Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015. (V.14.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2015. 07. 15- 2016. 06. 28
  1. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. §.


A rendelet célja, hogy helyi szabályok megállapításával biztosítsa a közterületek rendeltetésszerű használatát, a közterületeken folytatható munkálatok és tevékenységek végzését, valamint a városképi, műemlékvédelmi, kereskedelmi, idegenforgalmi, kulturális, közegészségügyi, köztisztasági és közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével a közterületek rendeltetéstől eltérő használatát, továbbá meghatározza az ezekkel kapcsolatos eljárásokat, jogokat és kötelezettségeket.

2. A rendelet hatálya


2.§.


(1) A rendelet hatálya kiterjed Harkány város közigazgatási területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként bejegyzett belterületi földrészletekre.

(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak és tevékenykednek, továbbá a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletben meghatározott személyekre, önálló vállalkozókra és családtagjaikra.

(3)  A rendelet hatálya nem terjed ki:

- a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos engedélyezési eljárásra,

- a Harkány Város Önkormányzat fenntartásában és üzemeltetésében lévő piactérre,

- külön jogszabályban jegyző hatáskörébe utalt, közterület-használatot érintő eljárásokra.

3. Értelmező rendelkezések


3. §.

(1) A rendelet alkalmazása szempontjából:

(a) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(b)Közpark: városszerkezeti jelentőséggel bíró, vagy kialakításánál fogva meghatározó városképi értékű zöldterület, amely egységes szemléletű rendezőelv szerint épült burkolatok, elhelyezett berendezések, egyéb építmények és növények jellemeznek.

(c) Köztárgy: közterületen vagy közhasználat céljára átadott területen álló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, díszkút, szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertépítészeti műtárgy, illetőleg útbaigazító tábla, geodéziai jel, utcabútor, önálló reklámhordozó.

(d) Közfeladat: olyan tevékenység, munkálat vagy környezeti állapotba történő beavatkozás, ami a település, vagy annak egy részén a lakosság ellátásának, zavartalan életvitelének feltételeit biztosítja.

4. A közterületek rendeltetése


4. §.


(1) A közterület rendeltetése - figyelemmel az Étv.54.§ (4) bekezdésére - a következő:

a) a telkek térbeli kapcsolatának, megközelítésének,

b) a közúti és gyalogos közlekedés (út, járda stb.),

c) a kikapcsolódás, a szórakozás, a sporttevékenység, a szabadidő-eltöltés,

d) a felvonulás, a gyülekezés, a közösségi megnyilvánulás,

e) szobor elhelyezésének, emlékhely kialakításának, művészeti alkotások elhelyezésének,

f) a közművek elhelyezésének,

g) zöldfelületek kialakításának

biztosítása.

5. §


(1) A közterület rendeltetésének megfelelően – állaguk sérelme, a forgalom veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki szabadon használhatja.

(2) A közterületeket úgy kell használni, hogy az másokat a közterület igénybevételében – a közfeladat ellátásában végzett munkák kivételével – nem zavarhat.

(3) Közfeladat végzése során a közterület-használat zavarása a szükséges mértéket nem lépheti túl.

(4) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának minősül, ha a használat a közterület, vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza. 

(5) A közterület rendeltetéstől eltérő használata az e rendeletben meghatározottak szerint, közterület-használati engedéllyel és a használati díj megfizetésének igazolásával történhet.

II. Fejezet

A közterületek rendeltetéstől eltérő használatának szabályai


5. Engedélyhez kötött közterület-használat


6. §.

(1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

  1. a közterületbe 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, információs tábla, transzparens elhelyezésére,
  2. árusító fülke, pavilon, építmény vagy berendezés elhelyezésére,
  3. építési munkával kapcsolatos állvány, daru és építőanyag, törmelékgyűjtő konténer, valamint szerszám, eszköz és gép elhelyezésére,
  4. vendéglátó- ipari előkert céljára,
  5. sátor közterületen történő elhelyezésére,
  6. alkalmi árusításra,
  7. javító-szolgáltató tevékenységre
  8. reklámtáblák, hirdető berendezések, elhelyezésére,
  9. magánszemélyek esetén, építéshez szükséges szerkezetek, építőanyagok, illetve tüzelő és egyéb anyagok közterületen történő elhelyezése esetén, ha az meghaladja az építőanyag esetén a 48 órát, tüzelő esetén a 7 napot, azonban a forgalmat addig sem akadályozhatja. Anyagtárolás miatt történő közterület károsítás esetén az érintett helyreállítási kötelezettséggel tartozik.
  10. cirkuszi és mutatványos, egyéb szórakoztató célú tevékenység gyakorlásához,
  11. mozgóbolti árusítás,
  12. üzemképtelen jármű 30 napot meg nem haladó tárolására,
  13. az egyes létesítményekhez szükséges gépjármű-várakozóhelyre, valamint az egyes üzletek gépjármű várakozó helyére,
  14. gépjárművek, teher-és különleges gépjárművek valamint ezek vontatmányainak elhelyezésére.

