Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1995. (IV.25.) önkormányzati rendelete a közterület használatáról, védelméről, díjáról.

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/1995. (IV.25.) rendelete a közterület használatáról, védelméről, díjáról. A 9/1995.(VII.25.), 14/1995. (XII.29.), 2/1997. ( II.19.), 12/2001.(VI.11.), 24/2002.(XII.16.), a 11/2004.(IV.27.), a 14/2005.(X.28.), a 20/2011.(VIII.11), a 9/2012.(VI.22.) valamint a 16/2013. (IX.04.) számú rendeletekkel egységes szerkezetbe foglalva.

Hatályos: 1995. 05. 01- 2015. 05. 30

1.§

A rendelet hatálya


 (1) Tárgyi:

  1. Az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületnek nyilvántartott belterületi földrészlet.
  2. Belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterületre) egyaránt érvényes.

(2) Személyi

  1. [1]Harkány Város közigazgatási területén, közterületet igénybe venni kívánó jogi személyre, jogi-személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és természetes személyre terjed ki.


[1] Módosította a 11/2004.(IV.27.) számú rendelet


2.§

Közterület-használati engedély


(1)    A közterület rendeltetésről eltérő használatához (továbbiakban közterület használat) engedély szükséges.

(2)    Közterület-használat engedélyezhető:

            a./ magasabb szintű jogszabályokban megjelölt célokra,

            b./ árusító és egyéb fülkék elhelyezésére,

            c./ jármű megőrző telep létrehozására,

            d./ köztisztasággal kapcsolatos építmények, tárgyak elhelyezésére,

            e./ kiállítás, vásár céljaira,

            f./ mutatványos tevékenységre és 

            g./ egyéb szórakoztató célokra

            h./ közúti személyszállítási tevékenység[1]

(3)    [2]

(4)    [3]Bérkocsik, taxik, üzleti tevékenységük gyakorlása céljából csak az arra kijelölt helyen várakozhatnak. A Volán végállomással szemben 8 db várakozóhely adható bérbe.

      Bérkocsik, taxik várakozóhelye csak az önkormányzat hozzájárulásával létesíthető.

(5)    [4] A közterület-használati engedély megadása első fokon a polgármester, másodfokon a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.



[1] Beiktatta a 24/2002.(XII.16.) számú rendelet

[2] Hatályon kívül helyezte a 24/2002.(XII.16.) számú rendelet

[3] Beiktatta a 24/2002.(XII.16.) számú rendelet

[4] Módosította a 14/2005.8X.28.) sz. rendelet.



3.§

Közterület ideje


a./ állandó jelleggel -határidő nélkül-(díjtarifa módosításáig) vagy,

b./ ideiglenes jelleggel-meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig.

4.§

Engedély iránti kérelem


  1. (1) Engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
  2. (2) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az építési engedélyt megelőző szerződés alapján vehető igénybe.
  3. (3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata, építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb., elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.
  4. [1] (4) Az engedély iránti kérelmet a rendelet 1. számú függeléke szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályához


[1] Beiktatta a 14/2005.(X.28.) sz. rendelet

5.§

Engedély megadása


  1. (1) Engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, rendezési tervet, műemlékvédelmi, köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásban előírt követelményeit.
  2. (2) Községi főúthálózathoz tartozó közutak mentén, a műemléki vagy más szempontból védett területen engedély csak akkor adható ki, ha

          a./ a közterület használatot különösen fontos érdek teszi szükségessé,

          b./ folytatni kívánt tevékenység a lakosság ellátása, tájékoztatása szempontjából

               szükséges,

            c./[1]

(3) [2] Az engedélynek tartalmaznia kell:

  1. az engedélyes nevét
  2. a) a közterület foglalás helyét, és az elfoglalt terület nagyságát
  3. b) a közterület foglalás időtartamát
  4. c) a közterület foglalási díj nagyságát

d) a közterület foglalási díj megfizetésének módját.



[1] Hatályon kívül helyezte a 24/2002.(XII.16.) számú rendelet

[2] Beiktatta a 14/2005.(X.28.) sz. rendelet


6.§

Engedély érvénye


  1. (1) Az engedély

a./ meghatározott idő elteltéig

b./ megállapított feltétel bekövetkeztéig

c./ visszavonásig érvényes

  1. [1] (2) Meghatározott időre szóló engedély érvénye, az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt, legalább 30 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.


