Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2013. (IX.5.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2016. 10. 27

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.  törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Beremend Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat szabályairól szóló rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 3000 m2-t nem haladhatja meg.

2. §     A Képviselőtestület a hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

Módosította: 10/2016. (X. 26.) önk. rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016. 10. 27.

3. §      A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a)   az eredeti állapot helyreállítását,

b)   az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c)   a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d)   a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e)   az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f)    a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

4. §      Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

5. §      (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti esemény esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 15 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

6. §      (1)

            (2)2

            (3)2

            (4) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Beremend Nagyközség közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.

Hatályon kívül helyezte: 10/2016. (X. 26.) önk. rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2016. 10. 27.

7. §      A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény, és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eljáráshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 16/2013. (VII. 11.) KIM rendelet rendelkezései irányadók.

8. §    

Hatályon kívül helyezte: 10/2016. (X. 26.) önk. rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2016. 10. 27.

9. §      (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

            (2) Kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.





                        Orsokics István                                                                 Schönberger Zoltánné

                    polgármester                                                                               jegyző


Kihirdetve: 2013. szeptember 4-én


                                                                                                           Schönberger Zoltánné

                                                                                                                      jegyző