Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete Az eb és macskatartás szabályairól

Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete Az eb és macskatartás szabályairól

Hatályos: 2014. 02. 10- 2018. 10. 09

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. §. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el.

1.§.


Az eb és macskatartás szabályozása szempontjából a település az alábbi állattartási övezetekre tagolódik:

  1. harkányi településrész központi területe
  2. harkányi településrész (kivéve a központi terület) és szőlőhegy
  3. terehegyi településrész és külterület


Az a)-b)-c) pontban felsorolt területek lehatárolását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

2.§.


  1. A harkányi településrész központi területén (1.§. a) pont) ingatlanonként (köz és lakóépület, nem lakás céljára szolgáló épület) illetőleg – többlakásos ingatlan esetében – lakásonként 2 nagytestű eb, és 2 macska, valamint ezek szaporulatai tarthatók 3 hónapos korukig.
  2. A harkányi településrész (kivéve a központi terület) és a szőlőhegy (1.§.b) pont) területén ingatlanonként (köz és lakóépület, nem lakás céljára szolgáló épület) illetőleg – kivéve a többlakásos ingatlanok esetében – lakásonként 2 nagytestű vagy 4 kistestű eb, és 4 macska, valamint ezek szaporulatai tarthatók 3 hónapos korukig. Amennyiben a meglévő állatállomány ennél több, az 2014. április 30. napjáig engedélyezett.
  3. Terehegyi településrészen és külterületen (1.§. c) pont) tartható 4 nagytestű vagy 4 kistestű eb, 4 macska és ezek szaporulatai 3 hónapos korukig.

3.§.


  1. Az ebtartó köteles az állatot úgy tartani, hogy az azonos lépcsőházban lakó, illetve a falszomszéd, továbbá a közös lakáshasználók nyugalmát tartósan vagy rendszeresen ne zavarja, szabad mozgásukat ne gátolja.
  2. Az érintett lakók az (1) bekezdésben foglaltak be nem tartása esetén az ebtartás korlátozását vagy megszüntetését kérhetik. Az érdekeltek nyilatkozatai és a szakhatóságok véleménye alapján a jegyző az ebtartást korlátozhatja vagy megtilthatja.

4.§.


  1. Az ebet közterületen illetve a lakóház közös használatú helyiségeiben s annak udvarán biztonságos – vezetésre alkalmas – pórázon kell tartani. Harapós vagy támadó természetű ebet a harapás ellen szájkosárral kell ellátni.
  2. A lakóházak közös használatú területein, ahol a hely hiánya miatt a  kikerülés és a biztonságos távolságtartás nem lehetséges, az ebre szájkosarat kell tenni vagy nyakörvénél fogva kell vezetni.

5.§.


  1. Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az eb tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az eb tartási helyét ne hagyhassa el.
  2. Bekerített ingatlanon eb szabadon tartható, azonban a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az eb közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását valamint a kerítés résein történő kiharapását megakadályozza.
  3. Harapós, támadó vagy kiszámíthatatlan természetű eb tartása esetén az ingatlan vagy a ház bejáratán szembetűnő módon erre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.
  4. Harkány város belterületén veszélyes ebet tartani tilos. Egyéb területeken a vonatkozó jogszabályok betartásával lehet csak ilyen kutyát tartani.

6.§.


Tilos ebet beengedni, bevinni, illetve tartani a vakvezető kutya valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

  1. vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe ha a tulajdonos vagy üzemeltető a bevitelhez nem járul hozzá,
  2. üzletbe, vásárcsarnok vagy piac területére, élelmiszer-feldolgozó üzembe,
  3. nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmény és fürdő valamint strand területére,
  4. ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,
  5. a játszótér területére.

7.§.


  1. A közterületen kóborló ebek befogásáról Harkány Város Önkormányzata a Városgondnokság útján gondoskodik, illetve a Sellyei Kistérségi Hulladékgyűjtő Nonprofit Kft.
  2. A befogás tényét az önkormányzat hirdetőtábláján és a helyi kábeltelevízióban közhírré kell tenni.
  3. Harkány város közigazgatási területén befogott kóbor ebek megállapodás alapján a Sellyei Kistérségi Hulladékgyűjtő Nonprofit Kft. befogadó helyére kerülnek beszállításra.
  4. A befogott állatokat 14 napig felügyelet alatt (karanténban) tartják. Amennyiben a befogott eb gazdája a 14 napos felügyeleti idő alatt jelentkezik, úgy az elszállítás költségeinek az Önkormányzat részére történő megfizetése esetén részére a kutya visszaadásra kerül. Amennyiben a kutya gazdája nem jelentkezik a felügyeleti idő alatt, úgy a kutyával a Sellyei Kistérségi Hulladékgyűjtő Nonprofit Kft. jogosult rendelkezni a vonatkozó állategészségügyi szabályok figyelembevételével.

8.§.


  1. E rendelet szabályainak megsértése esetén a jegyző az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartást korlátozza vagy megtiltja. A jegyző eljárására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt kell alkalmazni.
  2. Jelen rendeletben foglalt ebtartási szabályok megsértése esetén – amennyiben magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik – a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősül, így Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 15/2013.(IX.04.) számú rendeletének I. és II. fejezete szerint kell eljárni.

9.§.


Záró rendelkezések


  1. Jelen rendelet hatályba lépésével a 15/2013.(IX.04.) számú önkormányzati rendelet 19. §-a kiegészül az alábbi új (9) bekezdéssel: „Az állattartó köteles az eb és macskatartás szabályairól szóló 3/2014.(II.10.) számú önkormányzati rendelet által meghatározott szabályok betartására.”
  2. Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de a 2.§-ban szereplő mennyiségi korlátozásoknak csak 2014. május 1.-től kell megfelelni.
  3. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

A fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2014.01.30.-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és elfogadta.

           


                                  

Dr. Imri Sándor                                                                              Dr. Bíró Károly

polgármester                                                                                     címzetes főjegyző


Kihirdetve: 2014. február 10.

                                                                                                                     

                                                                                              Dr. Bíró Károly

                                                                                              címzetes főjegyző




1. számú melléklet


Eb és macskatartási övezetek



Harkányi településrész: a város belterülete kivéve a terehegyi településrészt

Terehegyi településrész: a vasúti átjárótól északnyugatra elterülő belterület

Szőlőhegy:  a településszerkezeti terven szőlőhegy megjelölésű, a 0413, 0286, 029 hrsz-ú utak által kijelölt Kelet-Nyugati irányú tengelytől északra eső Harkány város közigazgatási területe

Külterület: a nulla számjeggyel kezdődő helyrajzi számokkal jelölt területek


Központi terület:  a Kossuth L. u., a Bartók B. u., a Bajcsy Zs. u. és az Ady E. u. középvonala által körülhatárolt terület, valamint a Bartók Béla úttól északra elhelyezkedő teljes fürdőfejlesztési terület.