési telkek minimális szélessége legalább 16 méter.
(3) Falusias lakóterület (Lf)
A falusias lakóterületbe a hagyományos, jellemzően oldalhatáron álló fésűs beépítésű régebbi vagy újabban beépített lakóterületek tartoznak.
(3)/a Lf1 építési övezet, amely a hagyományos fésüs beépítések övezete.
- a/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K, O

Minimális telekméret

K, min. 1200 m2

Beépíthetőség

30 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

K, max. 4.5 m

a/2. A 14 m-nél keskenyebb telken a kialakult oldalkert és telepítési távolság megtartható. A meglévő épület bontása után új épület engedélyezhető a lebontott épület kontúrján belül, az I. fokú tűzvédelmi szakhatóság véleményének kikérése mellett.
a/3. A telkeknek csak az utcai telekhatártól mért 60 m-es sávja építhető be. A beépíthetőség számításánál is csak ezt a telekterületet lehet figyelembe venni.
a/4. A telek beépíthető részén utcavonallal párhuzamosan telepített kereszt-csűr építhető.
a/5. Az oldalhatáron álló családi házzal szemközti oldalhatáron álló melléképület megtartható, felújítható, de hasonló új épület nem engedélyezhető.
a/6. Az új épület szélességi mérete nem haladhatja meg a 8 métert. Keresztszárny az utcai homlokzat síkjától mért 8 m távolságon túli területen építhető, ilyen bővítési lehetősége a meglévő és megmaradó épületeknek is van. A keresztszárny magassági viszonyai (homlokzat, párkány, tetőgerinc) egyik esetben sem haladhatják meg az utcára merőlegesen telepített épület magassági viszonyait.
(3)/b Lf2 építési övezet, amelybe az újabban beépített lakóterületek tartoznak.
- b/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K-O

Minimális telekméret

K, min. 900

Beépíthetőség

30 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

4,5 m

- b/2. A telkeknek csak az utcai telekhatártól mért 60 m-es sávja építhető be. A beépíthetőség számításánál is csak ezt a telekterületet lehet figyelembe venni.
(3)/c Lf3 építési övezet, amelybe a Kiss Ernő utcai helyi védettség alatt álló lakóterület tartozik.
- c/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K-O

Minimális telekméret

K, min 900 m2

Beépíthetőség

K, max. 30 %

Minimális zöldfelület

K, min. 40 %

Maximális építménymagasság

K, max 4,0 m

- c/2. A meglévő épületek szélességi méretei nem növelhetők. Keresztszárnyak az utcai homlokzati síktól számított 5 m-en túl építhetők, a főtömeg magassági viszonyait nem meghaladó nagyságrenddel.
(3)/d Lf4 építési övezet, amelybe Püspökbóly lakóterülete tartozik.
- d/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K- SZ, O

Minimális telekméret

K, min 900 m2

Beépíthetőség

K, max. 30 %

Minimális zöldfelület

K, min 40 %

Maximális építménymagasság

K, max 4.0 m

9. §

Vegyes terület

(1) Településközpont vegyes terület (Vt), amelybe a település központi részén, a főutcán lévő terület tartozik. A területre az intézmények besűrűsödése a jellemző.
(1)a. Vt1 építési övezet, amelybe a főutca hagyományosan beépített, intézményi sűrűsödéssel érintett területe tartozik.
- a/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K - Z

Minimális telekméret

K, min. 500 m2

Beépíthetőség

50 %

Minimális zöldfelület

25 %

Maximális építménymagasság

K , max. 6,5 m

- a/2. A telkeknek csak az utcai telekhatártól mért 60 m-es sávja építhető be. A beépíthetőség számításánál is csak ezt a telekterületet lehet figyelembe venni.
(1)b. Vt2 építési övezet, amely a folyamatosan korszerűsödő, átépülő kulturális központ és az iskola területe.
- b/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

K

Minimális zöldfelület

K

Maximális építménymagasság

K

- b/2. A beépítés lehetőségét a hatályos elvi építési engedély tartalmazza. Az ettől való eltérés csak egy újabb, a teljes területet és a teljes programot felölelő beépítést tisztázó elvi építési engedély szerint engedélyezhető.
(1)c. Vt3 építési övezet, amelybe a helyi védettség alá tartozó volt gyári tisztviselő telep, a mai gondozási központ területe tartozik
- c/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

