Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 26/2016.(XII.27.) rendelete valamint Harkány Város Önkormányzatának vagyonáról, és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 20/2016. (X.04.) rendelete módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 23- 2020. 10. 23


Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva


valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 5. § (2) bekezdés b-c) pontjában, (4) bekezdésében, 6. § (5) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, (12) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 107. §, 109.§ (4) bekezdése, a 143. § (4) bekezdés h.) és i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében megállapított feladatkörében


a 26/2016.(XII.27.) sz. rendeletet – a továbbiakban 1. számú Ör.  - valamint a 20/2016.(X.04.) számú rendeletet – a továbbiakban 2. számú Ör. - az alábbiak szerint módosítja:


1.§


Az 1. számú Ör. A polgármesterre átruházott hatáskörök című, 6. számú mellékletének 5.)-6.) pontja az alábbi tartalomra módosul:


6. melléklet:

  1. dönt a legfeljebb nettó tízmillió forint értékhatárt elérő vagy az alatti ellenértékű szerződések, megállapodások, megkötéséről, ilyen értékig kötelezettségvállalásokról; a szerződéskötés tényéről a képviselő-testületet utólagos tájékoztatása mellett;
  2. a legfeljebb nettó tízmillió Ft összegű, vagy az alatti értékű kötelezettségvállalás, illetve a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kis összegű követelés elengedése, illetve arról történő lemondás tárgyában;


2.§


  1. A 2. számú Ör. 11.§ (1) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„11.§ (1) A hatósági határozattal megállapított vezetékjogi engedély ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez szükséges megállapodás megkötésekor nettó tízmillió forintot elérő vagy az alatti ellenértékig a Polgármester, a nettó tízmillió forintot meghaladó ellenérték esetén a Képviselő-testület dönt.”


  1. A 2. számú Ör. 11.§ (2) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„11.§ (2) A kétoldalú megállapodással létrejövő szolgalmi jogot vagy egyéb használati jogot (továbbiakban együtt: használati jog) alapító megállapodások megkötésekor a legfeljebb nettó tízmillió forintot elérő egyszeri ellenérték, vagy éves használati díj és tíz évet meg nem haladó időtartam esetében a Polgármester dönt. A nettó tízmillió forint értékhatárt meghaladó egyszeri ellenérték vagy éves használati díj esetén – függetlenül az időtartamtól – továbbá ellenérték vagy használati díj nélküli (ingyenes) használati jogról szóló megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.”


  1. A 2. számú Ör. 11.§ (3) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„11.§ (3)Az önkormányzati rendelettel elfogadott rendezési terv szerint lefolytatott telekrendezési eljárás során – a közterületből való kivonás megtörténtét követően – a közterületre vonatkozó telekrendezési határozat végrehajtását szolgáló illetve közutak megnyitása során az érintett telektulajdonosokkal szükségessé váló adás–vételi, csere és egyéb megállapodások megkötésekor, nettó tízmillió forint értékhatárig a Polgármester dönt. A nettó tízmillió forint értékhatárt meghaladó adásvételi, csere és egyéb megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt.”



3.§


A 2. számú Ör. 12.§ (3) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„12.§ (3) Az egyes támogatásokat és azok mértékét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében szabályozza. A külön nem nevesített támogatási igények felmerülése esetén a támogatás odaítéléséről vagy annak elutasításáról az e célra elkülönített költségvetési keret rendelkezésre állása esetén a keret kimerüléséig és legfeljebb nettó tízmillió Ft összegű vagy értékű támogatás esetén a polgármester, egyéb esetekben a Képviselő-testület dönt.”


4.§


A 2. számú Ör. 13.§ (4) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:


„13.§ (4) Ha a vagyontárgy ingyenes vagy kedvezményes felajánlása az önkormányzat részéről az e rendeletben felsorolt vagyonkezelő részére történik, a Polgármester – nettó tízmillió forintot meghaladó értékű vagyontárgy esetén a képviselő-testület - döntését megelőzően szükséges a vagyonkezelő vezetőjének a nyilatkozata arról, hogy képes-e a felajánlott vagyonhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére.”


5.§

A 2. számú Ör. 14.§ (1) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:

„14.§ (1) Az Önkormányzat vagyonát vagy követelését érintő perbeli vagy peren kívüli egyezség megkötésére nettó tízmillió forintot meg nem haladó perértékig a Polgármester jogosult.”


6.§


A 2. számú Ör. 16.§ (3) bekezdése az alábbi tartalomra módosul:

„16.§ (3) Az Önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlan, ingó vagyon és vagyoni értékű jog megszerzéséről, az Önkormányzat tulajdonában lévő ugyanezek elidegenítéséről, bérbeadásáról egyéb módon történő hasznosításáról, megterheléséről, gazdasági társaságba történő beviteléről nettó tízmillió forint értékhatárig a Polgármester, az ezt meghaladó érték felett a Képviselő-testület dönt.”


7.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A képviselő-testület elrendeli jelen rendeletnek az 1. számú és 2. számú Ör.-ekkel történő egységes             szerkezetbe foglalását és kihirdetését. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Jelen rendeletet Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2020. október 21. napján megtartott képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.




Baksai Endre Tamás                                                              Dr. Markovics Boglárka

                  polgármester                                                                                  jegyző




A rendelet kihirdetve:

Harkány, 2020.október 22.

                                                                                             Dr. Markovics Boglárka, jegyző