Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2004. (II.9.) önkormányzati rendelete A környezet védelméről.

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2004. (II.9.) önkormányzati rendelete A környezet védelméről. Egységes szerkezetben a 21/2011.(VIII.11) a 9/2012.(VI.22.), a 12/2012.(VIII.14.) és a 18/2013. (IX.04.) sz. számú rendelettel.

Hatályos: 2016. 04. 15- 2016. 11. 07

Harkány Város Önkormányzata a települési környezet megóvása és tervszerű alakítása, fejlesztése, a természeti táj- és kiemelt gyógyüdülő jelleg megőrzése érdekében az 1995. évi LIII. törvény 46.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján e rendeletben szabályozza a köztisztaság fenntartásának rendjét, a gondozott zöldterületek kezelését, a vízminőség és a levegőtisztaság védelmét, a zajvédelmi intézkedéseket.

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések


  1. 1. §


  1. (1) A települési környezet megóvásában az állami és társadalmi szerveknek, valamint az itt élő és tartózkodó személyeknek körültekintő gondossággal kell eljárniuk és együttműködniük.
  2. (2) A rendelet hatálya kiterjed Harkány város bel- és külterületén (ide értve a volt zártkerteket is) lévő összes ingatlanra, azok tulajdonosaira, kezelőire, használóira, valamint a bel- és külterületen lévő közcélú zöldterületekre, parkokra.
  3. (3) Rendelkezései kiterjednek minden természetes és jogi személyre, és jogi személynek nem minősülő szervezetére, aki (amely) állandó, vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodik (működik).

II. Fejezet

Közterületek tisztántartása

2. §


  1. [1]

a) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv), illetve a járdaszakasz melletti nyílt árok, autóbejáró, áteresz, továbbá tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztántartásáról, hótól-, jégtől-síkosság - mentesítéséről, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

  1. az ingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni az ingatlan (sarokingatlan) előtti, úttestig terjedő teljes területen az aktuális növényápolási feladatok elvégzéséről, különösen fű folyamatos kaszálásáról/lenyírásáról, gyomtalanításról, kártevő rovarok és állatok irtásáról,
  2. település belterületén lévő beépített és még be nem épített ingatlanok tulajdonosai (használói) kötelesek szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal (április 25-ig, június 30-ig, augusztus 15-ig, október 15-ig) telküket a gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon növő bokroktól ... stb. megtisztítani, a kártevő rovarok és állatok irtásáról gondoskodni, az ingatlanon a fű folyamatos kaszálását/lenyírását elvégezni. Az ingatlan tulajdonosai (használói) kötelesek az útra/járdára/kerékpárútra az ingatlanukról kihajló, biztonságos közlekedést, kilátást zavaró ágak folyamatos nyesését elvégezni.
  3. a település területén működő állami, szövetkezeti és magántulajdonban lévő üdülők, kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását, a melléképületek rendben tartását az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-ig elvégezni. A szükség szerinti külső tatarozásra a Polgármesteri Hivatal kötelezheti a tulajdonost, ha az a város képét rontja.
  1. Az ingatlan tulajdonosai (használói) kötelesek az ingatlanukat a város követelményeinek megfelelően rendben tartani. Ennek érdekében az ingatlan utcáról látható részén a városképet zavaró építmény, tárgy, anyag (pl.: viskó, ól, kiselejtezett gép, építőanyag-törmelék stb.) elhelyezése tilos,
  2. Szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt az üzemelő köteles tisztántartani. A közterületen árusító vagy egyéb szennyeződést okozó tevékenység esetén a tevékenységet gyakorlók kötelesek a részükre kijelölt helyet, valamint annak közvetlen környékét állandóan tisztántartani, a keletkezett szemetet összegyűjteni és elszállításukról gondoskodni.
  3. Amennyiben az (1) bekezdésben foglaltakat a tulajdonos (használó) felszólításra a megadott határidőre nem hajtja végre, a Közterület Felügyelet megrendelheti a tulajdonos (használó) terhére a munka elvégzését.
  4. A közterületek, a sportolás célját szolgáló területek, valamint a pihenést szolgáló területek szennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében a területeken szemetet (papír, gyümölcslé, konzervdoboz, üveg, ételhulladék, terméskő), szennyező, balesetveszélyes, vagy egészségre ártalmas anyagot kitenni, kiönteni, elszórni vagy eldobni nem szabad. Mindezek vonatkoznak a külterületekre is. A város területén közösségi, közterületi szemétgyűjtők, szemétkosarak elhelyezése, valamint az azokkal kapcsolatos teendők ellátása az Önkormányzat kommunális feladatokat ellátó szervének feladata.
  5. Tilos a közterületre építési törmeléket, salakot vagy szemetet kihordani, vagy szennyezett vizet kiönteni. A keletkezett salak, törmelék elszállításáról saját költségen az köteles gondoskodni, akinél keletkezett. A hatósági engedéllyel végzett útfelbontás során keletkezett törmelék kirakására vagy közterület-használati engedély alapján elhelyezett anyagokra a tilalom nem terjed ki.
  6. A közút tisztántartása, sártalanítása Harkány Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának határozata alapján áthárítható arra, aki a járműveivel a közutat építkezés megközelítésére, anyagellátásra, földszállításra stb. használja, ennek következtében fokozott mértékben szennyezi.
  7. Közforgalmi közúti közlekedés céljára szolgáló járművek esetében az üzemi területek, végállomások, pályaudvarok tisztántartásáról a járművek üzemben tartója köteles gondoskodni. Belterületen lévő megállóhelyek tekintetében a tisztántartás a Polgármesteri Hivatal kötelessége. Ha a jármű üzemelése során a közút beszennyeződik, megtisztításáról a jármű üzemben tartója haladéktalanul köteles gondoskodni.
  8. A tiltott szeméttelepek felderítése és felszámoltatása a Közterület-felügyelet feladata.