K, max 40 %

Minimális zöldfelület

K, min 30%

Maximális építménymagasság

K, max 6,5 m

10. §

Gazdasági területek

(1) A gazdasági területeken az előkert mértéke kialakult, illetve 10,0 méter , amelyben legalább egy fasor telepítése kötelező a szabályozási terven jelölt beültetési kötelezettségen felül.
(2) Az előkertben kivételesen elhelyezhető portaépület.
(3) Az előírt vagy kialakult építménymagasságot meghaladó magasságú építmény is elhelyezhető a területen technológiai indokoltság esetén.
(4) A terület belső feltárására új kiszolgáló út (közút vagy magánút) létesíthető településrendezési tervező irányításával a tömb egészére készített elvi telekosztási terv alapján.
(5) A területeken hulladékudvar kialakítható.
(6) Kereskedelmi, szolgáltató terület (Gksz), amelybe a környezetre nem zavaró gazdasági tevékenységek területe tartozik. Itt helyezhetők el a környezetet nem zavaró mezőgazdasági telephelyek is.
- a/1 A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K-SZ

Minimális telekméret

K, min 1500 m2

Beépíthetőség

50 %

Minimális zöldfelület

25 %

Maximális építménymagasság

K, max. 9 m

- a/2. A GKsz* jelű telektömb egészére elvi telekalakítási tervet kell készíteni az építési engedélyezést megelőzően.
(7) Ipari terület (Gip), amely a környezetre jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységek területe. A terület több övezetre osztódik az alábbiak szerint:
(7)/a építési övezet, Gi, a cementgyár területe.
- a/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K - SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

K, max 30 %

Minimális zöldfelület

K, min 40 %

Maximális építménymagasság

K

(7) /b építési övezet, Gmg, A környezetre jelentős zavaró hatású mezőgazdasági majorságok és állattartó telepek övezete.
b/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K- SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

K, max. 30 %

Minimális zöldfelület

K, min 40%

Maximális építménymagasság

K, max. 9 m

b/2. A szabályozási terven jelölt helyeken az előkertben az oldalkertekben és a hátsó kertben védőfásításra beültetési kötelezettséget kell előírni az építési engedélyezési eljárás során.

11. §

Különleges területek (K)

A különleges területek speciális funkciókra fenntartott, ezekkel nevesített építési övezeteket tartalmaznak, melyeken csak a meghatározott funkciók működtetését szolgáló épületek helyezhetők el.
(1) Ksp. építési övezet, a sportterületeket tartalmazza.
(1)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

15 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

9,0 m

(1) /2. A kötelező előkert 10 m, amelyen belül portásfülke elhelyezhető.
(2) A Krek1. építési övezet a strand és a vele szomszédos, a régi cementgyár helyén kialakított zöldfelületet tartalmazza.
(2)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

10 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

6,5 m

(3) A Krek2. építési övezet a szálloda területe.
(3)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

40 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

K, max. 12,5 m

(4) A Kt építési övezet a temető területe.
(4)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

10 %

Minimális zöldfelület

40 %

Maximális építménymagasság

4,5 m

4)/2. Torony, harangláb esetén a maximális építménymagasság túlléphető
(5) A Kb építési övezet mészkő és márgabánya területe.
(5)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

10 %

Minimális zöldfelület

10 %

Maximális építménymagasság

7,5 m

(5) /2. A kötelező előkert 10 m, amelyen belül portásfülke elhelyezhető. Az előkertben az oldalkertekben és a hátsó kertben védőfásításra beültetési kötelezettséget kell előírni az építési engedélyezési eljárás során.
(6) Khu építési övezet a szennyvíz és hulladékkezelés területei.
(6)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

K

Beépíthetőség

10 %

Minimális zöldfelület

10 %

Maximális építménymagasság

7,5 m

(6) /2. A kötelező előkert 10 m, amelyen belül portásfülke elhelyezhető. Az előkertben az oldalkertekben és a hátsó kertben védőfásításra beültetési kötelezettséget kell előírni az építési engedélyezési eljárás során.
(7) A K hör építési övezet a határátkelő területe.
(7)/1. A beépítés szabályai:

Beépítési mód

K,SZ

Minimális telekméret

1500 m2

Beépíthetőség

40 %

Minimális zöldfelület

40%

Maximális építménymagasság

9.0 m

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

12. §

Közlekedési területek (KÖ)

