Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének 7/2016. (VII.27.) önkormányzati rendelete

a vendéglátóegységek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2016. 08. 01

Beremend Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. §-a, és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdés a) pontja, valamint 12. § (5) bekezdése által biztosított jogkörében eljárva a vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések



1. A rendelet célja


1. §      A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek biztosítják és érvényre juttatják Beremend Nagyközség lakóinak az egészséges életkörülményekhez és pihenéshez való jogát és egyúttal meghatározzák a településen működő vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartási rendjét.

2. A rendelet hatálya


2. §      E rendelet hatálya Beremend Nagyközség Önkormányzat közigazgatási területén vendéglátóhelyet működtető gazdálkodó szervezetekre (Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. tör vény 685. § c.) pont) és magánszemélyekre terjed ki.


3. Értelmező rendelkezések


3. §      (1) Jelen rendelet alkalmazásában:

a) vendéglátás: kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazására, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységére működtetett üzlet.

b) éjszakai nyitva tartás: este 22 óra és reggel 6 óra közötti nyitvatartási idő.

c) alkalmi rendezvény: olyan nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalomból szervezett rendezvény, amelyen nem kiskereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó terméket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést, illetve italszolgáltatást.

4. A vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartásának általános szabályai


4. §      (1) Beremend Nagyközség Önkormányzatának közigazgatási területén a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartási rendjét a Képviselőtestület az alábbiak szerint határozza meg:


Vendéglátóhelyek

Hétfő-csütörtök 06.00 órától 23.00 óráig

Péntek-vasárnap és ünnepnap 06.00 órától 24.00 óráig tarthatnak nyitva.


(2) A vendéglátóhelyek rendezvényt tarthatnak évente egységenként 6 alkalommal 02.00 óráig. Az alkalomszerűen tartott rendezvény tekintetében az üzemeltetőt bejelentési kötelezettség terheli a jegyző felé, melyet legalább 15 nappal a rendezvény előtt köteles megtenni. 

(3) Az (1) bekezdésben szabályozott korlátozás települési és nemzetiségi önkormányzati rendezvényekre nem terjed ki.

(4) Az (1)-(2) bekezdésben meghatározott korlátozás a december 31. és január 1. napjára vonatkozó nyitvatartási rendet nem érinti.

II. Fejezet

Záró rendelkezés


5. §      (1) Jelen rendelet 2016. augusztus 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 21/2009.(X. 28.) önkormányzati rendelet. Rendelkezéseit a már működő üzletek esetében is alkalmazni kell.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.






                   Theisz Ferenc                                                                        Zátrok Anna

                    polgármester                                                                              jegyző


Kihirdetve: 2016. július 27-én


                                                                                                                 Zátrok Anna

                                                                                                                      jegyző