Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 12. 01

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

2023.12.01.

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1)-(3) bekezdéseiben és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Beremend Nagyközség közigazgatási területén található működő lezárt köztemetőre (a továbbiakban: temető), valamint annak fenntartásával, üzemeltetésével és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) Beremend Nagyközség közigazgatási területén található működő köztemető adatai:

a) Beremend 642 hrsz. alatti 36.385 m2 területű, kivett temető megnevezésű belterületi ingatlan,

b) Beremend 643 hrsz. alatti 1.327 m2 területű, kivett temető megnevezésű belterületi ingatlan.

c) A temető pontos címe: Beremend, Batthyány u. 2.

(3) Beremend Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban fenntartó, üzemeltető) gondoskodik a Római Katolikus Egyházzal kötött megállapodás alapján a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról és üzemeltetéséről.

(4) Az önkormányzat által fenntartott temető köztemetőként működik, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetve lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

2. § A rendelet személyi hatálya Beremend Nagyközség közigazgatási területén lévő működő temetőben kiterjed:

a) a köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat ellátó természetes és jogi személyekre;

b) a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személy szolgáltatókra;

c) a temetkezési szolgáltatást igénybe vevő természetes és jogi személyekre;

d) a vállalkozásszerűen munkát végző természetes és jogi személyekre, valamint

e) a temetőlátogatókra.

3. § (1) Beremend Nagyközség Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt temető üzemeltetéséről közvetlenül gondoskodik az általa alkalmazott temetőgondnok útján, ennek keretében az Önkormányzat látja el a temető fenntartási és üzemeltetési feladatokat.

(2) A temető tulajdonosának és üzemeltetőjének feladatait a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, annak végrehajtási rendelete, a kegyeleti közszolgáltatási szerződés és e rendelet tartalmazza.

2. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek

4. § (1) A temetőben az utak rendszeres karbantartása, tisztán tartása, síkosság-mentesítése és a hó eltakarítása az üzemeltető feladata.

(2) Az utaknak alkalmasnak kell lenniük a sírhelytáblák (parcellák) megközelítésére.

(3) A temető területe előtt a személygépkocsik részére a temető tulajdonosa várakozó helyeket biztosít.

(4) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények (különösen: ravatalozó, urnafal, szociális helyiségek, közművek) üzemeltetése és tiszta, rendeltetésszerű használatának biztosítása az üzemeltető kötelessége.

(5) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

3. A temető rendje

5. § (1) A temetőbe az üzemeltető által meghatározott nyitvatartási idő alatt bárki beléphet. A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) Az üzemeltetőnek a temető nyitvatartási rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A temető területén temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése tilos.

(4) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgáskorlátozottakat a parkolási engedélyük feljogosítja a temető területére való behajtásra.

(5) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(6) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

(7) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(8) A sírhelyre és azok közé fát ültetni tilos. Egyéb helyekre az üzemeltetőnek a tulajdonossal kialakított rendelkezése szerint és az általa kijelölt részekre lehet fát ültetni. Az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül 1 méternél magasabbra növő fákat, bokrokat tilos ültetni.

6. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkezett hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) A sírok és a sírboltok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok a sírhelyek közé nem építhetők.

(3) Az urnafülkéken (kolumbárium) és a síremlékeken közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(4) Építőanyagnak a temető területére történő beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(5) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet temetőgondnok útján lát el.

4. A ravatalozó használati rendje

7. § (1) Ravatalozni a temetőben csak az arra kijelölt helyen szabad.

(2) A ravatalozót leghamarabb a temetés előtt másfél órával lehet kinyitni.

(3) A ravatalozóhelyiséget az üzemeltető egy órával a szertartás időpontját megelőzően adja át a megrendelő részére.

(4) A ravatalozóhelyiséget az üzemeltető harminc perccel a szertartás időpontját követően veszi vissza a megrendelőtől.

5. Temetkezési szabályok

8. § (1) A temető területét csak a rendeltetési céljuknak megfelelően lehet használni. A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni kizárólag a temetőben lehet.

(2) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), a számozott sírhelytáblákat pedig sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell felosztani.

(3) A temető elkülönített részén a hamvak elszórására kialakítandó szóró parcella, a sírboltok létesítésére külön sor szolgál.

(4) Az urnák elhelyezhetők a ravatalozó falán, illetve a temetőben erre a célra kialakított helyen, vagy sírhelyben.