(1) Közúti területek övezete (KÖu)
(1)/a. A közúti közlekedés céljára kijelölt terület. Elhelyezhetőek az országos és a helyi közutak, a kerékpárutak, a gépjármű-várakozóhelyek, járdák és gyalogutak, ezek tartozékai és csomópontjai, a közművek és a hírközlés építményei, továbbá hirdető berendezések, szobrok, utcabútorok, távbeszélő fülkék – a helyi közterület-használati rendelet szerint.
(1)/b. A közutak és közterek számára a szabályozási tervlapon meghatározott építési területet kell biztosítani. A közterület berendezését az útügyi előírások szerint kell megtervezni és kivitelezni. A csapadékvíz-elvezető hálózat kapacitását a vízgyűjtő lefolyási viszonyaira kell méretezni.
(1)/c. A közlekedési területen növényzetet a gépjármű-, kerékpáros és gyalogos űrszelvény szabadon tartásával szabad telepíteni. A csomópontok látómezőiben nem lehetnek 0,8 méternél magasabb tárgyak (beleértve az út menti cserjesort is).
(1)/d. A nyitott parkoló területeken minden negyedik parkolóálláshoz egy koros fát kell ültetni.
(1)/e. Utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál – a külön jogszabályban meghatározott módon – biztosítani kell az elektronikus hírközlési létesítmények valamint postai létesítmények elhelyezésének lehetőségét.

13. §

Zöldterületek (közkertek, közparkok, belterületi ligetek) (Z)

(1) A zöldterületek használati intenzitásuk, funkciójuk szerint övezetekre osztódnak. Az egyes övezetek fenntartásukban, berendezési tárgyaikban, létesítményeikben különböznek egymástól.
(2) Az elhelyezhető épületeket, létesítményeket az OTÉK tartalmazza. Ezeken kívül kivételesen elhelyezhetők max. 4.5 m építménymagassággal még:
1. turisztikai,
2. oktatási, kutatási,
3. kultikus épületek, képzőművészeti alkotások, emlékművek,
4. vízmedencék, szökőkutak.
(3) A zöldterületek a következő övezetekre osztódnak:
a) Z-1 Közpark övezete, ez a legintenzívebben használt zöldterület, pihenőhelyekkel, játszó eszközökkel. Berendezése, felszereltsége is ennek megfelelően növelendő, korszerűsítendő. Maximális beépíthetőség: 2 %.
b) Z-2 Ligetes rét övezete, ez a zöldterület elsősorban klimatikus és esztétikai szempontból fontos része a településnek. Maximális beépíthetőség: 1 %.
c) Z-3 Mészkőbánya területe, amely a terv távlatában a bánya rekultivációs terv szerinti kialakításban válik zöldterületté. Beépíthetőség: 1,5 %
(4) A település zöldfelületi rendszerének fontos elemeiként törekedni kell a zöldterületi egységeket összekapcsoló, a közlekedési területeken utcafásítások telepítésére.

14. §

Erdőterület (E)

Az erdőterület az erdő funkciója szerint az alábbi övezetekre tagolódik:
a) Védelmi erdő övezete (Ev), ahol semmilyen beépítés nem engedélyezhető. Építésjogi szempontból védelmi erdőnek (erdősávnak) minősülnek a gazdasági területeken a beültetési kötelezettség alapján a telekhatár mentén létesített zöldsávok is.
b) Gazdasági erdő övezete (Eg), ahol épület nem helyezhető el.
c) Ev* és Eg* övezetek
Ezek az övezetek a megyei területrendezési tervben rögzített belvízjárta területben vannak. A területrendezési terv előírásai szerint itt semmilyen építési tevékenység nem engedélyezhető.

15. §

Mezőgazdasági terület (M)

A külön jogszabályban meghatározott nitrát-érzékeny területeken „a helyes mezőgazdasági gyakorlat” követelményeit be kell tartani.
(1) Kertes terület (Mk)
A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

720 m2

Beépíthetőség

3 %, de max. 60 m2

Minimális zöldfelület

90%

Maximális építménymagasság

4,0 m

(2) Általános mezőgazdasági terület (Má)
a) Szántóterületek övezete (Má-1)
A beépítés szabályai:

Beépítési mód

SZ

Minimális telekméret

1500 m2

Beépíthetőség

3 %

Minimális zöldfelület

90 %

Maximális építménymagasság

4,5 m

b) Rét, legelő, láp, nádas területek övezete (Má-2)
- A beépítés szabályai: A természet közeli állapot fenntartása érdekében az övezetben semmilyen beépítés nem engedélyezhető.
c) Má-1* és Má-2* övezetek
Ezek az övezetek a megyei területrendezési tervben rögzített belvízjárta területben vannak. A területrendezési terv előírásai szerint itt semmilyen építési tevékenység nem engedélyezhető.

