Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2018. (XI.20.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) sz. rendelete módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2019. 01. 01

Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete az önkormányzat önálló gazdálkodásának biztosítása, az illetékességi területén élő lakosság igényeinek minél magasabb színvonalon történő kielégítése, a településfejlesztési lehetőségek megteremtése és az idegenforgalommal kapcsolatos infrastruktúra fenntartása és fejlesztése érdekében a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 1.§ (1) bekezdésében, 5.§-ában valamint a 43.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 31/2015.(XI.30.) sz. önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör) az alábbiak szerint módosítja:

1. §


Az Ör. 5.§-sának (1) bekezdésének d.) pontja az alábbi szövegrészre módosul:


„5. §


(1) d.) Kérelemre mentes az építményadó alól a rendezési terv szerinti Üh. övezetbe sorolt és a rendezési terv szerinti Mk-7 és Mk-8 övezetbe sorolt ingatlan, amelyben a magánszemély tulajdonos vagy a magánszemély tulajdonosnak a Ptk. szerinti hozzátartozója életvitelszerűen, állandó lakcímét igazolva benne lakik.”

2. §


Az Ör. 5. §-sa az alábbi (2), (3) és (4) bekezdésekkel egészül ki:


5. §


„(2) Az Ör. 5. § (1) bekezdésének d.) pontja szerinti építményadó alóli mentességi kérelmet évente szükséges benyújtania az igénylőnek, melyhez minden esetben szükséges bemutatnia lakcímkártyáját, melyen állandó lakcímként Harkány település szerepel, szükséges továbbá bemutatnia a lakcíme szerinti címre és az igénylő nevére kiállított három db közüzemi számlát vagy csekket.


 (3) Az Ör. 5. § (1) bekezdésének d.) pontja és az Ör. 5. § (2) bekezdése szerinti építményadó mentesség iránti kérelmet minden adóévben, legkorábban az adott év március 15. napjától legkésőbb az adott adóév június 15. napjáig, vagyis három hónapon át lehet benyújtani a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal Igazgatási Osztályán, azon belül az Adócsoportnál. A mentességi kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.


(4) Az Ör. 5. § (1) bekezdésének d.) pontja, valamint az Ör. 5. § (2) és (3) bekezdéseiben írt építményadó mentesség iránti kérelem benyújtása nélkül, hivatalból mentes az építményadó alól az az Ör. 5. § (1) bekezdésének d.) pontja szerinti övezetben állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó természetes személy, aki az elmúlt 4 évben minden évben kérelmezte az Ör. 5. § (1) bekezdésének d.) pontja szerinti építményadó mentességet és kérelme alapján minden évben részesült is az építményadó mentességben.”

3. §

Az Ör. 6. §-sa hatályát veszti.



4. §


Az Ör. 7. §-sa, figyelemmel az Ör. 6. §-sának hatályon kívül helyezésére, az alábbi tartalomra módosul:


„7. §


Az Ör. 5. §-sában szereplő mentességek nem illetik meg a vállalkozót az üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze vonatkozásában.”

5. §


Az Ör. 22. § (1) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„22. §


(1) A szálláshelyek üzemeltetői a Harkány Város Önkormányzata által üzemeltetett online elektronikus nyilvántartást is kötelesek vezetni 2015. június 01. napjától. A nem kereskedelmi szálláshelyet üzemeltetők 2020. december 31. napjáig az Ör. 3. számú melléklete szerinti adattartalomnak megfelelő, a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal által hitelesített papír alapú nyilvántartást (vendégkönyvet) is kötelesek vezetni az önkormányzat által üzemeltetett elektronikus online nyilvántartás mellett.”

Záró rendelkezések

6. §


(1) Ez a rendelet 2019. január 01. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2018. november 16. napi képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.




Baksai Endre Tamás                                                  Dr. Markovics Boglárka

     polgármester                                                                     jegyző



A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2018. november 20.                                               Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                          jegyző