Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019. (X.21.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (X.21.) rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 26/2016.(XII.27.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2019. 10. 21- 2019. 10. 21

Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szervezeti és működési szabályairól a következőket rendeli el:

1.§


(1) Harkány Város Önkormányzat képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 26/2016.(XII.27.) rendelete – a továbbiakban: Alaprendelet 23.§ (6) bekezdés b.) pontja az alábbi szövegre módosul:


„23.§ (6) bekezdés b.) Szociális Bizottság: 4 tagú, amelyből 3 fő képviselő - beleértve a bizottság elnökét-, és további 1 fő külsős tagból áll.”


(2) Az Alaprendelet teljes szövegében és mellékleteiben a Jogi, Szociális Bizottság megnevezés Szociális Bizottság megnevezésre módosul.

2.§


Az Alaprendelet kiegészül egy új, 24/A§-al az alábbiak szerint:


A tanácsnok

24/A. §


(1) Az önkormányzati fejlesztések, beruházások kiemelkedő fontosságára tekintettel a képviselő-testület a polgármester vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára egy önkormányzati képviselőt városfejlesztési tanácsnokká választ.

(2) A városfejlesztési tanácsnok feladatai:

a.)  figyelemmel kíséri és felügyeli az önkormányzat által tervezett, és megvalósítás alatt álló fejlesztéseket, beruházásokat, projekteket;

b.) együttműködik a beruházások, projektek lebonyolításában résztvevő önkormányzati és hivatali szakemberekkel, az önkormányzat pályázati és beruházási tevékenységébe bevont partner-szervezeteivel, e személyektől a feladatkörükbe tartozó ügyekben bármikor írásban vagy szóban tájékoztatást, felvilágosítást vagy közreműködést kérhet;

c.) feladatai ellátásához iratbetekintési joggal rendelkezik,

d.) írásban véleményezheti a feladatkörébe tartozó képviselő-testületi előterjesztéseket,

e.) figyelemmel kíséri a feladatkörével összefüggő döntések végrehajtását.

(3) A városfejlesztési tanácsnok az általa végzett munkáról évente beszámol a képviselő-testületnek.

(4) A tanácsnok megbízatása megszűnik:

a.) lemondással,

b.) képviselői mandátuma megszűnésével,

c.) visszahívással.

3. §


Az Alaprendelet 26.§ (1) bekezdése az alábbiakra módosulnak:


„(1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére tagjai közül egy főállású alpolgármestert, és további egy főállású külsős alpolgármestert választ.”

4.§


Az Alaprendelet kiegészül egy új, 32/A§-al az alábbiak szerint:



Együttműködés a Harkányi Szerb Nemzetiségi Önkormányzattal

32/A.§


(1) A képviselő-testület a Harkányi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosítja az önkormányzati működés személyi és tárgyi feltételeit, továbbá gondoskodik a működéssel kapcsolatos végrehajtási feladatok ellátásáról az alábbiak szerint:


a) Az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzatnak a Harkány, Kossuth L. u. 2. szám alatti Művelődési Ház erre a célra kijelölt helyiségét, illetve közmeghallgatásaihoz, fórumaihoz a Harkány, Kossuth L. u. 2. szám alatti Művelődési Ház nagytermét. Az Önkormányzat továbbá lehetővé teszi a Nemzetiségi Önkormányzat részére az önkormányzati intézményekben a rendezvényeinek ingyenes megszervezését. A teremhasználatot minden hónapban előre kell egyeztetnie az elnöknek az intézmény vezetőjével vagy a jegyzővel.

b) A képviselő-testület a polgármesteri hivatalon keresztül biztosítja a Nemzetiségi Önkormányzat kérésének megfelelően a postai, kézbesítési, gépelési, sokszorosítási feladatok ellátását, és az ezzel járó költségek viselését, a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket.

c) A Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületi ülésein, közmeghallgatásán a jegyző vagy az általa kijelölt személy vesz részt.

d) A Nemzetiségi Önkormányzat működésével kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a jegyző a Titkárságon keresztül, a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos nyilvántartási, iratkezelési feladatokat a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályán keresztül biztosítja.

e) A Nemzetiségi Önkormányzat üléseinek előkészítését, meghívók, előterjesztések kiküldése, jegyzőkönyvek előkészítése, sokszorosítás, jegyzőkönyv közzététele, a jegyző a Polgármesteri Hivatal Igazgatási osztályán és titkárságán keresztül biztosítja.

f) Az Önkormányzat a Nemzetiségi Önkormányzat részére legalább két héttel előre bejelentett kérelem alapján kedvezményes tarifával biztosítja az Önkormányzat tulajdonában levő buszokat, évente három alkalommal, a Nemzetiségi Önkormányzat által leadott – és a települési önkormányzat képviselő-testülete által jóváhagyott - kilométer igények erejéig.


 (2)    A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében a feltételek biztosítására és a feladatok ellátására vonatkozóan együttműködési megállapodást köt a nemzetiségi önkormányzattal. A megállapodás jelen rendelet 9. számú függelékét képezi.

5.§


Az Alaprendelet 8. számú mellékletének I.1.) pontjában az intézmény neve: Harkányi Óvoda és Konyha helyett Harkányi Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha elnevezésre módosul.

6.§


Jelen rendelet 2019. október 21. napján 18.00 órakor lép hatályba. A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2019. október 21. napján megtartott képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.




Baksai Endre Tamás                                                             Dr. Markovics Boglárka

                polgármester                                                                                    jegyző




A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2019. október 21. 17:30 perckor


                                                                                                            Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                          jegyző