Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 11- 2015. 09. 30

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről

2015.02.11.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) illetve a 24. § (2)-(4) bekezdéseiben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Beremend Nagyközség Önkormányzata 2015. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületére, annak bizottságaira, az önkormányzat gazdálkodási feladatait ellátó, önálló gazdasági szervezettel rendelkező önkormányzati hivatalára, az önkormányzat irányítása alá tartozó, költségvetési szerveire.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

1. A rendelet szerkezete

2. § A képviselőtestület az önkormányzat és költségvetési szerveinek létszám előirányzatát az 1. számú mellékletben meghatározottak szerint állapítja meg.

3. § (1) A helyi önkormányzat képviselőtestülete a helyi önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 1.408.389 ezer forintban
ebből:
1. működési bevétel 1.295.666 ezer forint
2. felhalmozási bevétel 112.723 ezer forint
b) kiadási főösszegét 1.408.389 ezer forintban
ebből:
1. működési kiadás 1.295.666 ezer forint
2. felhalmozási kiadás 112.723 ezer forint
állapítja meg.
(2) Az önkormányzat összevont költségvetési előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerinti bontásban a 2. számú melléklet tartalmazza.

2. A költségvetési bevételek

4. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek bevételi költségvetését – előirányzat- csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerint – a 3/1.-3/6. számú mellékletek szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési szerveinek kiadási költségvetését – előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és feladattípusok szerint – a 3/7.-3/12. számú melléklet szerint állapítja meg.

(3) Az Önkormányzatot megillető működési és feladatalapú támogatásokat a 4.,valamint a 4/A, 4/B, 4/C, 4/D. számú melléklet mutatja be.

(4) Az Önkormányzat közhatalmi bevételeit az 5. számú melléklet szerint állapítja meg.

(5) Az Önkormányzat működési célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 6. számú melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat felhalmozási célú átvett pénzeszközeit, támogatási bevételeit a 7. számú melléklet tartalmazza.

3. A költségvetési kiadások

5. § (1) Az Önkormányzat egyéb működési célú kiadásait a 8. számú melléklet tartalmazza, melyből az ITR Bizottság 6.160 ezer Ft előirányzat erejéig – átruházott hatáskörben – rendelkezik.

(2) Az Önkormányzat felhalmozási célra átadott pénzeszközeit a 9. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat által folyósított ellátottak pénzbeli juttatásait a 10. számú melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szervei felújítási kiadási előirányzatait a 11. számú mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(2) az Önkormányzat és költségvetési szervei beruházási előirányzatait a 12. számú melléklet szerint állapítja meg.

(3) A 11. számú mellékletben meghatározott felújítási keretből a Településfejlesztési Bizottság 24.640 ezer Ft előirányzat erejéig - átruházott hatáskörben – rendelkezik.

4. A költségvetési kiadások és bevételek

7. § (1) Az Önkormányzat az általános és céltartalék előirányzatokat az alábbiak szerint hagyja jóvá:

Az Önkormányzat tartaléka összesen: 129.179 ezer Ft

ebből:

a) általános tartalék 486 ezer Ft

b) céltartalék 129.179 ezer Ft

(2) A tartalékok részletezését a 13. számú melléklet tartalmazza.

(3) A tartalék felhasználására vonatkozó szabály:

a) Az általános tartalék összege nem lehet kevesebb, mint a költségvetés főösszegének 0,2%-a.

b) A képviselőtestület az önkormányzat tárgyévi gazdálkodásáról szóló I. féléves beszámolót megelőzően az általános tartalékot csak elemi károk enyhítésére, elmaradt bevételek pótlására használhatja fel.

c) Tartalékkal való rendelkezés jogát az önkormányzat képviselőtestülete saját hatáskörében tartja.

8. § Az Áht. 24. §. (4) bekezdése alapján az alábbi tájékoztatások kerülnek bemutatásra:

a) az Önkormányzat költségvetési mérlege az 1. számú melléklet szerint

b) az Önkormányzat előirányzat felhasználási terve a 14. számú melléklet szerint

c) a többéves kihatású döntések a 15. számú melléklet szerint

d) az Önkormányzat közvetett támogatásait a 16. számú melléklet szerint

e) az Áht. 29/A. §. szerinti középtávú tervezés a 17. számú melléklet szerint.

9. § Az Áht. 78. §. (2) bekezdése által előírt likviditási tervet a 18. számú melléklet tartalmazza.

10. § (1) A képviselőtestület elrendeli, hogy az önkormányzat költségvetéséből támogatott szervezeteknek biztosított pénzeszközök – a 11. és 12. §-ban foglalt kötelezettségvállalások kivételével – megállapodás alapján folyósíthatók.