  1. 3. §

Az ónos esőtől, jégtől, vagy hótól síkossá vált utak, járdák, lépcsők tisztítására a város közigazgatási területén csak közegészségügyi szempontból veszélytelen szóróanyagot (fűrészpor, homok, hamu, finom szemcséjű salak) lehet használni. Az Önkormányzat kommunális feladatokat ellátó szervének külön engedélyével - indokolt esetben - magnézium klorid használható. A feloldott havat szükség szerint naponta többször el kell távolítani.

Tilos a kősóval történő síkosságmentesítés. A szóróanyag beszerzéséről a kötelezettnek kell gondoskodnia.


  1. 4. §

  1. (1) Harkány város közterületén gépjárművet és munkagépet mosni tilos. A magántelkeken is tilos a gépkocsi-mosásnak olyan módja, mely csapadékvíz-csatornát, illetve kifolyva a közterületet szennyezi.
  2. (2) Gépjárműmosót csak zsír-, olajfogóval és szennyvízcsatornába bekötve szabad üzemeltetni. A gépjárműmosó üzembe helyezéséhez az illetékes szakhatóságok engedélyét ki kell kérni.


III. Fejezet

A víz minőségének védelme. Szennyvízkezelés.


  1. 5. §


  1. (1) A Harkány város közigazgatási határán belül lévő ingatlanokon kizárólag zárt, szivárgásmentes tárolóban lehet növényvédő szert tárolni.
  2. (2) Műtrágyát - az egyéni felhasználónak alkalmi készleteit kivéve csak zárt, szivárgásmentes tárlóhelyiségben lehet tárolni.

