Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról

Hatályos: 2020. 06. 18- 2020. 09. 30

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.). 1. §-ának (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában,, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § -ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény 74. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



I. fejezet

Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja


1. §      (1) A rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.

(2) A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

(3) E rendelet a Szt-ben és Gyvt-ben foglalt rendeletalkotási kötelezettségnek megfelelően a Szt. 1. § (2) bekezdés felhatalmazása alapján rendelkezik az önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról.


  1. A rendelet hatálya


2. §      (1) E rendeletet kell alkalmazni Beremend Nagyközség Önkormányzat közigazgatási területén életvitelszerűen élő

  1. magyar állampolgárokra,
  2. bevándoroltakra és letelepedettekre,
  3. hontalanokra,
  4. a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) E rendelet hatálya a Szt. 7. § (1) bekezdésben meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontokon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

            (3) E rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében, a Gyvt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakra.

(4) E rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a település területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

(5) E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat együttműködési megállapodás keretében más önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján a személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetében az ellátásban részesülő személyekre.


  1. Hatásköri szabályok


3. §      (1) Az Szt.-ben valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint a Beremend Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt:

  1. települési támogatás megállapításáról,
  2. köztemetésről.

(2) Képviselő-testület dönt:

  1. a személyi térítési díj mérsékléséről, elengedéséről,
  2. a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátások tekintetében  részletfizetés engedélyezéséről, a részbeni vagy teljes elengedéséről.

(3) Az intézményvezető a rendeletben meghatározott feltételek szerint:

  1. dönt a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások iránti kérelemről,
  2. a Szt. 59/A § (3) bekezdés szerint vizsgálja az igényvevő szociális rászorultságát


  1. Eljárási rendelkezések


4. §      (1) A szociális, gyermekjóléti ellátások iránti kérelmet – az igénylésre rendszeresített nyomtatványon – egész évben folyamatosan lehet benyújtani a Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézőjénél. A személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások iránti kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani.

(2) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az Önkormányzat, valamint annak intézményei, továbbá a működő köznevelési, egészségügyi szervezetek egymással és a civil szervezetekkel kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.

5. §      A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát a szociális ügyekkel foglalkozó ügyintéző az alábbiak szerint ellenőrizheti:

  1. megkeresheti az illetékességgel rendelkező adóhatóságot,
  2. megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
  3. elrendelheti környezettanulmány készítését,
  4. megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót.


5. A települési támogatás


6. §     A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, együttműködő készségét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. Vizsgálni kell továbbá, hogy a kérelmező, valamint kérelmező családja maga is meg tett minden tőle telhetőt, annak érdekében, hogy maga illetőleg a család eltartásáról megfelelőképpen gondoskodni tudjon. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.


7. §      (1) Nem szükséges a kérelmezőnek új igazolást csatolni, illetve nyilatkozatot tenni a tárgyévi kérelméhez, ha a jogszabályoknak és a rendelet előírásainak megfelelően már benyújtotta

  1. a tárgyévi nyugdíjáról szóló igazolást,
  2. a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását,
  3. a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot,
  4. a tartósan beteg, illetőleg fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
  5. a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolását a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,
  6. álláskereső esetén az együttműködésről, az álláskereső ellátásról, vagy a regisztrálásról a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott előző havi igazolást, határozatot, vagy aktív korú ellátásra való jogosultságot megállapító határozatot,
  7. a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot.

(2) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.


8. §      (1) A települési támogatás egészben vagy részben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.

(2) A természetbeni szociális ellátás formái: étkezés, gondozási díj átvállalása, a gyermek tanulmányaival és lakhatással összefüggő kiadások támogatása.

(3) A települési támogatás folyósítása készpénzben, gyógyszer-, vásárlási utalvány formájában vagy a jogosult közvetlen költségeinek átvállalásával történhet.

(4) A készpénzben megállapított települési támogatás felhasználásáról a jogosult az összeg felvételétől számított 30 napon belül elszámoltatható. Amennyiben az előírt határidőre jogosult nem számol el, a határidő lejártát követő naptól számított hat hónapon belül újabb települési támogatás iránt a jogosult, illetőleg családja nem nyújthat be kérelmet.


  1. Szociális szolgáltatások


9. §      (1) Az ellátás igénylésénél csatolni kell a nyugdíjszerű ellátásban részesülők esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazolását a nyugdíjszerű ellátás összegéről, egyéb esetben előző havi jövedelemigazolást.

