Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 29- 2024. 03. 30

Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.29.

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § Az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázati kiírást az Önkormányzat mindenkori költségvetésének kihirdetését követő 30 napon belül kell megjelenteni az Önkormányzat hirdetőtábláin és honlapján, valamint a beremendi kábeltelevíziós hálózaton. A pályázók pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, az 1. mellékletben szereplő pályázati adatlapon a Beremendi Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani. A benyújtási határidőt a pályázati kiírásban kell meghatározni.”

2. § Az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A kijelölt pénzügyi ügyintéző által véleményezett pályázatok Bizottság elé terjesztéséről a jegyző gondoskodik. Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból Bizottság számára áttekinthető legyen a pályázati anyag, egyértelmű legyen a kijelölt pénzügyi ügyintéző véleménye és javaslata.

(2) A pályázatok elbírálása során Bizottság dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(3) Bizottság kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló támogatási szerződésben meg kell jelölni a támogatás felhasználásának végső időpontját, továbbá azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet. A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni. Erre, a megállapításról szóló határozatban a pályázó figyelmét fel kell hívni.

(4) A támogatási szerződések megkötésére a Bizottság tesz javaslatot. Az indítvány alapján a Képviselő-testület dönt.”

3. § Az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Öt évig nem részesíthető pénzügyi támogatásban az a pályázó aki

a) a támogatási szerződésben meghatározott feltételeket határidőre nem teljesítette,

b) előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

c) az előző évben kapott támogatást – Bizottság előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

d) a visszafizetésre vonatkozó felszólítástól számított 30 napon belül a támogatást nem fizette vissza, vagy a támogatás visszafizettetésére irányuló beszedési megbízás nem vezetett eredményre.

(2) A Képviselő-testület a pályázó kérelmére méltányosságból alakszerű határozatba foglalt döntésével mentesítheti a pályázót az (1) bekezdésben foglalt szankció alól.”

4. § Az önkormányzat pénzügyi támogatásairól szóló 5/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelet

a) 2. § (9) bekezdésében a „bizottság” szövegrész helyébe a „Bizottság” szöveg,

b) 4. § (3) bekezdésében az „a bizottság” szövegrész helyébe a „Bizottság” szöveg,

c) 8. §-ában az „A bizottság” szövegrész helyébe a „Bizottság” szöveg,

d) 9. § (2) bekezdésében az „a bizottság” szövegrész helyébe a „Bizottság” szöveg

lép.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.