(2) A Volán végállomással szemben (2409 hrsz-ú ingatlanon) kialakított 8 db taxi várakozóhely igénybevételére szintén közterület-használati engedélyt kell kérni. Bérkocsik, egyéb járművek (pl. kivonat, fogat, hintó stb.); üzleti tevékenységük gyakorlása céljából szintén csak a 2409 hrsz-ú ingatlanon, az erre kijelölt helyen várakozhatnak, a közterület használati engedély ide adható ki.


7.§.


(1) Nem adható közterület-használati engedély:

a.) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére, illetve ha a kérelmező jogszabály által tiltott tevékenységet kíván folytatni,

b.) a városképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések, létesítésére,

c.) garázs és sátorgarázs létesítésére,

d.) ha a kérelmezőnek közterület-használati díjtartozása áll fent, annak teljes körű megfizetéséig,

e.) ha a kérelmező által megjelölt időpontban és helyen önkormányzati szervezésű, kezdeményezésű rendezvény céljára szükséges a közterület,

f.) ha a kérelmező a tevékenység folytatására való jogosultsággal nem rendelkezik.


6. Engedély nélküli közterület-használat


8.§.


(1) Nem kell közterület-használati engedélyt beszerezni:

       a.) közterületnek Harkány Város Önkormányzata és intézményei által történő igénybevételéhez,  önkormányzati vagy állami szervezésű kulturális, sport, vagy szórakoztató rendezvény, ünnepség tartásához; kivételes esetekben a polgármester egyedi döntés alapján a közterület-használati engedély beszerzése alól mentesíthet egyes rendezvényeket és az annak keretében folyó alkalmi árusítást;

          b.) a sajtó munkatársainak tájékoztatási feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

c.) fegyveres testületeknek és rendészeti, katasztrófavédelmi szerveknek és mentőknek a feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

     d.) úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

     e.) szervezett lomtalanítási akcióban a közterületre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára, valamint az azt megelőző napra;

     f.) magánszemély építőanyag és egyéb építési szerkezetek, bútorok, lakásfelszerelési cikkek 48 órát, tüzelő 7 napot meg nem haladó tárolására azzal, hogy az elhelyezés kezdő időpontját a közterület használója köteles rövid úton (telefonon, e-mailen, fax-on) bejelenteni a közterület-felügyelőknek;

     g.) gyülekezési jogról, valamint a választási eljárásról szóló törvény alapján megtartott rendezvényekre,

     h.) egyházi ünnepekkel kapcsolatos közterület-használatra,

i.) Harkány városban a város fejlődését szolgáló fejlesztések, beruházások államháztartáson belüli szervezet általi megvalósítása esetén.

III.FEJEZET


Engedélyezési eljárás


7.  A közterület-használatára vonatkozó eljárás általános szabályai


9. §


(1) A közterület-használati engedélyek kiadása önkormányzati hatósági ügy, az eljárásra e rendelet, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a közterület-használati engedély kiadására vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(3) A polgármester által hozott határozat ellen a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 107. § (1) alapján fellebbezést lehet benyújtania képviselő-testülethez.

(4) A közterület-használati engedély nem pótolja vagy helyettesíti a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, amelyek beszerzése a kérelmező feladata.

8.  A közterület-használati kérelem tartalma és mellékletei


10. §


(1) A közterület-használati eljárás, a Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályához írásban benyújtott kérelemre indul, amelyet az 1. melléklet,illetve rendezvények esetében az 1/a. melléklet szerinti formanyomtatványon annak kell benyújtani, aki a közterületet használni kívánja, a tervezett használat megkezdése előtt legalább 5 nappal; rendezvényekre vonatkozó közterület használat esetében legkésőbb a rendezvényt megelőző munkanapon;

    (2) A kérelem benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.

     (3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, állandó lakóhelyének címét, jogi személyek  esetében a cég, szervezet megnevezését, székhelyét, adószámát, cégjegyzék számát, bankszámla számát, elérhetőségét

b) a közterület-használat helyét, nagyságát, célját és időtartamát (tervezett kezdésének és befejezésének időpontját), a napi használat időtartamának meghatározását,

c) a keletkező hulladék gyűjtésének és elhelyezésének módját, (amennyiben releváns)

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat megnevezését és számát,

e) közterület-bontás esetén az érintett burkolat mennyiségét és minőségének megjelölését, az érintett zöldterület nagyságát,(amennyiben releváns)

f) nem az önkormányzat által szervezett rendezvények esetében a felsoroltakon kívül:

fa) a tervezett rendezvény kezdetének és befejezésének várható időpontját, helyszínét, illetőleg útvonalát;

fb) a rendezvény célját, illetőleg napirendjét, programját;

fc) a rendezvényen résztvevők várható létszámát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezők számát;

fd) a rendezvényt szervező szerv vagy személyek és a szervezők képviseletére jogosult személy nevét és címét, elérhetőségét

fe)a rendezvény műszaki-technikai igényeinek felsorolását

ff)élet-és balesetvédelmi technológiai leírást,

fg) kármentesítési, kártérítési vállalást.