            (2) A személyi térítési díjak elengedése, mérséklése iránti kérelmet az intézmény vezetőjéhez kell megnyújtani, melyhez csatolni kell az igénybevevő és családtagjai nyugdíjszerű ellátásáról szóló igazolást a nyugdíjszerű ellátás összegéről, előző havi jövedelemigazolást, továbbá nyilatkozatát, hogy nincs tartásra kötelezett és képes hozzátartozója, valamint az egészségi állapotáról szóló háziorvosi szakvéleményt.

            (3) A személyi térítési díjak megállapításához szükséges jövedelemszámításnál a kérelem benyújtását megelőző havi rendszeres jövedelem vehető figyelembe.


  1. Az ellátások folyósítása


10. §    (1) A megállapított támogatás folyósítása elsősorban az ügyfél folyószámlájára történő utalással történik.

            (2) A természetbeni ellátásként megállapított lakhatási támogatást havonta kell folyósítani.

IV. fejezet

Térítési díjak


  1. Szociális alap- és szakosított ellátások

személyi térítési díjának általános szabályai


37. §    (1) A szociális alap- és szakosított ellátások intézményi térítési díját a 2. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat aki

a)   alapellátás esetén jövedelemmel nem rendelkezik,

b)   tartós bentlakásos ellátás esetében jövedelemmel, jelentős pénzvagyonnal, illetőleg jelentős ingatlan vagyonnal nem rendelkezik.

(3) A személyi térítési díjat havonta utólag a tárgyhót követő hó 10. napjáig kell megfizetni.

(4) A Képviselő-testület a személyi térítési díjat elengedheti, ha

  1. az igénybevevő egyedül élő és nincs tartásra képes vagy köteles hozzátartozója, vagy önmaga ellátására képtelen és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, vagy
  2. családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és nem rendelkeznek vagyonnal.

(5) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegével nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül – az intézményvezetőn keresztül – a Képviselő-testülethez fordulhat.

(6) A személyi térítési díj megállapításánál az Szt. vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével kell eljárni.


  1. Gyermekek napközbeni ellátások

személyi térítési díjának szabályai



38. §    (1) A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért – az ingyenes gyermekétkeztetés kivételével – térítési díjat kell fizetni.

(2) Az intézményi térítési díjat a képviselő-testület évente két alkalommal, rendeletben határozhatja meg. Az intézményi térítési díjat e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.


39. §    (1) Az intézmény vezetője a megállapodás megkötésekor írásban értesíti a kötelezettet a személyi térítési díjról.

(2) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegével nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Képviselő-testülethez fordulhat. A képviselő-testület a kérelem tárgyában határozattal dönt. A képviselő-testület határozata ellen jogszabálysértésre való hivatkozással bírósághoz lehet fordulni.

(3) A személyi térítési díjat előre, a tárgyhó 10. napjáig kell megfizetni. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztja, az intézményvezető 15 napos határidővel felszólítja az elmaradt térítési díj befizetésére. A határidő eredménytelen eltelte esetén az intézményvezető a hátralékot nyilvántartásba veszi, s erről negyedévenként tájékoztatja a képviselő-testületet. A térítési díjhátralék behajtásáról a képviselő-testület intézkedik.


40. §    Az önkormányzat a normatív kedvezményben nem részesülő beremendi állandó lakóhellyel rendelkező bölcsődés, óvodás és általános iskolai tanuló számára a 3. számú melléklet szerinti kedvezményt biztosítja.


V. fejezet

Záró rendelkezések


41. §    (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az „egyes szociális ellátásokról” szóló 3/2011. (III. 23.) számú, a „gyermekvédelmi ellátásokról” szóló 8/2005. (III. 24.) számú, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátásokról szóló 5/2014. (V. 28.) számú, valamint az újszülöttek támogatásáról szóló 17/2005. (VIII. 4.) számú önkormányzati rendelet.

(2) A rendelet kihirdetéséről az önkormányzat jegyzője gondoskodik.







                   Theisz Ferenc                                                                  Dr. Kerekes Ferenc

                    polgármester                                                                             jegyző




Kihirdetve és a módosító rendelettel egységes szerkezetbe foglalva:


Beremend, 2020. április 21.




                                                                                                            Dr. Korossy Ildikó

                                                                                                              jegyző

Mellékletek