Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017. (X.27.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2017. (X.27.) számú rendelete a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 2/2014. (II.10.) számú rendelet módosításáról.

Hatályos: 2017. 10. 28- 2017. 10. 28

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§ (5) bekezdése és 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 2/2014. (II. 10.) számú önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) módosítására a következőket rendeli el:

1. §


Az Ör. 3. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„3. §


(1) A település belterületén és külterületén a közterületeket el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.”

2. §


Az Ör. 5. § (3) bekezdése hatályát veszti.

3. §


Az Ör. 5. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„5. §


(4) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.”

4. §


Az Ör. 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. §


(1) Névvel ellátott közterület esetén, belterületen és külterületen egyaránt az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot.”

5. §


Az Ör. 6. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. §


(3) Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként alátörés, betűk és szükség esetén számok is alkalmazhatóak.”

6. §


Az Ör. 6. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. §


(8) Új utcák kialakításánál az utcák házszámai mindig a város központjához közelebb eső végpontjuktól kifelé haladva növekedjenek úgy, hogy a számozás növekedésének irányába nézve a bal oldalon páratlan, jobb oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik. A külterületi ingatlanok vonatkozásában, azok elhelyezkedéséből adódóan a fenti módszertől eltérő számozás is megengedett.”

7. §


Az Ör. 6. § (9) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. §


(9) Amennyiben nem ismert a házszáma egy ingatlannak, a jegyző elsőfokú hatósági eljárás keretén belül, hivatalból, határozattal állapítja meg az ügyfél részére a házszámot.”

8. §


Az Ör. 6. § (10) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„6. §


(10) Amennyiben a meglévő házszám bármely okból kifolyólag nem felel meg a címképzésről szóló jogszabályoknak, abban az esetben mindenképpen szükséges lefolytatni a címkezelési eljárást.”

Záró rendelkezések


9.§


(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2017. október 27-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



Baksai Endre Tamás                                                             Dr. Markovics Boglárka

     polgármester                                                                                    jegyző



Kihirdetve: 2017. október 27.                                                                                  



Dr. Markovics Boglárka

           jegyző