    (4) A kérelemhez mellékelni kell:

          a) azonosításra alkalmas helyszínrajzot a közterület-használat helyének, nagyságának megjelölésével,

b) építmény, létesítmény, berendezés, esetén annak megjelenését és anyaghasználatát bemutató terveket, leírást, vagy arról készült fotódokumentációt,

c) kulturális rendezvény, búcsú, vásár, cirkuszi és mutatványos tevékenység és egyéb rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó kötelezettség teljesítésével kapcsolatos nyilatkozatot,

    d) fenyőfa árusítás esetén a fenyőfa származását bizonyító okiratot,

e) mutatványos tevékenység esetén a berendezésre vonatkozó érvényes biztonságtechnikai jegyzőkönyvet, tanúsítványt

f.) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító, valamint a tevékenységhez szükséges egyéb okirat másolatát.

(5) Rendezvényekre vonatkozóan, alkalmi árusításra benyújtott kérelem (1/a. mell. szerinti formanyomtatvány) esetén a (3) bekezdés c.)-f.) pontjában valamint a (4) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni.

9.  A kérelem elbírálása


11. §


(1) A közterület-használati engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, Harkány Város településrendezési tervét, a városképi, műemlékvédelmi, kulturális, turisztikai, környezetvédelmi szempontokat és egyéb releváns hatósági előírásokat.

     (2) Amennyiben egy adott közterület használatára adott napra több kérelem is benyújtásra kerül, a beérkezés sorrendje   a meghatározó a kérelmek elbírálása során.

10. Az engedély tartalma, közlése, hatálya

12.§.


    (1) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes  nevét, lakhelyének címét, jogi személyek esetében a cég, szervezet megnevezését, székhelyének, telephelyének  nevét, adószámát, bankszámla számát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület-használat pontos helyszínének, módjának, a terület nagyságának meghatározását,

d) a használat feltételeinek pontos meghatározását,

e.) az engedélyezési eljárásban közreműködők előírásait,

f.) közterület-használati díj mértékét és fizetési módját,

g.) a közterület folyamatos tisztántartásának, a közterületi létesítmény karbantartásának és a közterület-használat folytán előállt rongálásnak a használó saját költségén történő helyreállítási kötelezettségét,

h.) az engedélyben  előírtaktól eltérő közterület-használat következményeire való figyelmeztetést,

i.) a közterület-használat közérdekből történő megszüntetésének lehetőségéről szóló tájékoztatást, figyelmeztetést,

j) az engedély érvényességének megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget,

k.) hangosító,egyéb zajkeltő berendezés alkalmazása esetén a hatályos zajvédelmi jogszabályokban  foglalt zajkibocsátási határértéket,

l.) egyéb, az adott közterület –használathoz kapcsolódó előírásokat.

(2) Az engedély megadása, megtagadása, vagy visszavonása ügyében hozott határozatot közölni kell

a.) a kérelmezővel

b.) az engedélyezési eljárásban közreműködőkkel,

c.) a közterület-felügyelővel

d.) díjfizetés esetén a Pénzügyi Osztállyal

(3) A közterület-használati engedély határozott vagy határozatlan időre adható.

(4) Az engedély az engedélyezett időtartam lejárta előtt legkésőbb 15 nappal benyújtott kérelemremeghosszabbítható. Az engedély szüneteltetésére nincs lehetőség.

(5) A jogi személy engedélyes esetén az engedély csak az engedélyest, annak képviselőjét, bejelentett alkalmazottját, valamint családtagját jogosítja fel a közterület használatra. Az engedély másra nem ruházható.

     (6) Az engedélyes a határozatot, a díj befizetését igazoló dokumentumot, valamint a tevékenység folytatásához    szükséges engedélyeket a helyszínen tartani és azokat ellenőrzés esetén kérésre felmutatni.

11. Közterület-használat megszűnése, visszavonása


13. §



(1) A közterület használat megszűnik:

     a.) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

     b.) az engedélyes megszüntetésre vonatkozó kérelme alapján,

     c.) az engedély visszavonásával,

     d.) magánszemély elhalálozásával, az engedélyes szervezet megszűnésével.

(2) Az engedély visszavonható:

     a.) engedélytől eltérő közterület-használat esetén,

     b.) közérdekből bármikor,

     c.) ha az engedély kiadásának feltételei már nem állnak fent,

     d.) díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén,

e.) az engedély átruházása, jogosulatlan használat esetén.

(3) A közterület jogszerűtlen engedély nélküli használata esetén a használó az erre jogosítottak felszólítására köteles a használatot megszüntetni, és a közterületet eredeti állapotának megfelelően a saját költségén, minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani valamint a jogosulatlan közterület-használat idejére az e rendelet által megállapított közterület használati díjat megfizetni. Amennyiben e kötelezettségének megadott határidőig nem tesz eleget, az Önkormányzat a kötelezett költségére és veszélyére helyreállítja az eredeti állapotot.