16. §

Vízgazdálkodási terület (V)

(1) A területen épületet, építményt elhelyezni csak a külön jogszabályokban foglaltaknak megfelelően lehet.
(2) Használati funkcióik szerint a vízgazdasági terület az alábbi övezetekre tagolódik:
a) V-1 tervezett csónakázó tó területe
b) V-2 élővizek és vízelvezető árkok területei
c) V-3 vízmű területei.
V. Fejezet

Építészeti és régészeti értékek védelme

17. §

Műemlékvédelem

(1) Beremend község műemlékei:
- Görög keleti szerb templom, 1735 (tornya 19. századi) – M II 9652 Kossuth Lajos u. hrsz 728.
- Református templom, 18. század közepe, barokk (a torony eklektikus, 1896) – M III 10036 Kossuth Lajos u. hrsz: 73/2
- R.k. templom, 1745, barokk –. M III 387, Berendezés: barokk főoltárlép rokokó fakerettel 18. századi, klasszicista szószék a 19. század első feléből Szabadság tér, hrsz: 369
(2) A műemlékek védelmére és a műemléki környezetre a védelem tartalma és az építési engedélyezési eljárás tekintetében is a vonatkozó törvény és a kapcsolódó ágazati miniszteri rendeletek vonatkoznak.
(3) A műemléki környezetet a szabályozási terv határolja le a vonatkozó törvény alapján. Az érintett ingatlanok jegyzékét az 1.sz. függelék tartalmazza.

18. §

Régészeti emlékek védelme

(1) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek, és a régészeti érdekű területek leírását és területét az örökségvédelmi hatástanulmány tartalmazza. A vonatkozó területeket a szabályozási terv is tartalmazza. A régészeti leletekkel kapcsolatos eljárásokat törvény szabályozza.
(2) A nyilvántartott régészeti lelőhelyek területén bármely 30 cm-t meghaladó talajbontással járó tevékenységhez, a területnek az addigi használatától eltérő hasznosításához szakhatóságként be kell vonni az engedélyezési eljárásba a Kulturális örökségvédelmi Hivatal Pécsi Regionális Irodáját.
(3) Régészeti érdekű területek esetében is meg kell kérni a KÖH állásfoglalását.
(4) Bárhol végzett földmunka közben előkerülő emléket vagy leletet haladéktalanul be kell jelenteni az Önkormányzat jegyzőjének, aki köteles a bejelentésről az iletékes múzeumot értesíteni. A múzeum 24 órán belül nyilatkozik a tevékenység folytatásának feltételeiről.

19. §

Helyi építészeti értékvédelem

(1) A szabályozási terven ábrázolt és a jelen rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt helyi építészeti értékek védelemben részesülnek.
(2) Az egyes objektumok értékes, védett értékeit és a helyreállításukra, felújításukra vonatkozó javaslatokat az örökségvédelmi hatástanulmányban szereplő adatlapok tartalmazzák, melyeket az építési hatósági ügyekben alkalmazni kell.
- A helyi építészeti értékvédelmi területek (HT) a településtörténet, a településkép helyi jelentőségű építészeti együttesei. Együttes hatásuk megőrzése a védelem célja.
- Az egyedi épületek és épületegyüttesek (jele H) helyi településtörténeti, településképi, építészeti és néprajzi értékeket hordoznak. Értékes elemeiknek a megőrzése, értékeiknek korszerűsítésük közben történő megmentése a védelem célja.
(3) A helyi értékvédelem kiterjesztését újabb objektumokra, vagy a meglévő védettség törlését önkormányzati rendelettel kell megállapítani. A döntéshez építészeti szakvélemény szükséges, amelyhez ki kell kérni a megyei főépítész, ennek hiányában az állami főépítész szakmai véleményét.
(4) A helyi védelem alatt álló területeken és épületeken, építményeken az építésügyi eljárások során törekedni kell
- a jellemző építészeti kialakítás beépítési módok,
- a tömegforma, nagyságrend,
- a homlokzatképzés, tetőzet, eresz és oromzatképzés,
- a hagyományos anyaghasználat, szerkezeti megoldások,
- a színezés, a homlokzati architektonikus díszítés,
- az értékes kerítés, kapu megőrzésére, megújítására,
- az azokhoz illeszkedő, a mai arculatot szolgáló kiegészítések, bővítések
létrehozására.
(5) A bántóan rontott állapotokat eredményező átépítéseket, toldásokat az adatlapok ajánlásait figyelembe véve el kell bontani az eredeti állapothoz közelítő helyzet visszaállítása érdekében.
(6) A helyi építészeti értékvédelmi területeken a műszaki avultság miatt bontásra került épületek, épületrészek, kerítések pótlása során törekedni kell az eredetei állapot visszaállítására, illetve az illeszkedést biztosító, igényes és korszerű építészeti megoldások alkalmazására.
VI. Fejezet

