Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2015. (VI.19.) önkormányzati rendelete

A fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) számú rendeletének módosításáról.

Hatályos: 2015. 06. 19- 2015. 07. 01

Harkány Város Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A § (1) a.) pontjában, valamint a 48. § (5) bekezdésben meghatározott jogalkotói hatáskörében, a  Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 16/A §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a fizető parkolóhelyek működtetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1.§


A fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 11/2015. (IV.09.) számú rendeletet – a továbbiakban: Alaprendelet – 2. §-a kiegészül egy új, 2.a. ponttal az alábbiak szerint.


„ 2.§ 2.a. Jogosult alkalmazott: az a magánszemély, dolgozó vagy alkalmazott, aki a 3. pont szerinti Harkányi Jogosult intézménnyel foglalkoztatotti jogviszonyban áll, (a jogviszony jellegétől függetlenül) jogosult a saját tulajdonú, vagy általa lízingelt, ill. üzemben tartott „A”díjosztályba tartozó gépjárművére vonatkozóan – korlátozott megállási zónában; kizárólag e rendelet 4.§ i.) pontjában megjelölt parkolási területen érvényes -  éves dolgozói bérlet megvásárlására. (Jogosult alkalmazott esetében a jogosultság az alkalmazott által használt, közeli hozzátartozója tulajdonában lévő gépjármű esetében is fennáll.)”

2.§


Az Alaprendelet 2 § 3. pontja az alábbi szövegre módosul:


„ 2.§ 3. Jogosult intézmény: Harkány város közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező jogi személynek minősülő, gazdálkodási tevékenységet folytató társas vállalkozás vagy más, jogi személynek minősülő vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet, vagy egyéni vállalkozó a tulajdonában lévő, általa lízingelt vagy üzemben tartott díjfizetési körbe tartozó gépjárművei tekintetében. (Egyéni vállalkozó esetében a jogosultság a vállalkozó által használt, közeli hozzátartozója tulajdonában lévő gépjármű esetében is fennáll.)”

3. §


Az Alaprendelet 2.§-a kiegészül egy új, 12. ponttal az alábbiak szerint.


„2.§ 12. Közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltakkal egyezően: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.”

4.§


Az Alaprendelet 4.§ (1) bekezdése az alábbi szövegre módosul.


„ 4.§ (1) Az önkormányzat Harkány városban az alábbi zónahatárokat és az azok által közrefogott területet jelöli ki fizető parkolóvá úgy, hogy a határként megjelölt ingatlanok még a parkoló zóna részét képezik.


a.)        Kossuth Lajos utca: páratlan oldalon az 5. számú ingatlantól az 57. számú ingatlanig; páros oldalon a 6. számú ingatlantól a 64. számú ingatlanig.

b.)        Harkány, Kossuth u. 5. számú (2465 hrsz.-ú ingatlan) volt „Bányász étterem” helyén létesített-parkoló (egyedi megállapodás alapján)

c.)        Rózsa utca: páros oldalon a 2. házszámtól a Ságvári utcai kereszteződésig; valamint a tó felőli oldalon a 995/2 hrsz-ú ingatlanon kialakított parkoló.

d.)        Bartók Béla utca: a Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződéstől a páros oldalon a 4. számú ingatlanig, valamint a Dráva hotellel (2437 hrsz.) szemben a Fürdő oldalán az utca végén a fürdő ÉNY-i telekhatár vonaláig, és a Xavin hotel (2496/3 hrsz.) melletti parkolótér. Ezen felül szintén a parkoló zóna részét képezik a 2489 hrsz-ú és a 2500/1 hrsz-ú ingatlanok; és a Bartók Béla utca a 3-15. házszámú ingatlanokig, az ezen ingatlanokkal szemközti oldalon.

e.)        Bajcsy-Zsilinszky utca: az Ady E. utcai kereszteződéstől a Bartók Béla utcai kereszteződésig mindkét oldalon, valamint a Bartók Béla utcai kereszteződéstől észak felé a 11. házszámú ingatlanig az utca keleti oldalán.

f.)        Liszt Ferenc tér és az ahhoz vezető bekötő út déli oldala.

g.)        Kórház parkoló: 2461/1 hrsz-ú és 2456 hrsz-ú ingatlanok.

h.)        Kossuth Lajos utcai SPAR parkoló: 336 hrsz. (külön megállapodás alapján).

i.)         Piac, nagy SPAR parkoló 2373/13 hrsz-ú ingatlan valamint a 2365/2 hrsz-ú ingatlan parkoló területe (ez utóbbi esetében külön megállapodás szerint)”

