Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (II.18.) önkormányzati rendelete

A „Harkányban élni Jó! -Esély Otthon, Harkányban” című pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról.

Hatályos: 2019. 02. 19

Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya


1.§


(1) E rendelet célja a „Harkányban élni Jó! -Esély Otthon, Harkányban” pályázat című EFOP-1.2.11-16-2017-00035 elnevezésű pályázat keretében biztosított lakhatási támogatás feltételrendszerének meghatározása. Az Önkormányzat célja, hogy a város lakosságfenntartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek városban történő letelepedését támogassa.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 és 35 év közötti személyekre, akik Harkány városában lakcímmel rendelkeznek, vagy Harkány városába kívánnak költözni és Harkány város területén működő munkáltatónál rendelkeznek munkaviszonnyal, vagy a jövőben munkát kívánnak vállalni, illetve Harkányban vállalkozóként tevékenykednek, vagy vállalják, hogy a már működő vállalkozásukat Harkányba helyezik át.

2. Értelmező rendelkezések


2. §


(1) munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, köztisztviselői jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya.


(2) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony.


(3) közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1.§ (1) bekezdése szerinti közeli hozzátartozó.


(4) önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szerezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes napokon való részvétel.

3. Eljárási szabályok


3. §


(1) Ezen rendeletben meghatározott lakhatási támogatást a város jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek pályázat útján nyerhetik el. A pályázatot az erre a célra rendszeresített, a pályázati felhívás kötelező mellékletét képező formanyomtatványon lehet benyújtani.

(2) A pályázati feltételek meghatározásáról, valamint a pályázat kiírásáról és tartalmáról Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jogi, Szociális Bizottság előzetes véleményezését követően dönt. A beérkezett pályázatok elbírálásáról Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi, Szociális Bizottsága dönt.

(3) Nem nyújtható támogatás a projektet megvalósító Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagjainak, Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi, Szociális Bizottságának tagjainak, valamint a felsorolt személyek közeli hozzátartozóinak.

4. Lakhatási támogatás


4. §


(1) Az Önkormányzat a „Harkányban élni Jó! -Esély Otthon, Harkányban” pályázat keretében az arra jogosultaknak lakhatási támogatást nyújt oly módon, hogy jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek mellett a jogosultak rendelkezésére bocsátja:


            a) A támogatásra jogosult részére a lakás határozott időre, maximum 24 hónapra biztosítható,

            b) A jogosult a lakhatásért bérleti díjat nem fizet, azonban az általa használt lakóingatlan rezsiköltségének   megfizetésére köteles,

            c) A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a jogosult Harkány városában foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen, vagy Harkány városában munkát vállaljon,

            d) A jogosultnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 5 munkanapon belül a bérleményben állandó lakóhelyet létesít.

            e) A lakhatási támogatásban részesített személy köteles a pályázatban vállalt önkéntes napokat  a vállalásnak megfelelően közösségi célú önkéntes tevékenységet keretében elvégezni a településen.


(2) A támogatásra az nyújthat be pályázatot, akinél az alábbi együttes feltételek fennállnak:


            a) aki Harkány városában lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Harkány       településen él, vagy Harkány településre kíván költözni,

            b) aki a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves és a 35. életévét még nem töltötte be.

            c) aki Harkány településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező munkáltató szándéknyilatkozatával rendelkezik arra vonatkozóan, hogy az adott munkáltató a pályázóval végzettségének megfelelő munkakörben munkaviszonyt vagy   munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyt létesít és támogatja kérelmét, vagy aki a    pályázat benyújtásakor nappali, esti vagy levelező tagozaton felsőfokú vagy érettségire   épülő szakképesítés megszerzésére irányuló iskolai tanulmányokat folytat,

            d) aki vállalja, hogy a pályázat keretében megvalósuló programokon önkéntes      tevékenységként aktívan részt vesz.

(3) Nem nyújthat be pályázatot az a személy, akinek vagy saját maga vonatkozásában vagy a vele együtt költöző személy vonatkozásában ½ tulajdoni hányadot meghaladó lakás vagy üdülő céljára szolgáló ingatlan van a tulajdonában.

5. Pályázati felhívás


5. §


(1) Harkány Város Önkormányzata a nyilvános pályázati felhívás közzétételéről a Harkányi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, valamint Harkány Város Önkormányzatának honlapján (www.harkany.hu) egyaránt gondoskodik.

(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

            a) a meghirdetett lakás címét,

            b) a lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),

            c) a használatba adás időtartamát,

            d) a pályázat benyújtásának helyét és határidejét,

            e) a pályázatot kiíró által meghatározott egyéb érdemi információkat.

6. A pályázatok elbírálásának rendje


6. §


(1) A beérkezett pályázatok elbírálása Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testülete által elfogadott – és a Jogi, Szociális bizottság által előzetesen véleményezett - értékelési szempontrendszer szerint megállapított pontszámok alapján történik.

(2) A támogatás elbírálásáról Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi, Szociális Bizottsága zárt ülés keretében határozattal dönt.

7. Záró rendelkezések


7. §


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet az 1. §-ban megjelölt pályázatban e tekintetben vállalt fenntartási kötelezettség lezárulását követő 60. napon hatályát veszti.


Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2019. február 15. napi képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.



Baksai Endre Tamás                                                             Dr. Markovics Boglárka

                polgármester                                                                                  jegyző



A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2019. február 18. napján

                                                                                                            Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                                      jegyző


1. számú Melléklet

a 2/2019 (II. 18.) számú rendelethez:


Lakásjegyzék a Harkány 754/2 hrsz-ú, természetben a 7815 Harkány, Zrínyi Miklós u. 1. szám alatt található összkomfortos fokozatú lakásokról:

Épület:

Lakás száma:

Mérete:

„A”

földszint 1.

55,3 m2

„A”

emelet 2.

57,69 m2

„B”

földszint 3.

26,27 m2

„B”

földszint 4.

26,27 m2

„B”

földszint 5. (emeletes)

78,88 m2