Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (II.3.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017. (II.03.) sz. önkormányzati rendelete a közterületek használatának rendjéről szóló 17/2015.(V.14.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 04- 2017. 02. 04

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a közterületek használatának rendjéről szóló 17/2015. (V.14.) sz. önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör) az alábbiak szerint módosítja:

1.§.


Az Ör. 23. §-sa alábbiak szerint módosul:


19. A Közterület filmforgatási célú használata


23. §


(1)   A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (Továbbiakban: mozgóképről szóló törvény) szerint filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendelet szabályait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2)   A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3)   Közterület-használati engedélyt kell beszerezni olyan film-vagy televízió felvétel készítéséhez, amely jelentős mértékben korlátozza a közterület használatát és legalább az 1 óra időtartamot meghaladja.

(4)   A filmforgatás célú közterület-használat a 30 napot nem haladhatja meg, ezen időtartam indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható.

(5)   A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(6)   A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló törvény 3. melléklete szerinti díjtáblázat rendelkezései az irányadóak.

(7)   Díj megfizetése alóli mentességet állapít meg a közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetére. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások.

(8)   Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az Ör. szerinti közterület-használati engedély szükséges.

(9)   A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(10) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a)    a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b)    zöldterületet köteles kíméletesen használni,

c)    a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(11) Amennyiben a mozgóképről szóló törvény szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés áll fenn, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.”

2.§


Záró rendelkezés



(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.   

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a jegyzőt az alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalásra.     


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2017. január hó 30. napi képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



            Baksai Endre Tamás                                                              Dr. Markovics Boglárka

               polgármester                                                                                        jegyző



Kihirdetve: 2017.02.03.

                                                                                                          Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                        jegyző