(4) A közterületet engedély nélkül, vagy attól eltérő módon, illetve az engedélyben foglaltak be nem tartásával használó személyekkel szemben Harkány Város Önkormányzatának a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 15/2013.(IX.04.) számú rendeletében foglaltak szerint kell eljárni.

12. Közterület-használati díj


14.§.


(1) A közterület használatáért e rendelet 2. mellékletében meghatározott, a közterület-használati engedélyben is rögzített közterület-használati díjat kell fizetni.

(2) A közterület-használati engedélyt akkor is kell kérni, ha a tevékenységre az rendelet 15. §-ban meghatározott díjfizetés alóli mentesség vonatkozik.

(3) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) minden megkezdett nap és töredék terület (m2-ben) egésznek számít,

b) a közterület-használat nagyságának meghatározásánál, a használattal érintett ingatlan alapterületét és a használathoz szükséges legfeljebb 1 m szélességű csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,

c) reklámtábla esetén, a reklámmal borított felület nagyságát kell figyelembe venni.

(4) Mozgóbolti tevékenység esetén havidíjat kell fizetni.

(5) A közterület-használati díjata -befizetésre megállapított határidőn belül- az ott írt ütemezés szerint -, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell megfizetni.

(6) A közterület-használati díjat postai utalványon vagy átutalással vagy házipénztárba történő befizetéssel  kell teljesíteni  az Önkormányzat Költségvetési Elszámolási Számlájára, mely összegről a  Hivatal számlát állít ki.

(7) A használatba vevő a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni. Ez alól kivételt képez az e rendelet 13.§ (2) b.) pontjának esete, amennyiben az engedély közérdekből történő visszavonására az engedélyes önhibáján kívül kerül sor; ez esetben a díjat kizárólag a tényleges használat arányában kell megfizetni.

13.  Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

15. §


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a polgári védelem, katasztrófavédelem és polgárőrség, valamint a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezéséhez,

b) az önkormányzati saját beruházások kivitelezését végző természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoknak az általuk benyújtott kérelemben kért használati határidő lejártáig,

c) a közműveknek, postai és távközlési tevékenységekkel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezéséhez, valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezéséhez és a hibaelhárítási munkák végzéséhez,

d) a közforgalmú közúti közlekedési feladatot ellátó szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítmények elhelyezéséhez,

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek igénybevételéhez,

f) [1]Harkány város, illetve a térség fejlődését szolgáló fejlesztések, beruházások államháztartáson belüli szervezet általi megvalósítása esetén, az azzal kapcsolatos hirdetőtábla kihelyezésére.


IV. fejezet

Egyes közterület-használatra vonatkozó külön szabályok


14. Vásáros, mutatványos és kereskedelmi tevékenységekre vonatkozó

rendelkezések


16. §


(1) [2]Cirkuszi tevékenység csak az e célra kijelölt közterületen: Sportcsarnok-parkoló területén vagy harkányi belterület 4237/2 hrsz-ú ingatlanon („Terehegyi Faluház”) folytatható. Cirkuszi tevékenység esetén a kijelölt területeken vízvételi és villamos áram vételi lehetőség biztosított. A víz-és áramellátási szolgáltatások igénylése esetén a közterület-használati díj összegén felül a használattal felmerült közüzemi díjakat is meg kell fizetni.

(2) Üzlettel nem rendelkező kereskedő kereskedelmi tevékenységét csak vásáron és piacon, külön feltételekkel folytathatja.

(3) A város területén automata árusító berendezés a szükséges szakhatósági engedélyek birtokában helyezhető el, amennyiben az megfelel a városképi követelményeknek és nem akadályozza a biztonságos közlekedést.

15. Vendéglátó előkertekre vonatkozó rendelkezések

17. §


(1) Vendéglátóegységek üzemeltetői az üzletük előtti közterületre közvetlenül a homlokzattal érintkezve, szezonális jelleggel a gyalogos közlekedés részére legalább 1,5 m széles sávot meghagyva, kizárólag asztalokat, székeket, ezek fölé napellenzőt, valamint a kitelepülés köré városképi követelményeknek megfelelő kerítést, vagy dísznövényeket helyezhetnek el.

(2) A vendéglátó előkertben a vendéglátáshoz szorosan kapcsolódó berendezés az illetékes szakhatóság hozzájárulásával helyezhető el.

 (3) A közérdek sérelmére okozott, a köznyugalmat tartósan és rendszeresen zavaró tevékenység esetén a közterület-használat engedélyezésére kiadott határozatát az engedélyező visszavonja.

(4) Vendéglátó előkertre kiadott közterület-használati engedély alapján a közterület használója jogosult a vendéglátó előkerten belül, illetve az előkert kerítésére külön díj felszámolása nélkül egy darab a vendéglátással kapcsolatos hirdetést tartalmazó 1 m2-nél nem nagyobb reklámtábla elhelyezésére.

16. Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása


18. §.


(1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a)            a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező az a jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b)            baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c)            műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert hiányos vagy roncs, vagy sérült.