A környezet és a természet védelme

Általános követelmények

20. § (1) A beruházások nem okozhatnak olyan hatásokat, melyek a környező területek tervezett használati módját lehetetlenné teszik.

(2) Újabb területek belterületbe vonása, a termőföldön történő beruházások a környező területeken a talajvédő gazdálkodás feltételeit nem ronthatják, nem csökkenthetik a meglévő talajvédelmi létesítmények működőképességét. A beruházások megvalósítása és üzemeltetése során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

(3) A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

(4) Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, különös tekintettel a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére.

(5) A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

(6) A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásokról” szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

(7) A vizek és közcélú vizilétesítmények fenntartása esetén a jogszabályi előírásokat érvényesíteni kell.

(8) Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

(9) Új jelentős levegőterhelést okozó vagy bűzös tevékenység esetén az engedélyezési eljárás során védelmi övezetet kell meghatározni.

(10) A település fejlesztése során előnyben kell részesíteni a hulladékszegény technológiák alkalmazását és a kevésbé vízigényes tevékenységeket.

Környezetterhelési határértékek

21. § (1) Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a környezeti levegőtisztasági követelményeket és a levegőtisztaság-védelmi előírásokat, valamint határértékeket.

(2) Élővízbe és a közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket be kell tartani.

(3) Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken.

(4) Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, megfelelő beépítési távolság meghatározásával, az épületek védett homlokzatainak megfelelő tájolással, illetve műszaki intézkedésekkel kell biztosítani az előírt zajterhelési határértékek teljesülését.

(5) Új út létesítésének, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés tervezésekor a zajterhelési határértékeket érvényesíteni kell. Ennek érdekében a hosszú távra tervezett forgalom figyelembe vételével zajcsökkentő létesítmények, berendezések alkalmazását kell szükség esetén előírni.

(6) Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységből eredő együttes zaj nem haladhatja meg az előírt határértékeket.

Speciális eljárási szabályok

22. § (1) A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.

(2) Beremend a felszín alatti vizek minőségi védelmét szolgáló besorolás szerint érzékeny és kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőségi területen helyezkedik el. A felszín alatti vizek minőségének védelme érdekében a kockázatos anyagok elhelyezése, továbbá a felszín alatti vízbe történő közvetlen és közvetett bevezetése tilos, illetve a létesítési engedélyezés során megállapított feltételek szerint – engedély alapján – történhet.

(3) A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.

(4) Erdőterületeket érintő beruházások során az erdő védelméről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

(5) A telephelyengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenységek engedélyezése a környezeti kölcsönhatások ellenőrzése alapján történhet a szakhatóságok előírásai szerint.

(6) Az üzletek és kereskedelmi egységek, vendéglátó üzletek a lakosság jogos érdekeit, nyugalmát sértő tevékenysége, működése esetén (pl. zavaró, határértéket meghaladó zajterhelés) a jegyző korlátozó intézkedéseket érvényesít.

(7) Beruházások megvalósítása során a termőföldről szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

(8) A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében érvényesíteni kell az előírásokat és a “helyes mezőgazdasági gyakorlat” szabályait.

(9) Beremend településen az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendelet szerinti volumenben és az építmények közötti legkisebb távolságok megtartásával építhetők állattartó létesítmények.

(10) A hulladékok elhelyezéséről - különös tekintettel a termelési és veszélyes hulladékokra - gondoskodni kell. Hulladékok keletkezésével járó tevékenységek engedélyezése során a kérelmezőnek nyilatkoznia kell a hulladékok megfelelő elhelyezéséről, ártalmatlanításáról.

(11) Az engedélyezési tervdokumentációnak tartalmaznia kell az építési és bontási hulladékok kezelésére, a keletkezett hulladékok mennyiségének tervezésére és elszámolására, azaz építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozó tervlapokat.

