Beremend Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 16
a képviselőtestület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
A képviselő-testület az ülés kezdő időpontját 7.30 helyett 8.00 órában kívánja megállapítani. Az (1) bekezdés ennek megfelelően módosul.
A Baranya Megyei Kormányhivatal BA/4/1367-2/2021. számú levelében tájékoztatást adott a Mötv. 44. §-t érintő önkormányzati rendeleti szabályozás felülvizsgálatának szükségességéről. Ennek megfelelően a (3) bekezdésbe beillesztettük a Mötv. 44. §-ának megfelelő szabályozást.
Az önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése felsorolja az ülésen tanácskozási joggal meghívottak körét. A kialakult gyakorlat alapján megállapításra került, hogy a nemzetiségi önkormányzat elnökének és a helyi alapítványok kuratóriumi elnökeinek minden ülésre történő meghívása szükségtelen, ezért a bekezdés a) és c) pontját töröltük.
2. §
A 9. § (3) bekezdésében az írásbeli előterjesztés jegyzőhöz történő eljuttatásának határideje 5 napról 7 napra módosul. A módosított időpont rögzítésével biztosított a megfelelő határidő betartása.
3. §
Indokoltnak tarjuk jegyzőkönyvben rögzíteni a jegyzőkönyvvezető nevét és beosztását. A 19. § (2) bekezdését ennek megfelelően kiegészítettük.
4. §
A rendelet felülvizsgálata során megállapításra került,, hogy a IX. Fejezet első alcíme esetében az alcím sorszám megjelölése elmaradt. A hiba elhárítása és a jogszabályszerkesztésről szóló IRM rendeletnek történő megfelelés érdekében a fejezetet újraszabályoztuk.
5. §
A rendelet 1. melléklete módosul. A Mötv. előírása alapján a szervezeti és működési szabályzatban rendelkezni szükséges a polgármesterre átruházott hatáskörökről. Az 1. mellékletben a felsorolás kiegészült az 1.1. pontban meghatározott szövegrésszel. A hatáskör átruházást ezidáig a 12/20217. (II.14.) számú képviselő-testületi határozat tartalmazta.
A rendelet 2. melléklete módosul. A melléklet típusait és sorszámozását a jogszabályszerkesztésről szóló IRM rendeletnek történő megfelelés érdekében módosítottuk.
A Mötv. előírása alapján a szervezeti és működési szabályzatban rendelkezni szükséges a bizottságokra átruházott hatáskörökről.
Tartalmi szempontból a melléklet két esetben módosult. Egyrészt az 5.6 ponttal kiegészült, tekintettel arra, hogy a Településfejlesztési Bizottság részére a mindenkori költségvetés költségkeret biztosít, melynek felhasználásáról a bizottság rendelkezik. A 6.7 pont az Idegenforgalmi, Turisztikai és Rendezvényszervező Bizottság részére biztosított költségkeretről rendelkezik - a szövegrészt pontosítottuk.
A rendelet 3. melléklete módosult. Az önkormányzat hatályos társulásainak adattartalmát a hatályos állapotnak megfelelően módosítottuk.