Harkány Város Önkormányzata Polgármesterének 11/2020. (VI.15.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi építési szabályzatról szóló 10/2018. (V.25.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 06. 16- 2020. 06. 16

Harkány Város Polgármestereként a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Kormányrendeletben foglaltak okán a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján az önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében és 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a 62.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 08.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a Korm. rendelet 9. mellékletében meghatározott, a véleményezési eljárásban érdekelt államigazgatási szervek, valamint a város partnerségi rendeletében szereplők véleményének kikérésével a következőket rendelem el:



I. FEJEZET


MÓDOSÍTÓ RENDELKEZÉSEK


1. § Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Helyi építési szabályzatról szóló 10/2018. (V.25.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: R) az alábbi szakaszokkal egészül ki:


„13. Katasztrófavédelmi osztályba sorolás alapján meghatározott elégséges védelmi szint követelményei, valamint a gépjármű elhelyezéssel kapcsolatos szabályok

15. §  Harkány a III. katasztrófavédelmi osztályba sorolt. Az elégséges védelmi szint követelményeit külön jogszabály szerint kell biztosítani.


15/A. § Az építmények által keltett gépkocsi elhelyezési igényt az OTÉK 4. számú mellékletében rögzített norma szerint kell kiszámítani és kialakításukat – a 15/B. § (1) bekezdésében meghatározott esetek kivételével – az igényt keltő építmény telkén kell biztosítani.


15/B. §

(1) A szükséges parkolók telken belüli létesítésétől kizárólag akkor lehet eltekinteni, ha

a) a gépkocsival a telekre való be- és kihajtást forgalomtechnikai okokból az út kezelője nem engedélyezte, vagy

b) a telken meglévő értékes, országos vagy helyi védelem alatt álló növényzet (köztük: védett fa) miatt az épületen kívüli parkoló, vagy mélygarázs építése jelentős növénykárral járna, vagy

c) a telek megközelítésére szolgáló közforgalom céljára megnyitott magánúton a rendeltetésszerű használat biztosítása mellett a parkolási igény kielégíthető, vagy

d) a telken szabályosan létesült meglévő és megmaradó épület, épületrész műszaki jellemzői nem teszik lehetővé a parkolók kialakítását.


(2) A parkolók telken kívüli létesíthetőségét biztosító (1) bekezdés szerinti esetekben az építtető köteles a szükséges parkolók telken nem elhelyezhető részét telken kívül létesíteni.


(3) Az építtető a telken kívüli parkoló létesítési kötelezettségét az építési telek határától légvonalban mért 500 méteren belül

a) más telken parkolóban, parkolóházban vagy

b)a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének, vagy a közforgalom céljára átadott magánút egy részének felhasználásával az adott telken meglévő kapacitás feletti új parkoló megépítésével teljesítheti, az OTÉK 42. § (10) bekezdésében foglaltak kivételével.”


(4) Ha az építtető a szükséges parkolót a (3) bekezdés a) pontja alapján a telkén kívül létesíti vagy megveszi, a parkoló-létesítéssel-, vagy vétellel érintett ingatlan vonatkozásában az építési munka megkezdése előtt az építésügyi hatóság részére igazolnia kell a rendelkezési jogosultságát, továbbá az erre az ingatlanra készített parkolási mérleget, mely bemutatja, hogy a telekre vonatkozó parkolási igény ki van elégítve.


(5) A (3) bekezdés b) pontja alapján létesítendő parkolók kialakításához az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása szükséges.”


2. § A R. 20. § (4) aa) pontja helyébe az alábbi pont lép:

aa)

 A kialakítható legkisebb telekterület méret

600

 m2


3. § A R. 20. § (4) az alábbi táblázattal egészül ki:


f)

Vt-6 jelű építési övezet



fa)

 A kialakítható legkisebb telekterület méret

3000

 m2

fb)

 A kialakítható telek legkisebb szélességi mérete

50

m

fc)

 A beépítési mód

szabadonálló


fd)

 A megengedett legnagyobb épületmagasság

9,5

m

fe)

 A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

40

%

ff)

 A zöldfelület legkisebb mértéke

20

%


4. § A R. 26. § (5) bekezdésében szereplő „KM” kifejezés „K-1”-re változik.


5. § A R. 31. § (7) c) pontja helyébe az alábbi pont lép:

„c) 750 – 1.500 m2 területű, már kialakított telek esetén max. 5,0%-os beépítettséggel egy gazdasági épület és pince helyezhető el, - legfeljebb 5,0 m-es épületmagassággal”


6. § A R. 31. § (10) c) pontja helyébe az alábbi pont lép:

„c) a birtokközponton belül max. 1.000m2-es bruttó alapterületű épületek helyezhetők el, max. 7,5 m-es épületmagassággal. A birtokközponton belül max. 2000 m2-es bruttó alapterületű épületek elhelyezhetők, amennyiben az ingatlan a „Tájképvédelmi terület övezetével” nem érintett.”



II. FEJEZET



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


Hatályba léptető rendelkezések


7. §   (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.


(3) A Polgármester elrendeli jelen rendeletnek az Alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


A fenti rendeletet Harkány Város Polgármestere a 2020. június 12. napján hagyta jóvá.





Baksai Endre Tamás

Dr. Markovics Boglárka

polgármester

jegyző




Kihirdetve: Harkány, 2020. június 15.



                                                                                        Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                   jegyző