23. §

Sajátos jogintézmények

(1) Beültetési kötelezettséget kell elrendelni a szabályozási tervben lehatárolt területen.
(2) Az Önkormányzat elővásárlási jogot érvényesíthet a Vt, a Gksz és az Lk-3 övezetekben.
(3) Az önkormányzat a településkép javítása érdekében az ezt rontó állapotú építmények helyrehozatali kötelezettségét írja elő a Kossuth utcai ingatlanok utcafronton álló épületeire és kerítéseire 5 éves határidővel.

24. §

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

(1) Az e rendelet hatálybalépésekor Beremend Önkormányzata Képviselő Testületének a 6/1999. (III.31.) számú, a helyi építési szabályzatról szóló rendelete hatályát veszti.
(2) Ez a rendelet a kihirdetés napjától számított 30. napon lép hatályba. A hatálybalépés előtt elindított hatósági eljárásokban a 6/1999 (III. 31) sz. önkormányzati rendelet előírásait kell alkalmazni, de a jelen rendelet kihirdetése után a kérelmező írásos kérelmére már az e rendelet előírásai szerint kell eljárni a folyamatban lévő ügyekben.
(3) 1 Ez a rendelet a 2006/129/EK/ irányelveknek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Helyi építészeti értékvédelem
HT – területi és utcaképi együttesek:
Petőfi utca 49-55.
A gyártelepből:
Ady Endre utcai munkásházak
Gyár utcai munkásházak
Gorkij fasor beépítése és fasora
Kiss Ernő utca keleti oldalának beépítése
Vécsey utca északi oldalának beépítése
A település területén lévő temetők területe
Püspökboly, Iparos-sor épületegyüttese (Hrsz. 1001/22 és /23)
H – egyedi épületek, építmények:
Kossuth utca 9.
Kossuth utca 10.
Kossuth utca 26.
Kossuth utca 29.
Kossuth utca 40.
Kossuth utca 57.
Kossuth utca 69.
Kossuth utca 76.
Kossuth utca 80.
Kossuth utca 83.
Kossuth utca 104.
Kossuth utca 119/b.
Kossuth utca 146. előtt álló „kőszobor”
Kossuth utca 158.
Kossuth utca 159.
Kossuth utca 172.
Szabadság tér 1-3. Községháza
Szabadság tér 9.
Szabadság tér I. világháborús emlékmű
Kiss Ernő utca volt üzemi irodaház
Kiss Ernő utca 9. Mendele Emlékház
Jókai utca 7.
Petőfi utca 7.
Petőfi utca 10.
Petőfi utca 25.
Petőfi utca 27.
Petőfi utca 29.
Petőfi utca 31.
Petőfi utca 35.
Petőfi utca 40.
Petőfi utca 51.
Petőfi utca 52.
Petőfi utca 53.
Petőfi utca 73.
Petőfi utca 587/9. hrsz.
volt vasútállomás épülete
Ady Endre utca 21.
Gorkij fasor 1-3.
Gorkij fasor 5.
Gorkij fasor 7.
Külterület, Szent Rókus Kápolna (hrsz. 0191/5)
Külterület, felső vasútállomás hrsz. 020/5)
Szőlőhegy, Megbékélés kápolna (hrsz. 2003)
Vörös major istálló és magtár épületek (hrsz.055)
Ida major, víztorony (hrsz. 0128/2-3)
Ida major istálló (hrsz. 0128/1)
Ida major magtár (hrsz. 0127)
Püspökbóly területén:
Irodaépület (hrsz 1001/60)
Kultúrház (hrsz. 1001/60)
Sarokház, volt bolt (hrsz. 1001/8)

2. melléklet az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Az állami főépítész véleménye a véglegesített tervdokumentációról és az OTÉK-nál megengedőbb szabályozásokhoz való hozzájárulása

1. számú függelék Beremend nagyközség helyi építési szabályzatához az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

A műemléki környezetbe tartozó ingatlanok jegyzéke

2.  számú függelék Beremend nagyközség helyi építési szabályzatához az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

A környezetvédelmi szabályozási előírásokhoz

Szabályozási terv 1. az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Beremend belterület szabályozási terv

Szabályozási terv 2. az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Beremend igazgatási terület szabályozási terv

Településszerkezeti terv az 5/2008. (III. 2.) önkormányzati rendelethez

Beremend igazgatási terület szerkezeti terv
1

Beiktatta: 6/2009. (III. 25.) rendelet 6.§-a. Hatályos: 2009. 03. 25.