[1] Módosította a 14/2005.(X.28.) sz. rendelet

7.§

Közterület-használati díj


  1. [1] (1) Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni, amelyet az engedélyben meghatározott módon Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11731087-15331249 számú bevételi számlájára fizet meg
  2. (2) Az engedélyes a közterület használati díjat a közterület lényeges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen megszüntetni.
  3. [2] (3) Közterület használati díj mértékét a Harkány Város Önkormányzat Testülete állapítja meg, e rendelet 1. számú mellékletében. A központi helyek meghatározását a 2. számú melléklet tartalmazza.[3]


[1] Módosította a 14/2005.(X.28.) sz. rendelet

[2] Módosította a 24/2002.(XII.16.) számú rendelet

[3] Módosította a 11/2004.(IV.27.) számú rendelet

8.§

Közterület-használat megszüntetése.

Az engedély megvonása


  1. [1] (1) Közérdekből a közterület-használati engedély 30 napos határidővel visszavonható. Ilyen esetben az engedélyes részére –kérelmére- másutt kell a közterület-használati lehetőséget biztosítani.
  2. (2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tett eleget.
  3. (3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett, az engedélyező hatóságnak bejelenteni.
  4. (4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot-minden kártérítési igény nélkül helyreállítani.


[1] Mód. a 12/2001.(VI.11.) számú rendelet

9.§

Közterület engedély nélküli

használatának jogkövetkezményei


  1. [1] Közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles a polgármester felhívására a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani, minden kártalanítási igény nélkül.
  2. (2) Azt, aki közterületet engedély nélkül használja, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, szabálysértési jogkövetkezményein túl, az engedély nélkül, vagy az eltérő használat tartalmára az egyébként fizetendő közterület használati díj megfizetésére kell kötelezni.
  3. [2] (3) Ha a közterület engedély nélkül vagy engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelmére - a polgármester a közterület használatot engedélyezheti.

Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.



[1] Mód. a 12/2001.(VI.11.) számú rendelet

[2] Mód. a 12/2001.(VI.11.) számú rendelet

10.§[1] [2]

A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Továbbiakban: mozgóképről szóló törvény) szerint filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet szabályait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.
(3) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni olyan film-vagy televízió felvétel készítéséhez, amely jelentős mértékben korlátozza a közterület használatát és legalább az 1 óra időtartamot meghaladja.
(4) A filmforgatás célú közterület-használat a 30 napot nem haladhatja meg, ezen időtartam indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.
(5) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Ettől eltérő használat csak különösen indokolt esetben engedélyezhető.
(6) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.
(7) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény 3. melléklete szerinti díjtáblázat rendelkezései az irányadóak.
(8 Díj megfizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(9) Várospolitikai érdekből díjkedvezmény adható, melynek mértéke legfeljebb az (1) bekezdésben hivatkozott táblázat szerinti díjtáblázat 50%-a.
(10) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Harkány Város közigazgatási területén turisztikailag kiemelt, központi területek az Ör. 2. mellékletében Központi helyek meghatározása alatt kerülnek felsorolásra.
(11) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az Ör. szerinti közterület-használati engedély szükséges.
(12) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.
(13) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:
      a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,
      b) zöldterületet köteles kíméletesen használni,
      c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.
(14) Amennyiben a mozgóképről szóló törvény szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés áll fenn, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

11.§

Záró rész


E rendelet 1995. május 01. napjával lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Harkány Nagyközség Önkormányzat 9/1991. (XI.4.) sz. rendelete, a 9/1992. (IX.26.) sz. Önkormányzati rendelet és a 13/1992. (XII.14.) sz. Önkormányzati rendelet.


Harkány, 1995. április 25.



Bédy István                                                                                      Dr. Kogler Tibor

                                                   polgármester                                                                                                    jegyző



Kihirdetve: 1995. április 25.


                                                                                                          Dr. Kogler Tibor

                                                                                                          jegyző



A rendelet egységes szerkezetbe foglalva: 2013. 09. 05.



