Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014. (VII.9.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VII.09.) sz. önkormányzati rendelete a helyi adókról szóló 14/2007.(XII.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 09- 2014. 07. 09

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 13. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, 33. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló  1990. évi C. tv. felhatalmazása és rendelkezései alapján a helyi adókról szóló 14/2007.(XII.17.) sz. önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör) az alábbiak szerint módosítják:

1.§.



Az Ör.  30.§.-a az alábbiak szerint módosul:


„30.§.


  1. A szálláshelyek üzemeltetői a Harkányi Turisztikai Egyesület és Harkány Város Önkormányzata által üzemeltetett online elektronikus nyilvántartást vagy más számítógépes elektronikus nyilvántartást kötelesek vezetni, melynek nyilvántartási adattartama megegyezik a 6. számú melléklet szerinti adattartalommal. A nem kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők 2014. december 31-ig a 6. számú melléklet szerinti adattartalomnak megfelelő és a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal által hitelesített papír alapú nyilvántartást (vendégkönyvet) is vezethetnek az elektronikus online nyilvántartás helyett.
  2. A rendelet 6. számú mellékletével megállapított nyilvántartás tartalmazza: a sorszámot, vendég nevét, születési nevét és idejét, lakcímét, állampolgárságát, útlevél, személyigazolványának, vagy forgalmi engedély számát, érkezés napját és időpontját, távozás napját és időpontját, eltöltött vendégéjszakák számát, az adóköteles vendégéjszakák számát, a vendég vagy képviselőjének aláírását. A szálláshely üzemeltetője köteles gondoskodni arról is, hogy a nyilvántartás a szálláshelyen folyamatosan vezetésre és ellenőrzésre alkalmas módon rendelkezésre álljon, továbbá a vendégellenőrök ellenőrzési feladatának ellátása érdekében köteles biztosítani az egyéb vendéglistákba (utaslista, szoba elosztási lista, stb.) történő betekintést.
  3. A szálláshely üzemeltető a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt haladéktalanul – a szálláshely elfoglalását megelőzően – köteles e rendelet (2) bekezdésében foglalt adatok teljes körű felvételével nyilvántartásba venni.
  4. Amennyiben a szálláshely szolgáltató elektronikus módon vezeti nyilvántartását, a szálláshely szolgáltatási tevékenység engedélyének kiadásával egyidejűleg nyilatkoznia kell arról, hogy a nyilvántartó program adattartalma megfelel a (2) bekezdés szerinti adattartalomnak.
  5. Az egységesített nyilvántartást és az elektronikus online nyilvántartási rendszerhez szükséges felhasználói nevet, jelszót a kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők 2014. augusztus 1. napjáig, a nem kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők 2014. december 31. napjáig kötelesek átvenni a Harkányi Turisztikai Egyesület irodájában (7815 Harkány, Kossuth L. u. 7.). Ezt követően a szálláshely szolgáltatási tevékenységet kezdő adózó a tevékenység megkezdését megelőzően szerzi be a nyilvántartást és az elektronikus azonosítókat.
  6. A vendégkönyvnek, illetve a számítógépes nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az adó alapjának, az adó összegének, az esetleges mentességnek a megállapítására.
  7. Az adóbeszedésre kötelezett az adó összegét közli a magánszeméllyel és az adót beszedi. A beszedett adóról köteles az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni. Az adómentes tartózkodás jogcíméről az adóalany nyilatkozatát be kell szereznie, ennek hiányában az adót meg kell fizetnie. A nyilatkozat formáját e rendelet melléklete tartalmazza.”


2.§


Záró rendelkezés


Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.



A fenti rendeletet Harkány Város Önkormányzata a 2014. június 26. napján tartott. Képviselő-testületi ülésén fogadta el.




      Dr. Imri Sándor                                                                Dr. Bíró Károly

       polgármester                                                                              jegyző




Kihirdetve: 2014.07.09.                          


Dr. Bíró Károly

                                                                                                          jegyző