(2) Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható.

19. §.


(1)Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély legfeljebb 30 napra adható.

(2) A közterület használati engedély nélkül vagy az engedély lejártát követően tárolt üzemképtelen járművet az üzembentartó vagy tulajdonos saját költségén köteles a közterületről azonnal eltávolítani.

17. Hirdető-eszközök, hirdetmények elhelyezése


20.§.


(1)Azon reklám-és hirdetőtábla, oszlop, szalag, illetve minden olyan eszköz, és a KRESZ-ben, illetve közlekedési ágazati szabványban nem szereplő tábla, amelynek célja, hogy a rajta elhelyezett hirdetmény a figyelmet felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, tevékenységre stb.

(2) A táblák, feliratok, hirdetmények elhelyezése során figyelembe kell venni Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének 6/1997. (VI.16.) számú rendeletében foglaltakat.

(3) A hirdető-eszközök tulajdonosának gondoskodnia kell a berendezés karbantartásáról, az elavult hirdetések 5 napon belül történő eltávolításáról.

(4) A tábla, vagy hirdető elhelyezése iránti kérelemhez a 10.§.(3) bekezdésben írtakon túlmenően mellékelni kell:

a.) a pontos helyszínrajzot

b.) előírt szakhatósági és kezelői hozzájárulásokat.

21.§.


  1. Hirdetmények és plakátok a belföldi reklám-és hirdetési tevékenységről szóló jogszabályokban, valamint a választójogi törvényben előírt rendelkezések betartása mellett helyezhetők el oly módon, hogy az károkozás nélkül eltávolítható legyen.

18. Közterület-használatra vonatkozó egyéb rendelkezések

22. §.


(1) Harkány közigazgatási területén a közterületen megrendezendő tűzijáték, vagy más hanghatást, füstöt, stb. eredményező pirotechnikai termék felhasználásával járó, illetve a hatálya alá eső rendezvény esetén közterület-használatra vonatkozó  kérelemnek a 10. § (3) bekezdésében előírtakon kívül tartalmaznia kell:

a) a területileg illetékes katasztrófavédelmi parancsnokság szakhatósági állásfoglalását,

b) a tűzijáték pontos idejét, időtartamát,

c) a kapcsolódó rendezvény rövid ismertetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenység folytatása a természetvédelem hatálya alá tartozó területen tilos.

19. A közterület filmforgatási célú használata

23.§

(1)    A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Továbbiakban: mozgóképről szóló törvény) szerint filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet szabályait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)    A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3)    Közterület-használati engedélyt kell beszerezni olyan film-vagy televízió felvétel készítéséhez, amely jelentős mértékben korlátozza a közterület használatát és legalább az 1 óra időtartamot meghaladja.

(4)    A filmforgatás célú közterület-használat a 30 napot nem haladhatja meg, ezen időtartam indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.

(5)    Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat. Ettől eltérő használat csak különösen indokolt esetben engedélyezhető.

(6)    A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(7)    A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény 3. melléklete szerinti díjtáblázat rendelkezései az irányadóak.

(8)    Díj megfizetése alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(9)    Várospolitikai érdekből díjkedvezmény adható, melynek mértéke legfeljebb az (1) bekezdésben hivatkozott táblázat szerinti díjtáblázat 50%-a.

(10)  A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Harkány Város közigazgatási területén turisztikailag kiemelt, központi területek az Ör. 2. mellékletében Központi helyek meghatározása alatt kerülnek felsorolásra.

(11)  Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az Ör. szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(12)  A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(13)  A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a)      a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b)      zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c)      a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(14)  Amennyiben a mozgóképről szóló törvény szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés áll fenn, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

20. A közterületek felbontására, helyreállítására vonatkozó szabályok


24.§.


(1) Járdák, zöldterületek és egyéb közterületek területén, az alatti és feletti létesítmények elhelyezése, áthelyezése, megszüntetése miatt a közterületet felbontani csak a közterület tulajdonosának engedélyével, és az abban meghatározott feltételekkel lehet.

( 2)Előzetes engedély nélkül közterületet felbontani csak a közüzemi szolgáltató üzemzavarának halasztást nem tűrő elhárítása érdekében lehet. Ebben az esetben a felbontást követő első munkanapon az engedélyt utólag meg kell kérni.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) a bontást kérő nevét, címét, képviselőjét, a helyreállításért felelős nevét , elérhetőségét,

b.) a bontás célját, a helyreállítás módjának leírását,

c.) a bontás helyét ( helyszínrajzot), a bontandó terület nagyságát,

d.) a bontás időtartamát, a bontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontját.

(4) A parkosított zöldterületeket és a burkolattal ellátott közterületeket szakszerűen kell helyreállítani.

(5) Ha a teljes helyreállítási munka az engedélyben meghatározott határidőre nem készül el, a tulajdonos azt az engedélyes határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére, indokolt esetben meghosszabbíthatja.

21. A közterület használat ellenőrzése


25.§.