6. §


  1. Szennyvizet csak az előírásoknak megfelelően létesített, zárt szennyvíztárolóba vagy szennyvízcsatornába lehet bevezetni, gyűjteni, illetve elhelyezni. Tilos a szennyvizet, szemetet élővizekbe, felhagyott kutakba, talajvízbe, csapadékcsatornákba vezetni, gyűjteni vagy elhelyezni. A vizek tisztasága és a balesetek elkerülése érdekében tilos az élővizekbe mindennemű szemetet, szennyező anyagot önteni, szórni vagy dobni.
  2. A város belterületén (az üdülőtelep, valamint a Ságvári üdülőtelep kivételével) a szennyvíz elvezetése csak a szennyvízcsatornában lehetséges, az épületek szennyvízelvezetésre történő rákötése kötelező!
  3. Csatornahálózatot bővíteni és arra rákötni csak a Tenkesvíz Kft. hozzájárulásával lehet.
  4. A város egész közigazgatási területén meg kell akadályozni mindenfajta káros hatású anyag vagy hulladék talajba, illetve vízbe jutását, beszivárgását. Ilyen anyagot talajba, illetve vízbe juttatni (elásni) tilos.
  5. [2]A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására vonatkozóan Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének 8/2015.(II.27.) számú, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló rendeletében foglaltak irányadóak.
  6. Tilos a szennyvízcsatorna hálózatba csapadékvizet bevezetni.
  7. Tilos a meglévő ivóvízellátást biztosító hálózatot veszélyeztetni, szabálytalan, engedély nélküli rákötéssel az ivóvizet szennyezni, valamint a közüzemi vízellátásról üzemelő házi vízvezeték rendszert összekötni nem közüzemi vízellátó rendszerrel.
  8. Tilos a szennyvizet kilocsolni.

Gyógyvízforrások térségének védelme

  1. 7. §


  1. (1) A gyógyvíz térségének védelme érdekében a város Általános Rendezési Tervében meg kell határozni a források védőterületét.
  2. (2) E területeken mindennemű tevékenység csak az ÁRT előírásainak megfelelően folytatható.


IV. Fejezet

A levegő tisztaságának védelme


(1) Harkány város belterületén tilos a védett területre meghatározott kibocsátási határértéket meghaladó légszennyezéssel járó tevékenység végzése.

(2) Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.

[3]Avar és kerti hulladékok szabadtéri égetése a külön önkormányzati rendeletben szabályozottak szerint megengedett.

(4) Ipari eredetű és kommunális hulladék, valamint tarló égetése tilos!

(5) A tűzvédelmi hatóság által kihirdetett időszakokban, valamint erdőszéltől számított 200 m-en belül tüzet gyújtani tilos!

V. Fejezet

Zajvédelem  

   

9. §


  1. [4]
  2. [5]
  1. [6]
  2. [7] [8] Lakóövezetben a zajjal járó munkák végzése pl. betonkeverés, fűnyírás, fűrészelés, robbanómotoros kerti gépek üzemeltetése este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos.
  3. [9]
  4. [10] [11] [12] [13]
  5. [14] [15]
  6. [16] Lakóépületek udvarán családi rendezvény esetén környezeti zajt vagy rezgést keltő terméket 10.00 óra és 22.00 óra között lehet felhasználni, alkalmanként legfeljebb 30 percig terjedő időtartamra.
  7. [17] Lakásokban (családi-, hétvégi házak és üdülők) hangosító berendezést üzemeltetni úgy szabad, hogy a zaj a környező lakók nyugalmát ne zavarja.

9/A. §[18]

