Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (IV.23.) önkormányzati rendelete A parkolás szabályairól és a parkolási díjak meghatározásáról.

Harkány Város Képviselő-testületének 6/2001. (IV. 23.) sz. rendelete A parkolás szabályairól és a parkolási díjak meghatározásáról. Egységes szerkezetben a 3/2003.(III. 03.), a 24/2004.(XI.03.), a 20/2005. (XII.30.), a 2/2011.(II.04.), a 9/2011.(IV.13.), a 11/2011.(IV.29.), a 15/2011.(VI.03.), a 9/2012.(VI.22.) és a 17/2013. (IX.04.) számú önkormányzati rendelettel.

Hatályos: 2014. 05. 23- 2014. 12. 21

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában, valamint az 1991. évi XX. Törvénnyel módosított, 1988. évi I. törvény 15.§ (3)[1] bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Harkány Város Képviselő-testülete a meglévő parkolók ésszerű kihasználására való ösztönzés és a forgási sebesség növelése érdekében rendeletet alkot a Harkány Város közigazgatási területén lévő fizetőparkolók használatáról[2] és a parkolási díjakról, valamint pótdíjakról.




[1] Módosította a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.

[2] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

Általános rendelkezések

1.§


 Az önkormányzati rendelet hatálya a város közigazgatási területén belüli közutakra, és a közterületeken lévő kijelölt várakozóhelyekre terjed ki.

2.§

A rendelet hatálya nem terjed ki :

  • - megkülönböztetett jelzéssel ellátott járművek,
  • - figyelmeztető (sárga villogó) jelzést használó kommunális feladatokat ellátó[1] járművek

- segédmotoros kerékpárok, kerékpárok parkolására.



[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

Fogalmi meghatározások

3.§


A rendelet alkalmazása szempontjából:

Parkolóhely: A közút területén vagy a közút területén kívüli közterületen útburkolati jellel, jelzőtáblával vagy mindkettővel kijelölt, járművek várakozására kialakított terület.

Jármű: közúti szállító- vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és talicska – azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosnak minősülnek.

Várakozási övezetek: az 1/1975 (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban KRESZ) 15.§-a (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott módon kijelölt  -és e rendelet 1. Számú mellékletével megállapított  - olyan körülhatárolt területek, amelyek a hét valamennyi napján 08.00 és 20.00 óra között díjfizetés ellenében használhatóak.

korlátozott forgalmú várakozási övezet:[1] a KRESZ 14.§ (1) bekezdés n.) pontja szerint „ Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával kijelölt terület, mely a Zsigmondy sétány területét foglalja magában, és amely övezetbe a gépjárművel való behajtás feltételekhez kötött.



[1] Módosította a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.


A fizető-várakozóhelyek működtetése

4.§


(1)     A közlekedésben résztvevő várakozó járművek elhelyezésére, - nem tárolására – parkolóhelyet kell kialakítani.

(2)     A fizető-várakozóhelyek felsorolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3)     A fizető-várakozóhelyen az üzemeltetőnek tájékoztató táblákat kell elhelyezni. A tájékoztató táblákon fel kell tüntetni:

-          az üzemeltető nevét és címét

-          a fizető parkírozási időszakot:

munkanapokon:

szombaton:

ünnepnapokon:

-          a várakozási díj összegét

-          a pótdíj összegét

-          a díj megfizetésének módját.

5.§


  1. A parkolójegyeket az autó szélvédője, vagy oldalablakai mögött, jól látható helyen kell elhelyezni.
  2. A már érvényesített parkolójegy újra nem használható fel. [1]


[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

6.§


Az 1. mellékletben meghatározott közterületeken[1] csak a jelen rendeletben meghatározott díj megfizetése ellenében szabad várakozni.



[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

7.§


  1. (1) A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben meghatározott lakóautóval és lakó pótkocsival – azok lakott állapotában – a közterületet igénybe venni tilos. A meghatározott övezetekben, valamint tömegközlekedési eszközök által igénybe vett útvonalakon lakóautóval és lakó pótkocsival várakozni tilos.
  2. (2) Az önjáró vagy vontatott munkagéppel, valamint tehergépjárművel[1] közterületen illetve fizető – várakozóhelyen parkolni tilos.


[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

8.§

(1) A fizető várakozóhelyek[1] területén várakozási díj megfizetése nélkül várakozhat:

  1.      a) korlátlan ideig
  •          -megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt és az azt használó jármű
  •          -polgármester, jegyző
  1.      b) szolgálatának, közfeladatának ellátása idejére
  •          -területi kötelezettséget vállaló háziorvos az adott területen
  •          -települési képviselő
  •          -önkormányzati dolgozó


[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

Parkolási díjak, pótdíjak

9.§


  1. (1) A parkolási díj mértékét e rendelet 2. számú melléklete határozza meg.
  2. (2) A minimálisan megfizetendő díj a mindenkori parkolási díj egy órára eső része.

