Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2015. (IX.21.) önkormányzati rendelete

A környezetvédelméről szóló 2/2004.(II.9.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2015. 09. 21- 2015. 09. 21

Harkány Város Önkormányzata a települési környezet megóvása és tervszerű alakítása, fejlesztése, a természeti táj- és kiemelt gyógyüdülő jelleg megőrzése érdekében az 1995. évi LIII. törvény 46.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján e rendeletben szabályozza a köztisztaság fenntartásának rendjét, a gondozott zöldterületek kezelését, a vízminőség és a levegőtisztaság védelmét, a zajvédelmi intézkedéseket.

1.§

Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének a környezet védelméről szóló 2/2004. (II.9.) számú rendeletének – a továbbiakban: Alaprendelet –6.§ (5) bekezdése az alábbi szövegre módosul.


„6.§ (5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására vonatkozóan Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének 8/2015.(II.27.) számú, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló rendeletében foglaltak irányadóak.”

2.§

Az Alaprendelet 9.§ (1)-(2) valamint (5)-(7) bekezdései hatályon kívül helyezésre kerülnek.

3.§


Az Alaprendelet 9. § (4) bekezdése az alábbi szövegre módosul:


„9.§ (4) Lakóövezetben a zajjal járó munkák végzése pl. betonkeverés, fűnyírás, fűrészelés, robbanómotoros kerti gépek üzemeltetése este 20 órától reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapokon egész nap tilos.”

4.§


Az Alaprendelet 9.§-ába beillesztésre kerül két új bekezdés, a 9. § (8)-(9) bekezdések az alábbiak szerint.


„(8)      Lakóépületek udvarán családi rendezvény esetén környezeti zajt vagy rezgést keltő terméket 10.00 óra és 22.00 óra között lehet felhasználni, alkalmanként legfeljebb 30 percig terjedő időtartamra.

(9)       Lakásokban (családi-, hétvégi házak és üdülők) hangosító berendezést üzemeltetni úgy szabad, hogy a zaj a környező lakók nyugalmát ne zavarja.”

5.§


Az Alaprendelet kiegészül egy új, 9/A.§-al, az alábbi tartalommal.


„9/A. §

Közterületi rendezvényekre vonatkozó szabályok


  1. A közterületi rendezvény tartására vonatkozóan a rendezvény szervezőjének kérelmet kell benyújtani, legkésőbb a rendezvény tervezett időpontját megelőző 15. napig, az e rendelet 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon.
  2. A formanyomtatvány az alábbi adatok bejelentését tartalmazza: a rendezvény felelős szervezőjének nevét, székhelyét/lakcímét; telefonszámát, valamint a rendezvényen jelen lévő felelős nevét és telefonszámát; ezen kívül a rendezvény megnevezését, jellegét, pontos helyszínét/helyszíneit; kezdő és befejező időpontját (dátum és időpontok megjelölésével), a résztvevők várható létszámát és a zeneszolgáltatás fajtáját.
  3. A közterületi rendezvény megtartására vonatkozó engedélyt a kérelem alapján a polgármester bírálja el; az engedély megadásáról vagy megtagadásáról határozatot hoz.
  4. Az engedélyező határozatot a felelős szervező köteles a rendezvény tartama alatt magánál tartani, és esetleges ellenőrzés során bemutatni. A határozatot a polgármester tájékoztatásul megküldi a helyi rendőrőrsnek és a közterület-felügyelőnek.
  5. Közterületi rendezvény tartására legkésőbb 23.00 óráig van lehetőség; a Harkány Város Önkormányzata által elfogadott, mindenkor hatályos rendezvénynaptár szerinti rendezvények (pl. az évente egy alkalommal megszervezett szüreti fesztivál) esetében 24.00 óráig van lehetőség.Ennek során figyelemmel kell lenni a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EÜM együttes rendelet 2.§ (4) bekezdésében foglalt időszakokhoz tartozó határértékek alkalmazására is.
  6. A környezeti zajjal járó közterületi rendezvények esetében a környezeti zaj és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008.(XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletben foglalt rendelkezések és az ott előírt határértékek alkalmazandók; amelynek betartásáról a rendezvény szervezője a kérelem aláírásával egyidejűleg nyilatkozik.
  7. A polgármester jogosult a rendezvény felfüggesztésére, és az engedély visszavonására, ha a szervező a rendezvény lebonyolításáról nem az engedélyben foglaltak szerint gondoskodik, és a jogsértő állapot megszüntetésére irányuló intézkedéseket az erre irányuló felszólítást követően (a rendezvény alatt a felszólítás megtörténtéről jegyzőkönyvet kell felvenni) azonnal nem kezdi meg.
  8. Aki a közterületi rendezvényekre vonatkozó engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételeket egy éven belül ismételten megszegve szervez közterületi rendezvényt, a polgármester jogosult az újabb engedély kiadásának megtagadására, illetve az engedélyt véglegesen, vagy meghatározott időre visszavonhatja és a további tevékenységet megtilthatja.
  9. A polgármester által kiadott engedélyekről a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási osztálya nyilvántartást vezet.”

6.§


(1) Az Alaprendelet kiegészül az 1. számú melléklettel (formanyomtatvánnyal) a csatolt tartalom szerint.

(2) Ez arendeleta kihirdetés napján lép hatályba. A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

 

Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2015. szeptember 17-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



Baksai Endre Tamás                                                              Dr. Markovics Boglárka

                  polgármester                                                                                  jegyző


A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2015. szeptember 21.


                                                                                                            Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                         jegyző


Bejelentés közterületi rendezvény tartásról

A felelős szervező adatai:

Neve:…………………………………………………………………………………………….

Székhelye/ lakcíme:……………………………………………………………………………..

Telefonszáma:……………………………………………………………….………………….

A rendezvényen jelen lévő felelős neve, telefonszáma:………………………………………...

………………………………………………………………………………………………….

A rendezvény adatai:

Megnevezése, jellege :…………………………………………………………………………

Helyszíne:………………………………………………………………………………….…..

Kezdő és befejező időpontja (dátum, óra)………………………………………………….…

Várható létszám:……………………………………………………………………………....

Zeneszolgáltatás fajtája:……………………………………………………………………….


Alulírott, felelős szervező nyilatkozom, hogy a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletében meghatározott zajkibocsátási határértékek betartásáról a rendezvény teljes tartama alatt minden üzemi körülmény mellett gondoskodom. A zajvédelmi követelmények teljesülését folyamatosan, minden üzemelési körülmény mellett biztosítom.

A rendezvény bejelentésre kerül:

  • ……………………………………………………
  • ……………………………………………………
  • …………………………………………………..


Dátum:                                                                                                                              …………………………………………

aláírás (pecsét)