(2) A (1) bekezdés szerinti támogatásokról szóló megállapodásokat Beremend Nagyközség Képviselőtestületének döntése alapján a polgármester köti meg és írja alá. A megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a kedvezményezett a támogatást milyen célra használhatja fel. Több cél megjelölése esetén külön-külön kell rendelkezni az egyes feladatokra fordítható támogatás összegéről. A megállapodásnak tartalmaznia kell továbbá a támogatás felhasználásának elszámolási módját, az elszámolás ellenőrizhetőségének lehetőségét. A támogatás felhasználásáról a támogatott feladatjellegétől függően legkésőbb 2015. január 31.-ig el kell számolni, mely határidő a kedvezményezett kérésére képviselőtestület engedélyével 2015. március 31. meghosszabbítható. Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő részére újabb támogatás 2 évig nem adható. A képviselőtestület pénzügyi bizottsága jogosult ellenőrizni a támogatások felhasználását és a számadási kötelezettség teljesítését.

(3) Az önkormányzat által pályázati úton vagy azon kívül nyújtott támogatások közzétételével kapcsolatban a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szabályai az irányadók.

5. A költségvetés végrehajtási szabályai

11. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselőtestület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) Költségvetési szerv jóváhagyott éves költségvetés vagy költségvetési keret alapján, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével működik és gazdálkodik.

(3) A költségvetési szerv elemi költségvetését a polgármester hagyja jóvá. A költségvetési szerv jóváhagyott költségvetése, költségvetési keretei, valamint többletbevételei felhasználásáról az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 34. § (3) bekezdésében foglaltak szerint, önállóan dönt.

(4) A választások költségeinek, tételeinek, elszámolására, belső ellenőrzési rendjére, kötelezettségvállalására a jegyző jogosult a mindenkori jogszabályi illetve belső szabályzatok alapján.

(5) A Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal az önkormányzat valamint a képviselőtestület irányítása alá tartozó valamennyi költségvetési szerv költségvetése, a tárgyévben várható bevételei és kiadási előirányzatok teljesüléséről havi bontású, éves előirányzat-felhasználási tervet készít.

(6) A képviselőtestület a költségvetési évet követő három év várható előirányzatait, a költségvetési év folyamatai és áthúzódó hatásai, valamint a gazdasági előrejelzések ismeretében a 5-6. számú mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

12. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését az Áht. 34. § (1)-(4) bekezdése és az Ávr. 43. §-a alapján e rendelet módosításával megváltoztathatja.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben meghatározott létszámkeretet nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szervek a létszámot érintő változásokat (feladat elmaradása, csökkentése, nyugdíjazás, átszervezés stb.) kötelesek a végrehajtást megelőzően 2 hónappal a Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelenteni.

(4) A képviselőtestület által jóváhagyott előirányzatok és költségvetési létszámkeretek között az önálló gazdasági szervezettel rendelkező valamint az az önkormányzat irányítása alatt működő költségvetési szerv saját hatáskörben az Ávr. 42. § szerint megemelheti.

(5) A költségvetési szerv az Ávr. 43. § (2)-(3) bekezdése alapján – az Ávr. 44. § (2) bekezdésére tekintettel – átcsoportosítást hajthat végre, azonban ez nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek a többlet bevételük terhére is csak a forrás képződés mértékének, illetve ütemének figyelembe vételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.

(7) Az önkormányzati intézményeknél a tervezett bevételek elmaradása nem vonja maga után a költségvetési fenntartói támogatás növekedését, hanem azt a kiadás csökkentésével kell egyensúlyozni.

(8) Az élet és vagyon biztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ennek következményei elhárítása céljából a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körébe az Áht. 40. § (5) bekezdése szerint átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyek a képviselőtestületet legközelebbi ülésén be kell számolnia.

13. § Költségvetési szerv pénzmaradványának, illetve előirányzat maradványának felhasználásáról a képviselőtestület dönt.

14. § (1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet csak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. §-a alapján köthet.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel, a számlavezető pénzintézettől.

(3) A hitelfelvétellel kapcsolatos szerződés megkötésének jogát illetve kezesség vállalását a képviselőtestület gyakorolja. A polgármester a képviselőtestület döntés alapján köthet hitelszerződést illetve vállalhat kezességet.

(4) A képviselőtestület az előfinanszírozású hitelét 95 millió forintban határozza meg. A DRB Bank által rendelkezésre álló hitelállomány kizárólag a 086706-KM6-001 hitelazonosító számú szerződésben meghatározott projektek finanszírozására használható fel.

(5) Az önkormányzat 2015. február 8. 2016. február 7. időtartamra készfizető kezességet vállal a Beremendi Építők Sportkör DRB Zrt-nél átmeneti forráshiány finanszírozására 4 millió forint rulirozó folyószámla hitelkeret szerződésre.

15. § Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja illetve befektetési alapokba helyezheti el.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.