10.§


  1. (1) Szóló motorkerékpárokért a személygépkocsikra megállapított díj felét az oldalkocsis motorkerékpárokért a személygépkocsikkal azonos összegű, a nagy helyigényű egyéb járművekért (autóbusz, [1] stb.) a személygépkocsi díjának kétszeresét kell parkolási díjként fizetni.
  2. (2) A pótkocsi (lakókocsi, utánfutó) a díjfizetés szempontjából külön személygépkocsinak számít.
  3. (3) A parkolási díjak őrzést vagy más szolgáltatást nem foglalnak magukba.



[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

11.§[1]

  1. (1) A parkolási díj a várakozás megkezdésekor fizetendő.
  2. (2) Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.
  3. (3) A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított várakozási díj, 15 napon túli befizetés esetén az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

(4) A várakozási díj – és pótdíjfizetési kötelezettség nem teljesítése esetén a követelés bírósági úton érvényesítésre kerül.



[1] Módosította a 11/2011.(IV.29) számú rendelet

12.§ [1]


  1. (1) A díjat mindenféle módon szabályozott várakozóhelyeken egyformán kell alkalmazni.
  2. (2) A díjat, a díjkülönbözetet és pótdíjat az önkormányzat meghatalmazásával rendelkező szerv szedi be. Ezen meghatalmazotti minőségét – kérésre – bármikor köteles igazolni.


[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

13.§ [1]


Harkány Város közterületein e rendelettől eltérő várokozásra jogosító jegy, díj ellenében nem adható ki.



[1] Módosította a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

14.§ [1]



[1] Hatályon kívül helyezte a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.

14/A. §[1]


(1) A Zsigmondy sétány területét Harkány Város Önkormányzata korlátozott forgalmú várakozási övezetnek minősíti.

(2) A korlátozott forgalmú várakozási övezetbe behajtani csak a jegyző által kiadott behajtási engedély alapján, illetve áruszállítási célból e rendeletben meghatározott feltételek teljesítésével, a megszabott időkeretek között lehet.

(3) Engedély nélkül is behajthat

- a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjármű (mentő, sürgősségi betegellátást végző orvos, rendőrség, tűzoltóság);

- műszaki elhárítást igénylő esemény esetén az elhárításban részt vevő közszolgáltatók és hatóságok;

- az útkarbantartó és parkgondozó jármű;

- a várossal szerződéssel rendelkező szemétszállító jármű;

- a polgármester és a jegyző;

- a mozgáskorlátozottságot igazoló engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozottak, illetve az őket szállítók gépjárművei, amennyiben az engedélyes érdekében használják.

(4) Behajtási engedélyt Harkány Város Jegyzőjénél írásban igényelhetik a Zsigmondy sétányról bejárattal rendelkező vállalkozók. Üzlethelyiségenként egy engedély igényelhető, amely egy órás várakozásra jogosít. Ennél hosszabb idejű parkolás a Bajcsy Zsilinszky utcában lehetséges, amelynek kedvezményes díjához jelen rendelet 19.§-ban meghatározott parkoló kártya igényelhető.

A behajtási engedélyeket egy évre, sorszámozott formanyomtatványokon adja ki Harkány város jegyzője, éves díjuk 3000 Ft/ db.

A behajtási engedélyeket és a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyét a járműben, a szélvédő mögött kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyodhasson.

(5)[2] Áruszállítás céljából közúti gépjárművel munkanapokon lehet behajtani a sétány területére. Ezen időszakon kívül az árufeltöltés közúti forgalomban részt nem vevő , zaj-és légszennyezést nem okozó szállítóeszközzel ( elektromos targonca, gumikerekes kézikocsi) lehetséges.

(6)A jegyző egyedi engedélyt ad ki a városi nagy rendezvények idejére, a rendezvény területre való behajtásra.

(7)[3] A Harkány Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Városgondnoksága az érintett nevével és beosztásával, a gépjármű rendszámával megjelölve, írásban kérelmezheti Harkány Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott személyek részére a behajtási engedély kiadását.

(8)[4] A Harkányban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok Harkány Város Jegyzőjénél a Zsigmondy sétányra térítésmentes behajtási engedélyt igényelhetnek, és a város területén levő fizető parkolóhelyeken térítésmentesen parkolhatnak




[1] Beiktatta a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.

[2] Módosította a 15/2011.(XI.03.) sz. rendelet.

[3] Beiktatta a 9/2011.(IV.13.) számú rendelet.

[4] Beiktatta a 15/2011.(XI.03.) számú rendelet.