                                                                                              Dr. Bíró Károly

                                                                                              címzetes főjegyző

                                                                                                           

1. melléklet[1]


Közterületfoglalási díjtáblázat


Érvényes: 2005. november 01-től



sorszám:                    megnevezés:                                                     díjtarifa:


                                  

                                                                                                                  központi hely                       egyéb terület


1./ Árusító és egyéb pavilon felállítása közterületen  1.600,-Ft/m2/hó                   800,-Ft/m2/hó


2./ Taxi várakozóhely díja kijelölt taxi várakozó helyen                                                               750,- Ft/gk/hó

     (harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 20 % kedvezmény)


3./ Hirdető berendezés reklámfelület vízszintes vetülete m2-ben

0-1 m2-ig                                                                      600,-Ft/hó                            300,-Ft/hó

1 m2 felett, minden megkezdett m2 után                     400,-Ft/hó                            200,-Ft/hó


4./ Hirdető felület bérlet 0,25 x 1,00 m                                                                    500,-Ft/hó                        500,-Ft/hó

    0,50 x 1,00 m                                                                         1.000,-Ft/hó                      1.000,-Ft/hó

Egy táblán maximum 0,50 x 1,00 m-es felületet bérelhet egy személy, illetve egy vállalkozás


5./ Teher és különleges gépjárművek elhelyezése közterületen                   300,-Ft/db/nap

     Teher és különleges gépjármű szerelvények elhelyezése közterületen  400,- Ft/db/nap          

      (harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 50 % kedvezmény)


6./ Építési munkával kapcsolatos állvány,

törmelék, építőanyag stb., tárolása közterületen                  100,-Ft/m2/hó               50,-Ft/m2/hó                               

7./ Idényjellegű árusítás közterületen máj.1.-szept.30.-ig                                          2.000,-Ft/m2/hó        1.000,-Ft/m2/hó

     Idényjellegű árusítás közterületen jan.1.- ápr.31.-ig     

     és okt.1.- dec.31.-ig                                                                                         1.000,-Ft/m2/hó           500,-Ft/m2/hó

(harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 50 % kedvezmény)


8./ Vendéglátó ipari előkert közterületen                                                                 2.000,- Ft/m2/hó         1.000,- Ft/m2/hó

     (harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 50 % kedvezmény)


9./ Javító és szolgáltató tevékenység közterületen                                                  1.000,- Ft/m2/hó            500,- Ft/m2/hó

     (harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 50 % kedvezmény)


10./ Alkalmi és mozgóárusítás közterületen                                                           200,-Ft/m2/nap              100,-Ft/m2/nap

     (1 hónapban 20 napot számolunk)


11./ Mutatványos tevékenység                                                                                                      30,-Ft/m2/nap


12./ [2]A Zsigmondy sétányon a közterület-foglalás díja rendezvények alkalmával 1000 Ft/utcafronti méter/nap, kiemelt rendezvényeken 2000 Ft/utcafronti méter/nap, a rendezvényeken kívüli hétvégeken 1000 Ft/utcafronti méter/nap. Villamos energia felhasználásánál a világosítás közterület foglalási díjban benne foglalt, az egyéb, villamos-energiát igénylő eszköz működtetése esetén az eszközök fogyasztását figyelembe véve a Polgármeseri Hivatal az összeadott kW teljesítménynek megfelelően szabja meg a villamos energia fogyasztás díját.


A díjtarifa számítás szempontjából minden megkezdett nap, vagy hónap teljesnek minősül.



[1] Módosította a 14/2005.(X.28.) sz. rendelet

[2] Beiktatta a 20/2011.(VIII.11) sz. rendelet.

2. melléklet


Központi helyek meghatározása


Kossuth L. utca  (Ady E. úttól Bartók B. útig)

Ady E. utca    (Rózsa F. úttól Kossuth L. útig)

Bajcsy Zs. utca

Liszt F. utca

Erkel F. tér

Siklósi közút mindkét oldala (Rózsa F. utcától belterületi határig)

48-as tér (május 01. - szeptember 30.)

MÁV Gyógyház "D"-i oldala (volt piactér)

Rózsa Ferenc utca (ABC - Ságvári u.)

Bartók B. utca

Zsigmondy sétány

Terehegyi Faluház és környezete[1]



[1] Beiktatta a 16/2013. (IX.04.) sz. rendelet.

1. számú Függelék


Közterület-használati engedély iránti


KÉRELEM





Kérelmező neve: ………………………………………………………………………….


                 címe:…………………………………………………………………………..


Közterület célja: ………………………………………………………………………….


Közterület-használat időtartama: …………………………………………………………


Közterület-használat helyének megjelölése:………………………………………………


…………………………………………………………………………………………….


Az igénybe veendő közterület nagysága m2-ben: ……………………………………….


A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezése,


engedély száma: ………………………………………………………………………….





Harkány, 2006. ……………………………



                                                                                                                                                                                                                                  …………………………………….

                                                                                                 kérelmező aláírása