(5) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba a koporsós temetés csak sírboltokba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

9. § (1) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely: 2,1 m hosszú, 1,6 m mély, 0,9 m széles;

b) felnőtt kettes sírhely: 2,1 m hosszú, 2,1 m mély, 2,1 m széles;

c) urna földbetemetésnél szegéllyel együtt 0,7 m hosszú, 1 m mély, 0,7 m széles;

d) sírboltok:

da) kétkoporsós: 2,4 m hosszú, 1,6 m mély, 2,1 m széles;

db) négykoporsós: 4 m hosszú, 1,6 m mély, 2,1 m széles;

(2) Az (1) bekezdés d) pontjában megjelöltet kivéve koporsós rátemetésre van lehetőség. Ez esetben a felső koporsó aljzatának a talajszinttől 1,6 m mélységbe kell kerülnie.

(3) A sírok egymástól való oldaltávolságának 70 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.

10. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási, illetve újraváltási díjat kell fizetnie. A díj mértékét az 1. melléklet 1. pontja tartalmazza. A temetési hely megváltási, és újraváltási díjat az üzemeltető szedi be, elkülönítetten kezeli, s azt a temető fejlesztési feladataira fordítja. Felhasználásáról a képviselő-testületnek adott éves tájékoztatóban számol be.

(2) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a megváltási díj időarányos részét meg kell fizetni.

(3) A temető üzemeltetője által biztosított szolgáltatás a temetési helyre való első temetést megelőző sírhely kiásása, az urna sírásás, és az elhunyt hűtése. A temetkezési szolgáltatóknak e szolgáltatásoknál kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető az 1. melléklet 2.1. pontjában felsorolt díjakat érvényesíti.

(4) A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók az 1. melléklet 2.2. pontjában meghatározott díjat kötelesek az üzemeltető részére megfizetni.

(5) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

6. Síremlékek, sírboltok (kripták)

11. § (1) Sírboltot (kriptát) a temető tulajdonosának hozzájárulásával, az építésügyi jogszabályokban meghatározott esetben és módon lehet építeni. Annak helyét az üzemeltető jelöli ki.

(2) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt tulajdonosának a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(3) A sírboltba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették.

(4) Ezen kívül kétkoporsós sírboltba további hat, négykoporsós sírboltba további tizenkettő, a hatkoporsós sírboltba pedig további négy urna helyezhető el.

(5) Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy a végrendeletben nem rendelkezett, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők.

(6) A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porládákon túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

12. § (1) A síremléket szilárd talajra kell építeni, s nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm.

(3) A síremlék magassága a járdaszinttől a következő lehet:

a) gyermeksíroknál 120 cm, valamint

b) felnőtt síroknál 150 cm.

13. § (1) A síremléknek meg kell felelnie a temető általános arculatának. Közízlést sértő formájú, tartalmú és egyébként oda nem illő feliratokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(2) A síremléket, sírboltot az elkészülte után az üzemeltetőnek be kell mutatni.

7. A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendje

14. § (1) A temetkezéssel kapcsolatos egyes szolgáltatásokat végző vállalkozók munkavégzésének összhangját az üzemeltetőnek biztosítania kell oly módon, hogy a vállalkozók - az általuk végzett egyes szolgáltatások jellegéhez is igazodóan - azonos feltételekkel, lehetőség szerint az erre irányuló igénybejelentés sorrendjének megfelelően vehessék igénybe a temető infrastruktúráját.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját az 1. melléklet 3. pontja tartalmazza, melyet az üzemeltetőnek kell megfizetni.

8. A temetői nyilvántartások vezetése

15. § (1) A temetőgondnok köteles nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet vezetni.

(2) A nyilvántartókönyvnek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. § (2) bekezdésében foglalt adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét is.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiemelést) időrend szerint kell bejegyezni.

(4) A temetőgondnok a nyilvántartó könyv és a sírboltkönyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

9. Záró rendelkezések

16. § Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 24/2005. (X. 27.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj, a temetőfenntartási hozzájárulás díja (A díjtételek az ÁFA-t tartalmazzák.)

A

B

C

D

Sorszám

Megnevezés

Idő

Díj

1.

Temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

1.1

Felnőtt sírhely

1.1.1.

egyes sírhely

25 évre

20.000 Ft

1.1.2.

.kettes sírhely

25 évre

40.000 Ft

1.1.3.

mélyített sírhely

25 évre

30.000 Ft

1.2.

Urnasírbolt

25 évre

60.000 Ft

1.3.

Urnafülke

1.3.1.

egyes (tábla nélkül)

10 évre

25.000 Ft

1.3.2.

egyes (táblával)

10 évre

40.000 Ft

1.3.3.

kettes

10 évre

50.000 Ft

1.4.

Sírbolt (kripta)

1.4.1.

egyes sírbolt (kripta)

60 évre

50.000 Ft

1.4.2.

kettes sírbolt (kripta)

60 évre

60.000 Ft

2.

A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

2.1.

hűtés

elhunyt/nap

3.000 Ft

2.2.

ravatalozó igénybevételi díja

elhunyt/alkalom

15.000 Ft

3.

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja

alkalmanként

5.000 Ft