 

[1]

A kerékblincs alkalmazásának rendje

   15.§ [2]

   16.§ [3]

   17.§ [4]




[1] Hatályon kívül helyezte a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

[2] Hatályon kívül helyezte a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

[3] Hatályon kívül helyezte a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

[4] Hatályon kívül helyezte a 3/2003.(III.03.) számú rendelet.

Szabálysértés


18.§ [1] [2]



[1] Módosította a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.

[2] Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(VI.22.) számú rendelet.


Parkolókártya kiadásának rendje

19.§.[1]


(1) [2]A várakozási övezetben lakossági (lakásonként 2 db), 5.000,-Ft/db/év összegért parkoló kártyát igényelhetnek az állandó harkányi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, a (2) bekezdésben szabályozottak megléte esetén.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott engedélyek kiadásának feltétele, hogy a személygépkocsi a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényben meghatározott gépjárműadó tekintetében Harkány Város nyilvántartásában szerepeljen és a gépjármű tulajdonosának gépjárműadó tekintetében adóhátraléka ne legyen, vagy a törvény alapján gépjárműadó tekintetében adómentességet élvezzen.

(3) [3] [4]A Bajcsy-Zs. utca, a Zsigmondy sétány, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. és a Harkányi Piac őstermelői piac területén működő vállalkozások/őstermelők és alkalmazottjai részére vállalkozásonként maximum tíz darab parkoló bérlet váltható, 5000 Ft/db/év összegért. A bérlet kiváltásának feltétele érvényes működési engedély/őstermelői igazolvány megléte és alkalmazott esetén, az alkalmazotti jogviszony igazolása. A működési engedély/őstermelői igazolvány megszűnésével egyidejűleg a vállalkozáshoz kapcsolódó parkoló bérletet a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Osztályán le kell adni.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott parkoló kártyát az a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya adja ki.

  1. 20. §


  1. (1) E rendeletben meghatározott parkoló kártya kiadása iránti kérelmet Harkány Város Jegyzőjéhez kell benyújtani.
  2. (2) A kérelemnek tartalmaznia kell:
  1.      a) A kérelmező személyi adatait (név, lakcím, születési hely, idő; nem magánszemély kérelmező esetén az elnevezést, székhelyét, telephelyét, a képviseletre jogosult személy nevét, címét)
  2.      b) a jármű kategóriájának, illetve típusának megnevezését, forgalmi rendszámát, a forgalmi engedély számát,
  3.      c) az engedély típusát kiadásának indokait.
  1. (3) Közös háztartásban élőknek a kérelmet együttesen kell előterjeszteni e körülmény feltüntetése mellett.
  1. 21.§


  1. (1) A kérelmet a Jegyző megvizsgálja - és amennyiben a rendelet előírásainak megfelel - a kérelmező részére a parkoló kártyát a költségtérítés befizetése után 8 munkanapon belül kiadja.
  2. (2) A parkoló kártya bevonását követően az újabb kártya kiadása és a korábbi kártya visszavonása közötti időszak nem lehet rövidebb 3 hónapnál.
  3. (3) A kártya bevonására akkor van mód, ha:
  •     - Arra jogosult, de lejárt kártyát használ
  •     - nem az arra jogosult használja
  •     - nem megfelelő módon használja.

22.§


E rendelet 2001. május 15. napján lép hatályba.






Bédy István                                                                                                                  Kogler Tibor

Polgármester                                                                                                                jegyző



Kihirdetve: 2001. május


                                                                                                                                      Kogler Tibor

                                                                                                                                      jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva: 2014. 05. 23.


                                                                                              Dr. Bíró Károly

                                                                                              címzetes főjegyző

1. számú melléklet

Harkány Város Közterületein működő fizető-várakozóhelyek


  1. 1. Bartók Béla utcai parkoló (Kossuth L. u.-tól a Bajcsy Zs. u.-ig terjedő rész)
  2. 2. Bartók B. utcai Kiserdő parkoló
  3. 3. Bajcsy Zs. utcai parkoló
  4. 4. Liszt F. téri parkoló
  5. [1] 5.

6. Rózsa Ferenc utcai parkoló



[1] Hatályon kívül helyezte a 24/2004.(XI.03.) számú rendelet.

2. számú melléklet[1] [2]


Harkány Város közigazgatási területén működő fizető-várakozóhelyek parkolási díjai


Harkány Város közigazgatási területén működő minden fizető-parkoló esetében a parkolás díja egységesen 150,-Ft/óra vagy 700,-Ft/nap.




[1] Módosította a 20/2005.(XII.30.) számú rendelet.

[2] Módosította a 2/2011.(II.04.) számú rendelet.

[1]

Módosította a 11/2011.(IV.29.) számú rendelet.

[2]

Módosította a 7/2014. (V.23.) számú rendelet.

[3]

Módosította a 17/2013. (IX.04.) számú rendelet.

[4]

Módosította a 7/2014. (V.23.) számú rendelet.