Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2016. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének 25/2016.(XI.30.) rendelete a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) sz. rendelete módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 01. 01

Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzat önálló gazdálkodásának biztosítása, az illetékességi területén élő lakosság igényeinek minél magasabb színvonalon történő kielégítése, a településfejlesztési lehetőségek megteremtése és az idegenforgalommal kapcsolatos infrastruktúra fenntartása és fejlesztése érdekében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 1.§ (1) bekezdésében, 5.§-ában valamint a 43.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) sz. önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör) az alábbiak szerint módosítja:

1.§

Az Ör. 5.§.(1) bekezdés b) pontja az alábbi szövegrészre módosul:


„zártkerti mezőgazdasági területhez tartozó feldolgozó helyiség, pince és terasz

2.§


Az Ör. 5.§.(1) bekezdés d) pontja az alábbi szövegrészre módosul:

„Kérelemre mentes az építményadó alól a rendezési terv szerinti Üh. övezetekbe sorolt ingatlan, amelyben a magánszemély tulajdonos vagy a magánszemély tulajdonosnak a Ptk. szerinti hozzátartozója életvitelszerűen benne lakik.”


3.§


Az Ör. 6.§.az alábbi szövegrészre módosul:

A rendezési terv szerinti Mk-7 és Mk-8 övezetekbe sorolt ingatlanok esetében kérelemre az adókötelezettség 50 százalékára díjkedvezmény jár, amennyiben az ingatlanban a magánszemély tulajdonos vagy a magánszemély tulajdonosnak a Ptk. szerinti hozzátartozója életvitelszerűen benne lakik.”

4.§


Az Ör. 13.§.(1) bekezdés f) pontja az alábbi szövegrészre módosul:


„f.)      a telek legfeljebb 2000 m2-ig, amennyiben azon lakóház épül, az építési engedély kiadásának évében és az attól számított 5. (ötödik) év december 31. napjáig, amennyiben ezen időszak alatt a használatbavételi engedélyt kiadják”

5.§


Az Ör. 17.§.(1) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:


„c) Amennyiben az ingatlan legalább 50%-a a mindenkor hatályos helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelethez csatolt rendezési terv szerint E, EV, Z, ZKP városrendezési kategóriába vagy a rendezési terv szerint tervezett (még meg nem valósult) közút kategóriába tartozik az ingatlanra vonatkozó telekadó mértéke 10 Ft/m2”

6.§

Az Ör. 20.§.(2) bekezdése az alábbi szövegrészre módosul:

„Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 500.-Ft.”

7.§

Az Ör. 22.§.(1) bekezdése az alábbi szövegrészre módosul:

„A szálláshelyek üzemeltetői a Harkány Város Önkormányzata által üzemeltetett online elektronikus nyilvántartást is kötelesek vezetni 2015. június 1. napjától. A nem kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők 2018. december 31-ig az e rendelet mellékleteszerinti adattartalomnak megfelelő, a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal által hitelesített papír alapú nyilvántartást (vendégkönyvet) is kötelesek vezetni az önkormányzat által üzemeltetett elektronikus online nyilvántartás mellett.”

8.§

Az Ör. 22.§.(7) bekezdése az alábbi szövegrészre módosul:

„A szálláshely üzemeltető a szálláshelyre bejelentkező magánszemélyt haladéktalanul – a szálláshely elfoglalását megelőzően – köteles e rendelet (3) bekezdésében foglalt adatok teljes körű felvételével a papír alapú és az online rendszerben nyilvántartásba venni.”


9.§

Az Ör. 24.§.az alábbi (2) bekezdéssel egészül ki:

„ (2)Az OEP finanszírozás erejéig a háziorvos, védőnő vállalkozó 50 % iparűzési adó kedvezményben részesül, feltéve, ha vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.”

10.§


Az Ör. 26.§.(1) bekezdése az alábbi szövegrészre módosul:



„A jelen rendelet végrehajtása során a fogalmakat a (2) és (2a) bekezdésben szereplő fogalmak kivételével a Hatv. 52.§-a szerint kell értelmezni.”

11.§

Az Ör. 26.§.az alábbi (2a) bekezdéssel egészül ki:

„Jelen rendelet 10.§. (2) bekezdés a) pontjában használt egyéb szolgáltató tevékenység kategóriába a magánszállásadó tevékenység is beletartozik.”

12.§


(1) Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2016.11.24-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.




Baksai Endre Tamás                                                  Dr. Markovics Boglárka

     polgármester                                                                     jegyző




A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2016.11.30.                                                                        Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                          jegyző