Közterületi rendezvényekre vonatkozó szabályok


  1. A közterületi rendezvény tartására vonatkozóan a rendezvény szervezőjének kérelmet kell benyújtani, legkésőbb a rendezvény tervezett időpontját megelőző 15. napig, az e rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon.
  2. A formanyomtatvány az alábbi adatok bejelentését tartalmazza: a rendezvény felelős szervezőjének nevét, székhelyét/lakcímét; telefonszámát, valamint a rendezvényen jelen lévő felelős nevét és telefonszámát; ezen kívül a rendezvény megnevezését, jellegét, pontos helyszínét/helyszíneit; kezdő és befejező időpontját (dátum és időpontok megjelölésével), a résztvevők várható létszámát és a zeneszolgáltatás fajtáját.
  3. A közterületi rendezvény megtartására vonatkozó engedélyt a kérelem alapján a polgármester bírálja el; az engedély megadásáról vagy megtagadásáról határozatot hoz.
  4. Az engedélyező határozatot a felelős szervező köteles a rendezvény tartama alatt magánál tartani, és esetleges ellenőrzés során bemutatni. A határozatot a polgármester tájékoztatásul megküldi a helyi rendőrőrsnek és a közterület-felügyelőnek.
  5. Közterületi rendezvény tartására legkésőbb 23.00 óráig van lehetőség; a Harkány Város Önkormányzata által elfogadott, mindenkor hatályos rendezvénynaptár szerinti rendezvények (pl. az évente egy alkalommal megszervezett szüreti fesztivál) esetében 24.00 óráig van lehetőség.Ennek során figyelemmel kell lenni a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EÜM együttes rendelet 2.§ (4) bekezdésében foglalt időszakokhoz tartozó határértékek alkalmazására is.
  6. A környezeti zajjal járó közterületi rendezvények esetében a környezeti zaj és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletben foglalt rendelkezések és az ott előírt határértékek alkalmazandók; amelynek betartásáról a rendezvény szervezője a kérelem aláírásával egyidejűleg nyilatkozik.
  7. A polgármester jogosult a rendezvény felfüggesztésére, és az engedély visszavonására, ha a szervező a rendezvény lebonyolításáról nem az engedélyben foglaltak szerint gondoskodik, és a jogsértő állapot megszüntetésére irányuló intézkedéseket az erre irányuló felszólítást követően (a rendezvény alatt a felszólítás megtörténtéről jegyzőkönyvet kell felvenni) azonnal nem kezdi meg.
  8. Aki a közterületi rendezvényekre vonatkozó engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételeket egy éven belül ismételten megszegve szervez közterületi rendezvényt, a polgármester jogosult az újabb engedély kiadásának megtagadására, illetve az engedélyt véglegesen, vagy meghatározott időre visszavonhatja és a további tevékenységet megtilthatja.
  9. A polgármester által kiadott engedélyekről a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási osztálya nyilvántartást vezet.
  1. [1] 10. §



[1] Hatályon kívül helyezte a 12/2012.(VIII.14.) sz. rendelet.

VI. Fejezet

Zöldterületek védelme


  1. 11. §

  1. (1) A város közigazgatási területén zöldterületnek minősülnek a parkok, ligetek, sétányok, játszóterek, utcai fák és zöldsávok, virágágyások, virágtartók, szobrok környéke, parkosított torna- és játszóterek.
  2. (2) Zöldterületnek tekintendő az a terület is, amelyen a fásítás vagy parkosítás munkáit már megkezdték.
  3. (3) Gyermekjátszóterek felszereléseit 14 éven aluli gyermekek, tornaszereit 18 éven aluli fiatalok is használhatják.

12. §


  1. (1) A városban lévő zöldterületeket csak rendeltetésüknek megfelelően szabad használni. Tartózkodni kell a mások pihenésének, nyugalmának zavarását keltő magatartástól.
  2. (2) Zöldterületeken tilos a virágok jogosulatlan leszedése, gyűjtése, tilos a fák, virágok és egyéb növények, a felszerelési tárgyak rongálása. A fák törzsére reklámtáblát (feliratot) elhelyezni tilos.
  3. (3) Harkányban fát kivágni csak az erre vonatkozó jogszabályok előírásainak betartásával szabad. Közterületen a fakivágás engedélyezésével egyidejűleg minden esetben elő kell írni a fa pótlásának kötelezettségét is, fajta és mennyiség meghatározásával.
  4. (4) Zöldterület felbontásához a Városi Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának engedélye szükséges. Aki a zöldterületet felbontja, a munkák megkezdése előtt köteles zöldterület igénybevételi díjat fizetni a mindenkori költségeknek megfelelően, és azt helyreállítani.
  5. (5) Az országos és helyi szempontból védettséget élvező növények értéklistáját és nyilvántartását el kell készíteni és a rendelet mellékleteként közzé kell tenni. A listán szereplő növények kivágása tilos, függetlenül a terület tulajdonosától. A védett növényeket a Polgármesteri Hivatal köteles a helyszínen táblával megjelölni.
  1. 13. §