(1) A közterületek állapotát, rendeltetésszerű használatának ellenőrzését a város teljes területére kiterjedően a közterület-felügyelők végzik.

(2) Az ellenőrzések során figyelemmel kell kísérni:

a.) az utak és járdaburkolatok állapotát,

b.) közúti jelzőtáblák állapotát,

c.) köztéri berendezési tárgyak, építmények, növényzet állapotát,

d.) az engedélyezett, illetve az engedély nélküli közterület használatot,

a rendeletben és az engedélyben  meghatározott  kötelezettségek teljesítését,

(3) Az ellenőrzést végző közterület-felügyelők a közterületi ellenőrzések során feltárt hiányosságokat az ellenőrzés napját követő munkanapon kötelesek továbbítani a közterület kezelőjének további intézkedés végett.


22.  Záró rendelkezések


26. §


(1) Ez a rendelet 2015. június 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatáról és díjszabásáról szóló, többször módosított 4/1995. (IV.25.) számú rendelete. A rendelet hatályba lépése előtt beadott kérelmekre a 4/1995. (IV.25.) számú rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2015.05.07-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.




Baksai Endre Tamás                                                                                               Dr. Markovics Boglárka

    polgármester                                                                                                                            jegyző



A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2015. május 14.

                                                                                                                                        Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                                                        jegyző


Egységes szerkezetbe foglalva: 2015. 07. 15.


     Dr. Markovics Boglárka

jegyző



  1. sz. melléklet


HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT                               


7815. Harkány, Petőfi S. u. 2-4.



KÉRELEM
Harkány Város Önkormányzat tulajdonában lévő közterület használatához

Kérjük a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűvel kitölteni!

Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:


Kérelmező : .............……...................................................................................... telefon: ....................................

Kapcsolattartó  neve: ......…………....................................................................... telefon: ....................................

Székhelye, irsz.: ______ helység: .......................................... (u., tér): ...............………................................ szám: ...............

Cégjegyzék száma: ____-____-_________________

Adó

száma:              ____________-__-______, bankszámla száma: ______________ - _____________ - ___________


Egyéni vállalkozás esetében:


Kérelmező neve: ..................................................................................................... telefon: ..........................................


Lakcíme, irsz.: ______ helység: ........................................... (u., tér): ...............................………............... szám: ................


Adószáma:      _______________-___-______, bankszámla száma: ______________ - ______________ - ____________


Magánszemélyek és őstermelők esetében:


Kérelmező neve: ..................................................................................................... telefon: ..........................................

Lakcíme, irsz.: _______ helység: ........................................... (u., tér): ..............................……................ szám: ................

Születési helye: ..........................……..... ideje: ____ év __ hó __ nap, anyja neve: ................………...................................

(Őstermelői igazolvány száma: _______)*, bankszámla szám: _______________ - _______________ - _______________

Megjegyzés: Fenti adatok közlése a közterület-használati kérelmek elbírálásához szükségesek. Jelen tájékoztatás a 2011. évi CXII. törvényen alapul.


Közterület-használat ideje:       20.......... év ………….... hó…… naptól  -    20........ év………………hó …..... napig

Közterület helye:   Harkány, ...........................….................…........... (utca, tér) ..…….... szám előtt

Közterület-használat célja:      ...........................................................................................................................................

Közterület nagysága:                ..….. m x .…. m = ….…. m2                      vagy ………/db



A kérelmező által igényelt közterület-használat a rendelet 15.§-ban megjelöltek alapján díjfizetési mentességet élvez. (A megfelelő indok aláhúzandó!)


a) a fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a polgári védelem, katasztrófavédelem és polgárőrség, valamint a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezéséhez,

b) az önkormányzati saját beruházások kivitelezését végző természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoknak az általuk benyújtott kérelemben kért használati határidő lejártáig,

c) a közműveknek, postai és távközlési tevékenységekkel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezéséhez, valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezéséhez és a hibaelhárítási munkák végzéséhez,

d) a közforgalmú közúti közlekedési feladatot ellátó szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítmények elhelyezéséhez,

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek igénybevételéhez,

f) jótékony célú igénybevétel, illetve jótékony, közcélú rendezvények esetén.



Kelt, Harkány, ..……év ...................................... hó ......…..napján.




......................................................

            kérelmező aláírása



A kérelemhez a kérelmezőnek az alábbi mellékleteket kell csatolnia:

