Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 13/2013. (IX.5.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 09. 05- 2016. 10. 26

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.  törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Beremend Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat szabályairól szóló rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 90 napot nem haladhatja meg.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 3000 m2-t nem haladhatja meg.

2. §      A Képviselőtestület a hatósági szerződés jóváhagyásával, és a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 39/B. § (1), (3) bekezdése szerinti döntéssel kapcsolatos hatáskörét átruházza a polgármesterre.

3. §      A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a)   az eredeti állapot helyreállítását,

b)   az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c)   a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d)   a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e)   az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f)    a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

4. §      Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használata a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használata a közterületet.

5. §      (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézbesítésétől számított legkésőbb három órán belül megszünteti.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti esemény esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követően legkésőbb 15 napon belül a közterület használatot biztosítani kell.

6. §      (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj:

            a) forgatási helyszín esetében 200 Ft/m2/nap

            b) technikai kiszolgálás és stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap

            (2) Ha a tényleges közterület használat a kilencven napot meghaladja, a teljes igénybevétel időtartamára az (1) bekezdés szerinti díjak ötszörösét kell megfizetni.

            (3) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye által vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

            (4) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Beremend Nagyközség közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.

7. §      A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény, és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eljáráshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 16/2013. (VII. 11.) KIM rendelet rendelkezései irányadók.

8. §      (1) A közterület-használat szabályairól szóló 25/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a 1. § (1) bekezdésre változik, és egyben kiegészül a következő (2) bekezdéssel:

„(2) A Beremend Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló rendeletben  foglalt eltérésekkel alkalmazandó.”

9. §      (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

            (2) Kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.





                        Orsokics István                                                                 Schönberger Zoltánné

                    polgármester                                                                               jegyző


Kihirdetve: 2013. szeptember 4-én


                                                                                                           Schönberger Zoltánné

                                                                                                                      jegyző