  1. (1) Tilos a gondozott zöldterületek területén elhelyezett műtárgyakat elmozdítani, megrongálni, a zöldterületeken otthonos madarakat vagy egyéb állatokat pusztítani, zavarni, befogni, kínozni. Az állatok elpusztítója a mindenkor érvényes kártérítési jegyzék szerint köteles kártalanítást fizetni.
  2. (2) A közterületeken elhelyezett szobrokra, emlékművekre felmászni, azokat rongálni, beszennyezni tilos. Tilos az emlékművek, szobrok, környezetébe nem illő tárgyak elhelyezése is.
  3. (3) Parkokban, zöldterületeken sétálni csak a kijelölt utakon, sétányokon lehet.
  4. (4) Zöldterületekre gépjárművel behajtani, azokon parkolni nem szabad.
  5. (5) Tilos a zöldterületeket beszennyezni, környékükön szemetet elszórni.
  6. (6) Zöldterületeket más célra igénybe venni csak rendkívül indokolt esetben és az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségével, az erre feljogosító engedéllyel szabad. Az engedélyt a Városi Polgármesteri Hivatal műszaki osztálya adja meg.
  7. (7) A város területén lévő vízcsobogókat, kutakat, medencéket rendeltetésellenes célokra - mosdásra, fogmosásra, fürdésre stb. - használni tilos.
  1. 14. §

  2. (1) A zöldterületek létesítéséről, fenntartásáról, kezeléséről, felügyeletéről az Önkormányzat kommunális feladatokat ellátó szerve, a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével gondoskodik.
  3. (2) A parkok és egyéb zöldterületek játszó- és pihenőkertek felügyeletére, gondozására a vállalatok, intézmények és társadalmi szervek védnökséget vállalhatnak.

VII. Fejezet

Vegyes és hatálybaléptető rendelkezések


  1. [1] 15. §



[1] Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(VI.22.) sz. rendelet.


16. §


  1. E rendelet 2004. március 15. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  2. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az alábbi rendeletek hatályukat vesztik:

- 6/1993. (V.4.) A köztisztaság fenntartásáról, állatok tartásáról, szemétszállításról és fizetővendéglátásról szóló rendelet 2.§.-8.§.

- 6/1996. (VII.31.) Kerthelyiségek zeneszolgáltatásának rendjéről szóló rendelet


Harkány, 2004. 02.09.


                  Bédy István

Dr. Farkas Tibor

                  polgármester

jegyző



Kihirdetve: 2004. február




  

                        

Dr. Farkas Tibor                                    jegyző















Egységes szerkezetbe foglalva: 2016. 04. 15.

                                                                                                           Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                      jegyző






1. sz. Melléklet[19]

Bejelentés közterületi rendezvény tartásról

A felelős szervező adatai:

Neve:…………………………………………………………………………………………….

Székhelye/ lakcíme:……………………………………………………………………………..

Telefonszáma:……………………………………………………………….………………….

A rendezvényen jelen lévő felelős neve, telefonszáma:………………………………………...

………………………………………………………………………………………………….

A rendezvény adatai:

Megnevezése, jellege :…………………………………………………………………………

Helyszíne:………………………………………………………………………………….…..

Kezdő és befejező időpontja (dátum, óra)………………………………………………….…

Várható létszám:……………………………………………………………………………....

Zeneszolgáltatás fajtája:……………………………………………………………………….


Alulírott, felelős szervező nyilatkozom, hogy a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletében meghatározott zajkibocsátási határértékek betartásáról a rendezvény teljes tartama alatt minden üzemi körülmény mellett gondoskodom. A zajvédelmi követelmények teljesülését folyamatosan, minden üzemelési körülmény mellett biztosítom.

A rendezvény bejelentésre kerül:

  • ……………………………………………………
  • ……………………………………………………
  • …………………………………………………..


Dátum:                                                                                                                              …………………………………………

aláírás (pecsét)



[1]

Módosította a 21/2015. (VII. 22.) számú Önk. rendelet.

[2]

Módosította a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[3]

Módosította a 8/2016. (IV. 15.) sz. Önk. rendelet.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 12/2012.(VIII.14.) sz. rendelet.

[7]

Módosította a 12/2012.(VIII.14.) sz. rendelet.

[8]

Módosította a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[9]

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[10]

Módosította a 21/2011.(VII.11.) sz. rendelet.

[11]

Módosította a 18/2013. (IX.04.) sz. rendelet.

[12]

Módosította a 18/2013. (IX.04.) sz. rendelet.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[14]

Módosította a 21/2011.(VII.11.) sz. rendelet.

[15]

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[16]

Beiktatta a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[17]

Beiktatta a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[18]

Beiktatta a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.

[19]

Beiktatta a 24/2015. (IX. 21.) sz. Önk. rendelet.