Harkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2020. (X.22.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatásról szóló 21/2012. (XII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 23- 2020. 10. 23

Harkány Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 21/2012. (XII. 28.) rendeletet (továbbiakban: Ör.) az alábbiak szerint módosítja:



1.§ Az Ör. 1.§-a a következőre módosul:


„1.§ E rendelet célja, hogy az önkormányzat által a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló mindenkor érvényben lévő BM rendelet alapján biztosított szociális célú tűzifa támogatás, valamint az Önkormányzat saját tulajdonában álló forrásból biztosított önkormányzati tűzifa juttatás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.”



2.§ Az Ör. 3.§-a a következőre módosul:


„3.§ (1) Harkány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi döntési hatáskörét a Szociális Bizottságra ruházza át.

  1. A 7/A.§ szerinti, a képviselő-testület által tárgyévre meghirdetett önkormányzati tűzifa juttatás kiutalásáról a Szociális Bizottság dönt.”



3.§ Az Ör. a 4-7.§-ra vonatkozó következő új címmel egészül ki és a 4.§ (1) bekezdése a következőre módosul:



„A szociális célú tűzifa juttatás


4.§


(1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosíthat azon szociálisan rászoruló személynek, aki Harkányban bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és az e rendelet 5.§-ban meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.”




4.§ Az Ör. a következő új 7/A.§-szal egészül ki:


„Az önkormányzati tűzifa juttatás


7/A. §


(1) Amennyiben az önkormányzat szociális célú tűzifa vásárlására nyújtott állami támogatásban bármely okból nem részesül, azonban saját tulajdonú vagy saját költségvetési forrásból vásárolt tűzifával rendelkezik, a képviselő-testület a rendelkezésre álló források figyelembevételével tárgyévre vonatkozóan dönthet térítésmentes önkormányzati tűzifa juttatás biztosításának lehetőségéről,  a juttatásra felhasználható készlet mennyiségéről és az igénylési lehetőség meghirdetéséről, a szociális célú tűzifa juttatás jogcímtől eltérő juttatásként.


(2) A juttatásban a Harkányban bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élők részesülhetnek. A juttatás háztartásonként egy személy részére nyújtható.

Harkányi lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak azon háztartásban vehető figyelembe, ahol életvitelszerűen él.


(3) A juttatás kérelemre vagy -vagyon- és jövedelemvizsgálat nélkül- hivatalból adható. A hivatalbóli támogatásra jogosultak körét a Szociális Bizottság a képviselő-testület (1) bekezdés szerinti döntését figyelembe véve határozza meg.


(4) Kérelmet az 5.§-ban foglalt jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmező nyújthat be a szociális célú tűzifa támogatás igénylésére rendszeresített, az Ör. 1. számú mellékletét képező formanyomtatványon, a 2. számú melléklet szerinti jövedelem és vagyonnyilatkozattal. A kérelmekre alkalmazni kell az Ör-nek a szociális célú tűzifa juttatásra megállapított 4.§ és 5.§-át valamit 7.§ (1) bekezdését.”


Záró rendelkezések

5. §

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. A képviselő-testület elrendeli jelen módosító rendeletnek az 21/2012. (XII. 28.) számú alaprendelettel történő egységes szerkezetbe foglalását és kihirdetését.

Fenti rendeletet a Képviselő-testület a 2020. október 21-i képviselő-testületi ülésén tárgyalta és fogadta el.


                        Baksai Endre Tamás                                      Dr. Markovics Boglárka       

                            polgármester                                                          jegyző




Kihirdetve: Harkány, 2020. október 22.                               Dr. Markovics Boglárka

                                                                                                             jegyző