  1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására feljogosító egyszerű okirat másolatát:
    • egyéni vállalkozás esetén a vállalkozó nyilvántartásba vételéről szóló igazolást,
    • gazdasági társaság esetén cégkivonatot,
    • társadalmi és egyéb szervezetek esetében: a nyilvántartásba vételüket igazoló okiratot,
    • őstermelők esetén őstermelői igazolványt,
  2. Közút, járda használata esetén a közút kezelőjének hozzájárulását, és a vonatkozó helyszínt ábrázoló forgalomtechnikai hozzájárulást.
  3. Kereskedelmi, szolgáltató és árubemutatási célokra vonatkozó kérelem esetén az árusítás, illetve kitelepülés tervezett módját bemutató műszaki rajzot és fényképet vagy látványtervet; valamint a vásárlók könyvét.
  4. Hirdető berendezés elhelyezésére irányuló kérelem esetén a hirdetéshordozó méreteit, színezését, feliratozását tartalmazó műszaki és látványtervet.
  5. Konténer elhelyezésére irányuló kérelem esetén az igényelt területre vonatkozó helyszínt ábrázoló vázlatot, amelyen szerepelnie kell a környező közterületeknek (utcáknak). A vázrajznak tartalmaznia kell az igényelt területet a szükséges méretekkel úgy, hogy annak nagysága, elhelyezkedése egyértelműen megállapítható legyen.
  6. Vendéglátó-ipari terasz létesítésére irányuló kérelem esetén  helyszínrajzot 1:1000 vagy 1:500 méretarányban és a terasz megjelenését ábrázoló tervet vagy fényképet.
  7. A közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező [1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 5. §-ának (1) bekezdése] járművek tárolása esetében a jármű hatósági engedély másolatát, ha nincsen hatósági jelzése a járműnek, vagy az érvénytelen hatósági engedély másolatát.
  8. A rendezvények megvalósítására irányuló kérelemhez csatolni szükséges:

a) az elhelyezni kívánt eszköz vagy berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja: betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölése;

b) a rendezvény részletes programtervét.

A kérelmező tudomásul veszi, hogy a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a közterület használatára, valamint azt is, hogy Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének …./2015. (…….) rendelet értelmében a közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. A közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedélyek (pl. népegészségügyi, kereskedelmi, zajvédelmi építési stb.) beszerzését és csak ezekkel együtt érvényes.




1/a.      sz. melléklet


                       HARKÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT                                


7815. Harkány, Petőfi S. u. 2-4.


KÉRELEM

 Harkány Város Önkormányzat tulajdonában lévő, Rendezvényekhez kötődő közterület használatához

Kérjük a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűvel kitölteni!

Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:


Kérelmező : .............……...................................................................................... telefon: ....................................

Kapcsolattartó  neve: ......…………....................................................................... telefon: ....................................

Székhelye, irsz.: ______ helység: .......................................... (u., tér): ...............………................................ szám: ...............

Cégjegyzék száma: ____-____-_________________

Adó

száma:              ____________-__-______, bankszámla száma: ______________ - _____________ - ___________


Egyéni vállalkozás esetében:


Kérelmező neve: ..................................................................................................... telefon: ..........................................


Lakcíme, irsz.: ______ helység: ........................................... (u., tér): ...............................………............... szám: ................


Adószáma:      _______________-___-______, bankszámla száma: ______________ - ______________ - ____________


Magánszemélyek és őstermelők esetében:


Kérelmező neve: ..................................................................................................... telefon: ..........................................

Lakcíme, irsz.: _______ helység: ........................................... (u., tér): ..............................……................ szám: ................

Születési helye: ..........................……..... ideje: ____ év __ hó __ nap, anyja neve: ................………...................................

(Őstermelői igazolvány száma: _______)*, bankszámla szám: _______________ - _______________ - _______________

Megjegyzés: Fenti adatok közlése a közterület-használati kérelmek elbírálásához szükségesek. Jelen tájékoztatás a 2011. évi CXII. törvényen alapul.



A rendezvény megnevezése:

……………………………………………………………………………………………


Közterület-használat ideje:      

20.......... év ………….... hó…… naptól  -    20........ év………………hó …..... napig

Közterület helye: 

Harkány, ...........................….................…........... (utca, tér) ..…….... szám;

egyéb megjegyzés:………………………………………………………………………………

Közterület-használat célja, jellege: 

...........................................................................................................................................

Használni kívánt közterület nagysága:              

 ..………fm                      vagy ………/db

Áramigény:

………………………………………………………………………………………………..

Esetleges egyéb közlendők:

…………………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………..



Nyilatkozatok:

  • Alulírott kérelmező kijelentem, hogy a kérelmemhez kötődő árusítással kapcsolatos hatósági engedélyekkel rendelkezem.
  • Egyidejűleg kijelentem, hogy a rendezvénnyel kapcsolatosan kiadott tűzvédelmi utasítás tartalmát megismertem, az abban foglaltak betartására kötelezettséget vállalok.
  • Tudomásul veszem, hogy a közterület-használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb – hatósági, illetve szakhatósági – engedélyek (pl. népegészségügyi, kereskedelmi, zajvédelmi építési stb.) beszerzését.


Kelt, Harkány, ..……év ...................................... hó ......…..napján.




