Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel való gazdálkodással kapcsolatos közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 04. 01

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel való gazdálkodással kapcsolatos közszolgáltatásról

2023.04.01.

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1). bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1). bekezdésének 11. pontjában, és a Vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. §. (2) bekezdésének d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel való gazdálkodással kapcsolatos közszolgáltatásról a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Beremend Nagyközség bel- és külterületén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek, illetve a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizek (továbbiakban: szennyvíz) begyűjtésének szervezésére, ellenőrzésére.

2. A szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje, a szolgáltató jogai és kötelezettségei

2. § Beremend Nagyközség területén az Illocska, Lapáncsa, Magyarbóly Nonprofit Kft. (székhely: 7775 Magyarbóly, Vasút u. 15.) (a továbbiakban: Közszolgáltató) látja el a szennyvíz begyűjtésével, szállításával és elhelyezésével kapcsolatos feladatokat. A szennyvizet a Közszolgáltató a saját üzemeltetésében lévő telephelyre szállítja.

3. § (1) A Közszolgáltató a tevékenységét a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

(2) A szennyvíz elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) A szállításra használt eszközökön a Közszolgáltató nevét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(4) Amennyiben a közszolgáltatás teljesítéséből eredően szennyezés keletkezik, a Közszolgáltató köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.

4. § (1) A Közszolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles a szennyvíz begyűjtésével és elszállításával kapcsolatos munkálatokat megkezdeni.

(2) A Közszolgáltató a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.

3. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettsége

5. § (1) Valamennyi – szennyvízcsatorna-hálózatra rá nem kötött - ingatlan tulajdonosa köteles a keletkező háztartási szennyvizet vízzáró tartályba, aknába gyűjteni, és azt a Közszolgáltató részére átadni.

(2) A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet az 2. §-ban megjelölt Közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerinti díjat megfizetni.

(4) A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Közszolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a közszolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülményt, cselekményt, vagy hibás gyakorlatot nem tudja érdemben orvosolni, vagy a panasszal nem ért egyet, köteles a beadványt 8 napon belül Beremendi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez továbbítani.

(5) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatás elvégzése érdekében a Közszolgáltatóval együttműködni és a részére szükséges információkat megadni.

(6) A Közszolgáltató az ingatlan tulajdonossal közszolgáltatói szerződést köt. A közszolgáltatói szerződés megkötése írásban érvényes.

(7) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a szerződő felek megnevezése és azonosító adatai:

aa) közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve,

ab) gazdálkodó szervezetek adószáma és számlavezető pénzintézete,

b) a közszolgáltatás igénybevételének napja,

c) a teljesítés helye pontos cím szerint,

d) a tárolóedény űrtartalma (m3),

e) a befogadó hely megjelölése,

f) a közszolgáltatás díjának megfizetésének módja,

g) a szerződés felmondásának feltételei,

h) az irányadó jogszabályok meghatározása,

i) polgári peres eljárás esetén a kizárólagos illetékességgel eljáró bíróság megjelölése.

4. Közszolgáltatási szerződés létrehozása Beremend Nagyközség Önkormányzata és a Közszolgáltató között

6. § (1) Beremend Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a Közszolgáltatóval a közszolgáltatás ellátására írásban közszolgáltatói szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) Az Önkormányzat (nevét, címét, képviselőjét, adószámát)

b) a Közszolgáltató azonosító adatait (név, cím)

c) a közszolgáltatási tevékenység megnevezése

d) a közszolgáltatási tevékenységgel érintett területet

e) a közszolgáltatási tevékenység végzésének időtartamát

f) a háztartási szennyvizet befogadó létesítmény megnevezését

(3) A közszolgáltatási szerződést a felek 5 év határozott időre kötik.

(4) A közszolgáltatói szerződést az Önkormányzat akkor mondhatja fel, ha a Közszolgáltató:

a) a közszolgáltatás ellátása során a környezet védelmére és a vízgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, vagy rá vonatkozó hatósági határozat előírásait súlyosan megsérti, és ennek tényét a bíróság vagy hatóság megállapítja;

b) a szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsérti.

(5) A teljesítés megkezdését követően a Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést akkor mondhatja fel, ha

a) az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét – a közszolgáltató felszólítása ellenére is –súlyosan megsérti, és ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz, vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését, vagy

b) a közszolgáltatási szerződés megkötését követően hatályba lépett jogszabály a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit, úgy változtatja meg, hogy a közszolgáltatónak a közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.

(6) A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén az Önkormányzatnak intézkednie kell, hogy a felmondási idő lejártát követően a közszolgáltatás biztosított legyen.

5. A közszolgáltatás díja

7. § (1) A közszolgáltatás díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A Közszolgáltató a közszolgáltatás díját számla ellenében a szolgáltatás elvégzését követően jogosult beszedni.

6. Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

8. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok valamint a lakcím) kezelésére e rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3) A Közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetve sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(4) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével-, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralék behajtására használhatja fel.

9. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 11/2008. (VI. 18.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 4/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

A közszolgáltatási díja

A

B

C

1

Közszolgáltatás számított díja

Alapdíj

Ürítési díj (nettó Ft)

2

Természetes személyek (lakossági) felhasználók esetén

3.071 Ft/forduló + áfa

1.555 Ft/m³ + áfa

3

Nem természetes személyek (közületi) felhasználók esetén

3.071 Ft/forduló + áfa

1.715 Ft/m³ + áfa