Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2015. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat működéséről

Hatályos: 2015. 10. 01

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott, eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a mezőőri járulékról az alábbi rendeletet alkotja:



ELSŐ FEJEZET

Általános rendelkezések



1. §      E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvényben, valamint a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998. (IV. 30.) FM rendeletben  foglaltak szerint kell eljárni.


2. §      E rendelet személyi és tárgyi hatálya a Beremend Nagyközség Önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre, valamint tulajdonosaira, használóira terjed ki.



MÁSODIK FEJEZET

Részletes rendelkezések



1. Mezei őrszolgálat


3. §      Beremend Nagyközség Önkormányzata a közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről 2000. év óta, egy fő alkalmazásával mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről gondoskodott.


4. §      A mezei őrszolgálat által őrzött területek hektárban kifejezett mértéke: 1523,12 ha, melynek helyrajzi számmal jelölt területét a rendelet 1. számú, térképi megjelenítését a 2. számú melléklet tartalmazza


2. Mezőőri járulék mértéke, megfizetésének módja


5. §      A mezei őrszolgálat fenntartási és működési költsége Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete (továbbiakban: Kt.) mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott költség.


6. §      (1) A mezőőri járulék mértéke a központi költségvetés által biztosított hozzájárulás és a Kt. által a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott – a mezei őrszolgálat fenntartási és működési - költség különbözete egy hektárra vetítve.



       (2) A mezőőri járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.


       (3) Beremend Nagyközség Önkormányzata a mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségét 100 %-ban, a földhasználó, vagy a földtulajdonos helyett átvállalja.



HARMADIK FEJEZET

Záró rendelkezések



3. Hatályba léptető rendelkezés


7. §      E rendelet 2015. október 1-jén lép hatályba.


4. Hatályon kívül helyező rendelkezés


8. §      Hatályát veszti a mezőőri járulékról szóló 7/2000. (V. 31.) önkormányzati rendelet.






                   Theisz Ferenc                                                                        Zátrok Anna

                    polgármester                                                                      helyettes jegyző


Kihirdetve: 2015. szeptember 30-án



                                                                                                                 Zátrok Anna

                                                                                                              helyettes jegyző