5.§

  1. Az Alaprendelet 7. §-ának (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„7.§ (4) A rendelet 2. § 2. pontja szerinti jogosult magánszemély gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott/lízingelt) tekintetében éves Harkány parkoló bérlet vásárlására jogosult bruttó 4.000.- Ft összegért. (A bevezetés évében, azaz a 2015. évben féléves Harkány parkoló bérlet vásárlására is van lehetőség.) Azok a magánszemélyek, akik Siklós Város Önkormányzata által kibocsátott érvényes siklósi, rendszámos bérlettel rendelkeznek, annak felmutatása esetén jogosultak e rendelet 2.§ 2. pontja szerinti személyekkel egyező feltételekkel harkányi parkoló bérlet vásárlására.”


  1. Az Alaprendelet 7.§-a kiegészül egy új, (4a) bekezdéssel az alábbiak szerint:


„7.§ (4a) A rendelet 2. § 2.a pontja szerinti jogosult alkalmazott gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott/lízingelt) tekintetében éves Harkány parkoló bérlet vásárlására jogosult bruttó 4.000.- Ft összegért.”


  1. Az Alaprendelet 7.§ (5) bekezdése az alábbi szövegre módosul:


„7.§ (5) A rendelet 2. § 3. pontja szerinti jogosult intézmények gépjárművei (saját tulajdonú vagy általa üzemben tartott/lízingelt) tekintetében éves Harkányi parkoló bérlet vásárlására jogosult bruttó 4.000.- Ft összegért. (A bevezetés évében, azaz a 2015. évben féléves Harkány parkoló bérlet vásárlására is van lehetőség.) Azok a magánszemélyeknek nem minősülő egyéb jogi személyiséggel rendelkező, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező személyek és szervezetek, ill. magánszemélyeknek nem minősülő társas vagy egyéni vállalkozók, akik siklósi vállalkozók részére kiadható kedvezményes árú, érvényes bérlettel rendelkeznek, annak felmutatása esetén jogosultak e rendelet 2.§ 3. pontja szerinti személyekkel egyező feltételekkel harkányi parkoló bérlet vásárlására.”

6.§

(1) Az Alaprendelet 8.§ (2) bekezdés i.) pontja az alábbi szövegre módosul:


„8.§ (2) bekezdés i.) az adótartozással nem rendelkező jogosult intézmény, melynek fő tevékenysége a szállodai szolgáltatás, valamint a regisztrált vendégtartónak minősülő üdülőtulajdonosok vendégei gépjárműveikkel díjfizetés nélkül jogosultak várakozni a jogosult intézmény székhely/telephely/ fiókhely szerinti parkoló zónában. A mentességet igénybe vevő köteles az üzemeltetőnél bruttó 4.000.- Ft/parkolóhely összegért, de maximum a rendelkezésre álló vendégszobák számával egyező számú parkolóhely erejéig, éves vendégbérlet vásárolni, és annak a parkoló bérletekre vonatkozó előírásokhoz hasonló elhelyezéséről gondoskodni, valamint felelős azért, hogy a vendégbérletet jogosulatlan személyek ne vegyék igénybe. A vendégbérleten fel kell tüntetni a szálláshely nevét és címét.”


(2)  Az Alaprendelet 8.§ (2) bekezdés k.) pontja az alábbi szövegre módosul:


„ 8.§ (2) bekezdés k.) Harkányban területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok és védőnők az általuk megjelölt rendszámú gépjárműre;”

7.§


Az Alaprendelet 2. számú – díjtételeket tartalmazó melléklete hatályon kívül helyezésre kerül és e rendelethez csatolt új tartalmú 2. számú melléklettel egészül ki.

8.§


  1. Jelen rendelet valamennyi rendelkezése a kihirdetés napján lép hatályba, kivéve az 5.§ (1) bekezdését és az 5.§ (3) bekezdését, amelyek hatálybalépésének időpontja megegyezik Siklós Város Önkormányzatának a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló 29/2013. (XII.2.) számú önkormányzati rendeletének jelen rendelet 5.§ (1) és 5. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezésekkel egyező tartalmú módosításának hatályba lépésével.  
  2. A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Harkány, 2015. június 18.




Baksai Endre Tamás                                                              Dr. Markovics Boglárka

            polgármester                                                                            jegyző



A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2015. június 19.


                                                                                                            Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                            jegyző

Mellékletek