......................................................

            kérelmező aláírása







2. sz. melléklet

A közterület –használat díja

(a közterület használati díjak ÁFA-mentesek)



Megnevezés

Díjtétel


a

a közterületbe 20 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, információs tábla, transzparens elhelyezésére

1.000,-Ft/db/év

b

árusító fülke, pavilon, építmény vagy berendezés elhelyezésére

1.600,-Ft/m2/hó

c

építési munkával kapcsolatos állvány, daru és építőanyag, törmelékgyűjtő konténer, valamint szerszám, eszköz és gép elhelyezésére

1.000,- Ft/m2/hó

d

vendéglátó- ipari előkert céljára

(harkányi állandó lakással rendelkező magánszemélyeknek, harkányi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozóknak 50% kedvezmény)

2.000,-Ft/m2/hó

e

sátor közterületen történő elhelyezésére

100,-Ft/m2/nap

f[3]

alkalmi árusításra

- rendezvények alkalmával egyedi árusítás

    vendéglátás vagy élelmiszerárusítás céljára:

    egyéb célra:

    gyermekjátékok:

- más alkalmakkor egyedi árusítás

      vendéglátás vagy élelmiszerárusítás céljára:

       egyéb célra:

       gyermekjátékok:

-rendszeres/hosszabb ideig tartó árusítás igénye esetén

(beleértendő az érintett időszakban tartott rendezvényen történő részvételi lehetőség is)


(a megállapított díjak a felhasznált energia

ellenértékét nem tartalmazzák, az külön fizetendő)


(harkányi állandó lakással rendelkező magánszemélyeknek, harkányi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozóknak 20% kedvezmény)




2.500,-Ft/fm/nap

1.500,-Ft/fm/nap

10.000,-Ft/darab/nap


1.500,-Ft/fm/nap

1.000,-Ft/fm/nap

5.000,-Ft/nap

30.000,-Ft/fm/hó

f/a[4]

alkalmi árusítás a Szüreti Fesztiválon:


vendéglátás vagy élelmiszerárusítás céljára:

    egyéb célra:

    gyermekjátékok:


(harkányi állandó lakással rendelkező magánszemélyeknek, harkányi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozóknak 20% kedvezmény)


Villamos energia felhasználásánál a világosítás a közterület használati díjban benne foglalt, az egyéb villamos energiát igénylő eszköz működtetése esetén az eszközök fogyasztását figyelembe véve az összeadott kW teljesítménynek megfelelően kerül megszabásra a villamos energia fogyasztás díja



6.000,-Ft/fm/nap

2.000,-Ft/fm/nap

10.000,-Ft/darab/nap



g



javító-szolgáltató tevékenységre


(harkányi állandó lakással rendelkező vállalkozóknak 50% kedvezmény)



1.000,-Ft/m2/hó

h[5]

megállító (mobil) tábla elhelyezése

1 m2-ig

(Üzletenként egy db-ra adható ki engedély)


Önkormányzat tulajdonát képező, kötött hirdetőfelületekre:

0,25 x 1,00 m

0,30 X 1,00 m

0,50 x 1,00 m



Egyéb tábla




600,-Ft/hó




500,-Ft/hó

600,-Ft/hó

1.000,-Ft/hó





2000,- Ft/m2/hó

i

tüzelőanyag esetén a 7 napot meghaladó igénybevétel esetén a (a tüzelő elhelyezése a forgalmat addig sem akadályozhatja; a tárolás miatt történő közterület károsítás esetén az érintett helyreállítási kötelezettséggel tartozik)

500,-Ft/m2/hó

j

cirkuszi és mutatványos és egyéb szórakoztató célú tevékenység gyakorlásához


(a megállapított díjak a felhasznált energia

ellenértékét nem tartalmazzák, az külön fizetendő)


30,-Ft/m2/nap


k

mozgóbolti árusítás


3.000,-Ft/hó/gépkocsi

l

Üzemképtelen jármű 30 napot meg nem haladó tárolására

(kizárólag parkolóterületen kívül engedélyezhető)

személyautó 100,-Ft/db/nap

egyéb jármű 300,-Ft/db/nap

m

Az egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozóhelyhez –kizárólag igény esetén (ez nem jelent garantált parkolóhelyet)

30.000,-Ft/év/parkolóhely

n

Gépjárművek, teher- és különleges gépjárművek,

valamint ezek vontatványainak elhelyezésére

(kizárólag parkolóterületen kívül engedélyezhető; harkányi állandó lakással rendelkező magánszemélyeknek, harkányi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozóknak 50% kedvezmény)

300,-Ft/db/nap

400,-Ft/db/nap


(2)

bek.

Kijelölt taxi várakozóhely díja

harkányi állandó lakással rendelkező magánszemélyeknek, harkányi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozóknak 20% kedvezmény)


Bérkocsi, egyéb, gépkocsinak nem minősülő jármű


1.300,-Ft/gépkocsi/hó





250,-Ft/m2/hó





[1]

Beiktatta a 20/2015. (VI. 22.) számú Önk. rendelet.

[2]

Módosította a 20/2015. (VI. 22.) számú Önk. rendelet.

[3]

Módosította a 23/2015. (VII. 15.) sz. Önk. rendelet.

[4]

Módosította a 23/2015. (VII. 15.) sz. Önk. rendelet.

[5]

Módosította a 20/2015. (VI. 22.) számú Önk. rendelet.